Mulți primarii din România își freacă mâinile de bucurie: A dat bogăția peste ei!

Un proiect de lege adoptat de Camera Deputaților va schimba radical Legea minelor. Una dintre modificări se referă la bugetele locale.

Camera Deputaţilor a aprobat, marţi, o modificare la Legea minelor, care se referă la faptul că 80% din redevenţa minieră obţinută din activităţi de exploatare a resurselor la suprafaţă şi a apelor minerale carbogazoase sau necarbogazoase se constituie venit la bugetul autorităţilor locale.

Parlamentarii au decis și valoarea acestei redevențe care este de 4 euro la o mie de litri de apă minerală, îmbuteliată de marii producători români.

Legea adoptată și trimisă la promulgare prevede că redevenţa minieră este suma datorată conform legii de către titular pentru concesionarea/administrarea activităţilor de exploatare a resurselor minerale, bunuri ale domeniului public al statului.

De asemenea, "redevenţa minieră pentru ape minerale naturale se stabileşte la sursă, în echivalentul în lei a 4 euro/1.000 litri, la cursul Băncii Naţionale a României de la data plăţii", stipulează actul normativ.

Banii se duc la bugetul de stat și la cele ale primăriilor

Actul normativ care a fost adoptat și de Senatul României va fi trimis pentru promulgare la președintele României. În acest act normativ, conform articolului 45 (1), nou introdus în lege, redevenţa minieră se constituie venit la bugetul de stat, cu excepţia celei prevăzute pentru activităţi de exploatare a resurselor la suprafaţă şi a apelor minerale naturale carbogazoase sau necarbogazoase.

"Prin derogare de la art. 307 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările şi completările ulterioare, redevenţa minieră obţinută prin concesionare din activităţi de exploatare a resurselor la suprafaţă şi a apelor minerale naturale carbogazoase sau necarbogazoase se constituie venit după cum urmează: a) 35% la bugetul local al judeţului pe teritoriul căruia există activitatea de exploatare; b) 45% la bugetul local al comunei, al oraşului sau al municipiului, după caz, pe teritoriul căreia/căruia există activitate de exploatare; 20% la bugetul de stat", prevede actul normativ.

Industria apelor minerale din România este o piaţă de un miliard de euro anual, cu un consum de 87 de litri pentru fiecare român, fiind sub media europeană, unde consumul este de circa 110 litri anual şi mult sub ţări precum Italia şi Germania, unde consumul anual ajunge la aproximativ 200 de litri pe cap de locuitor, potrivit unor date oficiale.