Multe clădiri de pe litoralulul românesc vor fi demolate

Multe clădiri de pe litoralulul românesc vor fi demolate

Multe dintre clădirile aflate în diverse stadii de construire pe coasta litoralului românesc riscă să fie demolate, după ce guvernul a decis să înăsprească reglementările cu privire la regimul construcţiilor din zonă.

Potrivit unei Ordonanţe de Urgenţă aprobate ieri de Executiv, la propunerea Ministerului Turismului şi Dezvoltării Regionale (MTDR), construcţiile care vor fi executate pe domeniul public sau privat delimitate de linia de coastă în direcţia uscatului pe o lăţime de 300 de metri vor fi demolate.

"Modificarea pe care noi am făcut-o se referă la posibilitatea de a interveni, în acelaşi fel în care o facem conform ordonanţei 41/2010 şi în cazul construcţiilor ridicate cu autorizaţie, dar cu autorizaţie emisă cu încălcarea legii 597/2001. Aceste construcţii, care sunt ridicate în limita a 300 de metri liniari de la limita valului înspre mal, după 2001, şi care sunt supuse legii 597/2001, vor suporta sancţiunile din vechea lege. Pentru toate construcţiile care sunt în diverse stadii de execuţie sau pentru cele care ar urma să se autorizeze în mod ilegal de acum încolo, sancţiunea pe care noi o introducem este demolarea respectivelor construcţii", a declarat ministrul Elena Udrea, cu ocazia adoptării actului normativ.

Amenzi de până la 50.000 de lei De asemenea, cuantumul amenzii contravenţionale prevăzută la articolul 7 din Legea nr. 597/2001, a fost actualizat, iar contravenţiile săvârşite se vor sancţiona cu amendă de la 10.000 lei la 50.000 lei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de către personalul de control şi inspecţie din cadrul Inspectoratului de Stat în Construcţii, se arată într-un comunicat remis de MTDR.

Modificarea a fost operată pentru a asigura cadrul legal pentru limitarea construcţiilor/ lucrărilor de construcţii realizate cu încălcarea prevederilor legale, pe domeniul public şi privat, în condiţiile în care autorităţile locale au continuat să autorizeze lucrări de construcţie în perimetru protejat, în perioada 2001-2010, deşi Legea 597/2001 interzicea construirea în limita a 300 de metri liniari de la linia valului înspre mal, a justificat Elena Udrea măsura.