Conduita prudentă a politicii monetare alături de măsurile preventive de supraveghere a capitalului bancar vor spori posibilitatea economiei de a face față crizei europene, a spus astăzi Mugur Isărescu, guvernatorul BNR. BNR va acționa prin toate instrumentele de care dispune pentru a păstra stabilitatea aistemului bancar.
„Băcile cu capital grecesc au un rol moderat în sectorul bancar local. După criteriul activelor, băncile autriece dețin primul loc, cu 36%, bănci cu capital francez 16%, băncile cu capital grecesc 13% și apoi românesc 10%. După numărul de bănci, băncile grecești sunt la egalitate cu cele cu capital olandez – 4. Nu există bănci grecești ci subsidiare, bănci românești cu capital grecesc”, a mai spus Isărescu.
În primele cinci bănci locale nu există niciuna cu capital grecesc, ci doar două în top 10, iar acestea au un nivel de solvabilitate peste medie.
„Condițiile luate în Grecia nu se aplică și băncilor locale – dacă banca Greciei va lua o decizie nu se va aplica și băncilor locale. Toate băncile sunt persoane juridice române și sunt supravegheate direct de Banca Națională a României”, a mai spus guvernatorul.
Eventualele măsuri de restricționare a mișcărilor de capital nu se aplică băncilor din România.
Băncile locale pot face față unei evoluții nefavorabile – acestea au o situație prudențială adecvată care le-ar permite gestionarea unor condiții nefavorabile. Rata de solvabilitate este de 17,5% (marte 2015), în creștere față de decembrie și semnificativ față de pragul solicitat.
Toate cele patru bănci românești cu capital grecesc au atât numerar, încasări, dar și titluri sau RMO, dețineri ce pot fi transformate rapid în numerar sau pot fi folosite pentru a acecsa finanțare de la Banca Națională.
„BNR a adoptat măsuri care să le asigure lichiditatea și dacă băncile nu ar găsi lichiditate în piață au deschisă la BNR atât facilitatea de credit”, a spus Isărescu.
Gradul de acoperire cu provizioane se menține la un nivel bun, de 69%, iar calitatea portofoliului de credite – rata creditelor este de 15,9% în aprilie 2015.
„Băncile nu sunt dependente de băncile mamă, nu sunt sucursale, pentru a o spune și cu un limbaj mai de specialitate. Liniile de finanțare reprezintă 27,5% din pasivul băncilor cu capital grecesc, iar majoritatea au scadența mai mare de un an deci nu au cum să retragă aceste linii de finanțare.”, a mai spus guvernatorul.