Isărescu: Dintr-o lună, guvernul are bani 20 de zile, pentru restul se împrumută

România tinde spre un deficit bugetar de 9-10% din PIB în acest an, a spus guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

„Tindem spre un deficit de 9-10% din PIB, ceea ce înseamnă 30% din cheltuieli. Adică dintr-o lună, bugetul poate acoperi cheltuielile doar pentru 20 de zile, iar pentru 10 zile rămase guvernul este obligat să se împrumute”, a spus Isărescu, în cadrul unui seminar oragnizat de banca centrală.

Potrivit acestuia, sunt persoane care spun că țara noastră ar trebui să aibă deficit mai mari pentru a ieși din recesiune, însă astfel de propuneri nu ar duce decât la intrarea statului în criză.

„Sunt unii care ne spun să lăsăm deficitele mari ca să ieşim din recesiune. Cu multe din propunerile lor intrăm în criză, ne agravăm situaţia. Totodată, riscăm pur şi simplu să nu mai găsim fluxurile financiare care să ne finanţeze deficitel”, a mai spus Isărescu.

Guvernul s-a angajat în negocierile cu FMI să reducă cheltuielile publice, pentru a se încadra într-un deficit de 6,8%, astfel încât salariile din sectorul bugetar ar urma să scadă cu 25%, iar pensiile cu 15%.

Salariile și pensiile vor fi ajustate ”De patru ani salariile și pensiile au avut creșteri nejustificate și am spus de fiecare dată ca va veni vremea corecțiilor. Trebuie să facem corecțiile necesare într-un mod cât mai transparent”, a mai spus șeful băncii centrale.

Acesta a explicat astfel avertismentele făcute în anii anteriori referitoare la creşterile salariale nefondate.

El a adăugat că salariile bugetarilor se vor ajusta atât cât va permite economia, iar corecția poate fi făcută transparent prin majorarea impozitelor sau în netransparent, prin inflație.

„Corecţia se poate face şi netransparent, periculos, nedrept, numai prin inflaţie, în diversele ei forme. Inflaţia este de fapt un impozit, o taxă neprevăzută, care apare într-o economie şi o socitate. Trebuie să o evităm", a arătat Isărescu.

Vom reveni cu amănunte.