Calendar ortodox, 10 iunie. Sfântul Mucenic Timotei

Sursa foto: Arhiva EVZ

Calendar ortodox, 10 iunie. Biserica Ortodoxă îl prăznuiește astăzi, 10 iunie, pe Sfântul Timotei, Episcopul Prusei. El a primit de la Dumnezeu darul facerii de minuni și a salvat viețile oamenilor neajutorați.

Calendar ortodox, 10 iunie. Sfântul Mucenic Timotei

Sfântul Timotei Episcopul Prusei a fost chiriarh în orașul Prusa (azi Brussa, Turcia). Pentru activitatea sa pastorală deosebită, Dumnezeu i-a oferit darul facerii de minuni.

Când urcat pe tron în anul 361, împăratul Iulian Apostatul (361 – 363) a declanșat o mare persecuție împotriva creștinilor, supunând supliciilor pe cei care nu aduceau jertfă idolilor.

La vremea respectivă, Sfântul Timotei nu a renunțat la credință și a refuzat să se supună poruncii împăratului, fapt pentru care a fost întemnițat.

Calendar ortodox, 10 iunie. Minunile Sfântului Mucenic Timotei

Printre minunile făcute de Sfântul Mucenic Timotei: a ucis un balaur care omora călătorii pe drumul ce ducea către Prusa, aruncându-i în gură o țesătură cu care se acoperea Euharistia în Sfântul Altar, a înviat un împărat pe nume Areta și pe o împărăteasă păgână care, în urma minunii, a trecut la creștinism.

Sfântul Timotei a fost aruncat în temniță din porunca lui Iulian, dar chiar și aici credincioșii veneau să-i asculte învățătura. Împăratul, auzind că și în închisoare îl propovăduiește pe Hristos, a poruncit să i se taie capul. Era ziua de 10 iunie 362.

Rugăciunea Sfântului Timotei Episcopul Prusei

Troparul Sfântului Sfinţit Mucenic Timotei, Episcopul Prusei şi al Sfinţilor Mucenici Alexandru şi Antonina, glasul al 4-lea:

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nestricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Cântarea 1, glasul 1.

Irmosul:

Dreapta Ta cea purtătoare de biruinţă, cu dumnezeiască cuviinţă întru tărie s-a prea slăvit. Că, aceasta, Nemuritorule, ca o puternică a toate pe potrivnici a zdrobit, israelitenilor prin adânc cale nouă făcându-le.

Stih: Sfinţilor mucenici, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.

Ca cei ce pururea staţi înaintea Luminii Celei Neînserate, mucenicilor, risipind întunericul necunoştinţei mele, daţi-mi lumină mie, care doresc să laud cu cântări prăznuirea voastră.

Stih: Sfinţilor mucenici, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.

Dorind pătimitorilor cu credinţă numai cele ce petrec în veşnicie, aţi defăimat toate cele văzute şi cu gând întărit luminat aţi alergat către chinuri şi către bătăi.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Săvârşind nevoinţa muceniciei cea după lege, cinstiţilor, aţi avut în ajutor pe Domnul Care vă uşura pe voi de dureri şi vă făcea bărbaţi împotriva tiranilor.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Cel Ce ca un Dumnezeu ai zidit puterile cele nevăzute numai cu voirea, pe tine, Fecioară, te-a avut ca o pricină din nou zidirii noastre. Ci roagă-L pe Dânsul, Preacurată, ca să mântuiască lumea.