Dorinel Mucea a fost decorat cu Ordinul "Steaua Romaniei", cea mai inalta distinctie a statului roman.
Acuzat si arestat in dosarul „Tradare si spionaj”, Dorinel Mucea, inaltul functionar care a jucat pe degete marile privatizari ale Romaniei in perioada 2001-2004, a fost decorat de fostul presedinte Ion Iliescu.
Pe 10 decembrie 2004, cu doua zile inainte ca Traian Basescu sa-i ia cheile de la Palatul Cotroceni, Iliescu l-a decorat pe Mucea cu cea mai inalta distinctie nationala: Steaua Romaniei in grad de Cavaler.
Decorarea s-a facut la propunerea ministrului economiei si comertului de la acea vreme, Dan Ioan Popescu, pentru „meritele si activitatea sustinute avute in dezvoltarea economiei de piata romanesti, a comertului intern si international al tarii noastre”. Supranumit si „mana lui DIP”, Dorinel Mucea face parte din „cercul de relatii” al fostului ministru PSD al economiei, in prezent prim-vicepresedinte al Biroului Politic al Partidului Conservator.
In decretul semnat de fostul presedinte Ion Iliescu este trecuta functia lui Mucea: seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie din Ministerul Economiei, institutie aflata in subordinea lui Dan Ioan Popescu. EVZ nu a putut sa ii ia o declaratie lui Mucea. Initial, acesta a raspuns la telefon si ne-a rugat sa revenim intr-o ora, dupa care nu a mai fost de gasit.
„Cel mai inalt ordin national”
Coordonatorul Cancelariei Ordinelor, institutia prezidentiala care gestioneaza conferirea distinctiilor, consilierul de stat Gheorghe Angelescu, ne-a declarat: „Ordinul „Steaua Romaniei” este cel mai inalt ordin national, iar gradul de Cavaler este singurul accesibil cetatenilor romani”.
Medalia nu i-a fost conferita lui Dorinel Mucea in cadrul unei ceremonii, potrivit lui Angelescu, deoarece nu a fost organizata niciuna. De altfel, ar fi fost destul de greu sa se organizeze o intalnire festiva pentru conferirea distinctiilor acordate de Ion Iliescu in 10 decembrie 2004. In acea zi, fostul presedinte a semnat mii de decrete prezidentiale pentru decorarea a mii de persoane. Potrivit legii, medalia a fost trimisa la Ministerul Economiei, care trebuia sa i-o inmaneze lui Mucea.
Cum Mucea a fost recent implicat in cel mai zguduitor scandal de tradare si spionaj din Romania, se pune in discutie cat este de normal sa mai faca parte din „clubul” decoratilor.
Retragerea acestei decoratii poate fi facuta, potrivit lui Angelescu, doar de Consiliul de Onoare al Ordinului „Steaua Romaniei”, care se poate autosesiza daca faptele unui membru decorat aduc prejudicii de imagine Ordinului. Consiliul poate fi sesizat si de orice persoana care a primit aceeasi distinctie.
Retragere sau nu?
Conform procedurii, Consiliul se intruneste, il audiaza pe cel implicat si-i da posibilitatea sa se apere. Decizia Consiliului, daca se retrage decoratia, este irevocabila, iar presedintele Romaniei este obligat sa emita un decret in acest sens.
„Legea are lacune, pentru ca nu spune ce se intampla cu cei care sunt condamnati cu suspendare. Noi lucram deja la o imbunatatire a legii. Cu toate acestea, consiliul se poate autosesiza, nu este obligat sa astepte sentinta”, ne-a declarat Angelescu. Paul Florea, fostul presedinte al Inaltei Curti de Justitie si Casatie, este membru al Consiliului de Onoare al Ordinului „Steaua Romaniei”, organism prezidat de Doina Cornea.
Acesta a declarat pentru EVZ ca este impotriva retragerii medaliilor, ca principiu. „Din asta traiti dumneavoastra? Sa ia fiecare guvernare medaliile inapoi? Ce facem in tara asta? Ne certam mereu? Ne scoatem ochii? La fiecare schimbare de guvernare sa ce? Sa retragem medaliile celeilalte? Nu da bine nici afara!”, a comentat Florea.
Marea privatizare
„Mana lui DIP” si la privatizare, si la decorare
Dorinel Mucea este urmarit penal in dosarul „Tradare si spionaj”, alaturi de doi ministri, Codrut Seres si Zsolt Naghy, de sotul presedintei Tribunalului Bucuresti, Robert Neagoe, si de consultantii straini de la Credit Suisse First Boston. Mucea este acuzat de tradare si constituirea unui grup care a actionat in mod coordonat in scopul divulgarii secretului economic.
„Evenimentul zilei” a dezvaluit in premiera, in serialul „Fratia consiglierilor”, jocurile de interese din Ministerul Economiei si Comertului (MEC) in mijlocul carora s-a aflat Dorinel Mucea pe vremea cand conducea Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI).
In 2001, Mucea a devenit consilier senior in echipa lui Dan Ioan Popescu la MEC, fiind responsabil cu coordonarea OPSPI. Ulterior a fost numit director plin al Oficiului. In momentul arestarii, in noiembrie 2006, detinea pozitia de director adjunct. Dorinel Mucea a fost negociatorul-sef al echipei de privatizare a Petrom. Tot el a semnat contractele de privatizare ale Distrigaz Sud si Distrigaz Nord si a condus procesul de privatizare la Muntenia Sud.
Milionar in dolari
Inainte de 1989, Dorinel Mucea a lucrat la Ambasada Romaniei din Ankara, Turcia, fiind potential ofiter sub acoperire. Declaratia de avere a lui Mucea arata ca acesta este milionar in dolari. Detine mai multe proprietati in valoare de 500.000 de euro in cele mai scumpe zone ale Bucurestiului. Alti 500.000 de euro au fost investiti in participatiile mai multor firme.
In 1998, Mucea a devenit partener de afaceri cu Fondul Romano-American de Investitii (FRAI) in firma TEC Miaco SA. FRAI a fost implicat in procesul de consultanta pentru privatizarea celor mai mari societati de stat din domeniul energetic. Majoritatea companiilor erau in portofoliul OPSPI. FRAI a lucrat la aceste privatizari ca subcontractant pentru mari banci de investitii: Credit Suisse First Boston, JP Morgan etc.
Medalie pentru Portile de Fier
Directorul Hidroelectrica: decorat pentru merite, judecat pentru fraude
Ion Iliescu a acordat cea mai inalta distinctie a statului unui alt functionar trimis in judecata pentru fapte de coruptie soldate cu 1,8 milioane de euro, prejudiciu adus statului.
„Steaua Romaniei” in grad de Cavaler i-a fost acordata de Ion Iliescu in acelasi „lot Mucea”, pe 10 decembrie 2004. Ca si Mucea, Oprea a fost decorat tot la propunerea lui Dan Ioan Popescu. Aflat la carma Hidroelectrica din 2003, Oprea este cel care si-a dat acordul pentru o serie de decizii controversate: energie ieftina pentru „baietii destepti”, continuarea retehnologizarilor de la Portile de Fier fara licitatie, vanzarea unor hidrocentrale de mica putere.
„Evenimentul zilei” incearca sa stea de vorba cu Traian Oprea de cateva luni, insa acesta refuza sistematic orice discutie, inclusiv sa raspunda unor solicitari in baza Legii 544.
Milioane de euro din piese contrafacute
Traian Oprea este un alt afiliat la „cercul de relatii” al lui Dan Ioan Popescu, fostul ministru al economiei. In august 2006, procurorii DNA au dispus trimiterea in judecata a lui Oprea impreuna cu alte 10 persoane, pentru infractiuni care au provocat un prejudiciu de 1,8 milioane euro societatii de stat Hidroelectrica. Alaturi de Oprea, in dosar mai sunt judecati pentru abuz in serviciu alti doi directori ai Hidroelectrica: George Asan si Ioan Trif. Toti trei se afla si acum in functii la Hidroelectrica, in ciuda acuzatiilor grave si a procesului aflat in curs.
In perioada septembrie-decembrie 2004, acestia au aprobat si initiat cumpararea de aparatura electrica contrafacuta, marcile Siemens si Schneider, de la firma ENOL Group SA, respectiv CFR SSVM, potrivit anchetatorilor. Piesele au fost achizitionate de societati de stat, cum ar fi Electrica.
Pretul produselor a fost umflat de 38 de ori. Prejudiciul cauzat Hidroelectrica, potrivit procurorilor, se ridica la 71,7 miliarde de lei, adica aproximativ 1,8 milioane de euro.
Firma Enol Group SA era administrata de Lucian Boghiu, fost director al Electrica SA, trimis in judecata in dosarul „Electrica Banat”. Firma fusese infiintata de Boghiu cu doua saptamani inainte sa puna pe picioare afacerea cu Hidroelectrica.
Merite "La apel"
Decoratii indoielnice
In 2004, ultimul an de mandat, Ion Iliescu a decorat nu mai putin de 16.600 de persoane. Asta arata un „randament” de 45,4 de persoane decorate pe zi. Acesta a acordat medalii pe banda rulanta. Insa printre cei care chiar meritau sa primeasca o distinctie s-au strecurat si multe personaje care nu le meritau. Printre persoanele controversate decorate de Ion Iliescu se numara si Irina Jianu, anchetata pentru dare de mita in dosarul „Zambaccian”. Potrivit marturiilor stranse de procurori la dosar, Irina Jianu i-a dat fostului consul al Romaniei in China, Ioan Paun, 17.000 de dolari in numele sotilor Nastase.