Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii a propus mai multe proiecte, din care şapte prioritare, care ar urma să fie incluse în Planul de Acţiune al Comisiei Europene privind implementarea Strategiei Dunării, se arată într-un comunicat al instituţiei.
"Cele 7 proiecte se axează pe componenta de transport naval şi au ca principal scop îmbunătăţirea condiţiilor pentru transportul fluvial ca premisă a consolidării dezvoltării socio-economice şi umane în regiunea Dunării", se menţionează în comunicatul remis EVZ de Ministerul Transporturilor (MT).
Valoarea totală a proiectelor este de 439 milioane de euro:
- 1. "Îmbunătăţirea condiţiilor de navigaţie interioară pe sectorul de Dunăre - Călăraşi - Brăila". Valoarea proiectului este de 38 milioane euro, lucrările urmând a se defăşura în perioada 2011-2013.
2. "Îmbunătăţirea condiţiilor de navigaţie pe sectorul comun româno - bulgar al Dunării", în valoare de 140 milioane de euro, este cel de-al doilea proiect. În prezent se elaborează Studiul de Fezabilitate care se va finaliza în 2011, lucrările urmând a fi derulate în perioada 2012-2015.
3. Proiectul "Pod rutier peste Canal Dunăre - Marea Neagră" este deja în curs de execuţie, urmând a fi finalizat în anul 2012, costurile totale fiind de 28 milioane de euro.
4. "Front de aşteptare a navelor pe Canalul Dunăre - Marea Neagră" este un alt proiect, al cărei valoare este de de 3 milioane de euro. În prezent, se elaborează Studiul de Fezabilitate care se va finaliza în 2011.
5. Unul dintre cele mai importante proiecte propuse de MT este "Modernizarea ecluzelor Canalelor Dunăre - Marea Neagră şi Poarta Albă - Midia Năvodari", al cărui studiu de fezabilitate va fi finalizat în 2011. O parte a proiectului în valoare de 80 milioane euro (2 ecluze), va putea fi implementată în perioada 2011 - 2015 în funcţie de fondurile disponibile în POS-T 2007 - 2013, restul proiectului va fi finalizat în POS-T 2013 - 2020.
6. "RoRIS - Sistem de Informatizare în transportul fluvial" este un alt proiect prin intermediul căruia se implementează Directiva RIS a Comisiei Europene.
7. "Consolidarea malurilor pe Canalul Dunăre - Marea Neagră", al cărui studiu de fezabilitate se finalizează în 2011, are o valoare de 150 milioane de euro şi va fi finalizat în cadrul Programului Operaţional Sectorial - Transporturi 2013-2020.