MRU i-a luat faţa lui Antonescu

Un sondaj CSOP relevă faptul că noul premier i-a devansat pe liderii USL, Crin Antonescu şi Victor Ponta.

O mişcare de imagine cu efect scontat - 29% încredere, 38% apreciere pentru prestaţia noului premier.

Instalarea lui Mihai Răzvan Ungureanu în fruntea noului guvern a oferit PDL-ului un mic suflu, după un Emil Boc erodat, la un moment dat, până la pragul de 10-11%. Potrivit unui sondaj CSOP, realizat în perioada 16 – 17 februarie 2012, Ungureanu a intrat în topul încrederii în politicieni direct pe primul loc. Un alt studiu, efectuat de CCSB, cam în aceeaşi perioadă, îl dă pe noul premier la o cotă apropiată, de 28% la capitolul încredere.

29% dintre români au "multă şi foarte multă" încredere în noul şef al Guvernului. Comparativ, liderul PDL Emil Boc a ieşit de la guvernare cu o cotă de doar 17%. Ungureanu este secondat în acest top de primarul Capitalei, Sorin Oprescu, cotat cu 28%.

Liberalul Crin Antonescu, co-preşedinte al USL, ocupă locul trei, cu 26%, în timp ce social-democratul Victor Ponta cumulează 25% încredere din partea celor intervievaţi.

Cu 28% încredere îl creditează românii pe Ungureanu într-un alt sondaj de opinie realizat de CCSB. Prestaţia premierului de la deszăpezire, apreciată

Prestaţia lui Ungureanu din timpul gestionării înzăpezirilor i-a adus acestuia şi o cotă semnificativă la capitolul sa­tisfacţie: 38% s-au declarat "mulţumiţi şi foarte mul­ţu­miţi", 32 % au fost "nemul­ţu­miţi şi foarte nemulţumiţi", în timp ce 30% nu au ştiut ce să răspundă sau au refuzat să o facă.

Guvernul stă mai prost în ochii românilor, doar 20% dintre respondenţi declarându-se mulţumiţi de activitatea Executivului. La fel şi preşedintele Traian Băsescu, cu o cotă de încredere de 19% şi una de satisfacţie de doar 22%.

Sondajul CSOP mai relevă faptul că PDL a avut de câştigat de pe urma "locomotivei" Ungureanu. Cumulată cu schimbarea şi întinerirea întregii garnituri de miniştri de­­mo­­crat-liberali, instalarea noului premier ar aduce democrat-liberalilor un scor de 20%, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri. Faţă de perioada 24-25 ianuarie a anului în curs, PDL a înregistrat o creştere cu patru procente.

De altfel, încrederea românilor merge mână în mână cu aşteptările lor faţă de noii factori decizionali.

Schimbarea de ştafetă de la Palatul Victoria a făcut ca proporţia celor care cred că România se îndreaptă într-o direcţie greşită să scadă până la 74%, de la 81% cât se consemnase cu o lună înainte.

Sondajul CSOP a fost realizat în perioada 16 – 17 februarie 2012, pe un eşantion de 725 de persoane, reprezentativ pentru populaţia României în vârstă de 18 ani şi peste, din gospodării cu telefon fix sau mobil, selecţionaţi aleator. Eroarea de reprezentativitate este de +/- 3,6%, cu o probabilitate de 0,95.

EFECT Mai puţini români care cred că mergem într-o direcţie greşită

Desemnarea lui Mihai Răzvan Ungureanu pentru funcţia de premier şi decizia PDL de a înlocui toţi miniştrii au influenţat şi percepţia asupra direcţiei de evoluţie a lucrurilor în România. La sfârşitul lunii ianuarie, în plină perioadă de proteste, 82% dintre respondenţi credeau că România se îndreaptă într-o direcţie greşită, 14% susţineau contrariul, iar 4% nu ştiau sau au refuzat să răspundă. În perioada 16-17 februarie, după ce guvernul a primit votul de învestitură, proporţia pesimiştilor s-a redus la 74%, iar cea a optimiştilor a crescut la 18%. Numărul celor care au refuzat sau nu au ştiut ce să răspundă s-a dublat, până la 8%. INTENŢII DE VOT 

USL, pe primul loc, dar sub 50%, PDL, peste partidul lui Dan Diaconescu, UNPR şi-a dublat procentele

Florin Ciornei

Dacă duminica viitoare ar fi alegeri, USL s-ar clasa pe primul loc, arată acelaşi sondaj CSOP, realizat în perioada 16-17 februarie 2012. Scorul de 47% ar fi însă sub aşteptările liderilor Opoziţiei care şi-au propus ca ţintă să depăşească pragul de 50%. Cercetarea sociologică mai arată că în lunile ianuarie şi februarie Opoziţia, chiar şi în contextul protestelor de stradă, nu reuşit să se mişte de la nivelul de 47-48% intenţie de vot. PDL revine

Democrat-liberalii au cunoscut un uşor reviriment după restartarea guvernării. Faţă de perioada 24-25 ianuarie 2012, scorul PDL este mai mare cu 4%, arată sondajul CSOP. Dacă în urmă cu câteva săptămâni Partidul Poporului lui Dan Diaconescu depăşise PDL, acum a ajuns din nou pe locul 3. PP-DD înregistrează o intenţie de vot de 18%, cu 2% mai puţin faţă de sfârşitul lunii ianuarie. UNPR, în creştere Formaţiunea maghiarilor nu a cunoscut nicio variaţie la capitolul intenţie de vot. UDMR este constant la 5%, în timp ce PRM este cotat cu 4%.

Pentru UNPR, partidul condus de Gabriel Oprea, ministrul Apărării, sondajul CSOP înregistrează o creştere a intenţiilor de vot. De la 1% în perioada 24-25 ianuarie, UNPR a ajuns la 2% în acest moment, arată cercetarea. Conform sondajului, 5% şi-au declarat intenţia de vot pentru alte partide.

Greva USL, un lucru rău pentru ţară

Doar 23% dintre români consideră că greva parlamentară a PSD şi PNL este un lucru bun pentru ţară în situaţia actuală, arată acelaşi sondaj CSOP. Marea majoritate a românilor, 60%, consideră că greva USL este un lucru rău pentru situaţia actuală în care se află România.

6% dintre români nu au auzit de faptul că partidele de opoziţie fac grevă parlamentară, iar 11% au bifat rubrica "Nu ştiu/Nu răspund".

CSOP a mai realizat o cercetare privind opiniile po­pulaţie despre greva USL. În perioada 3-4 februarie, conform CSOP, 36% dintre români considerau că protestul Opoziţiei este un lucru bun, în timp ce 50% spuneau că este un lucru rău.