In stafful tehnic de la Dinamo si-au facut iarasi loc antrenori-aventurieri.
Vanzoleala de la nivelul bancii tehnice a lasat urme la formatia de fotbal Dinamo. Fostul antrenor Mircea Rednic si-a dat demisia, gestul sau angrenand alte miscari de trupe. Odata cu Rednic a plecat si „secundul” Iulian Mihaescu, trimis sa patimeasca la Dinamo II.
La prima echipa au ramas preparatorul fizic Marco Oneto si antrenorul cu portarii Gheorghe Nitu, acesta din urma fiind oprit doar la insistentele lui Bogdan Lobont. Lor li s-au adaugat, adusi din Italia de Walter Zenga - noul tehnician al „cainilor rosii” -, trei antrenori de rang secund.
In aceasta saptamana, in care Dinamo a avut numerosi jucatori convocati la echipele nationale de seniori si tineret, s-a ajuns la o situatie comica: sase antrenori au pregatit sapte fotbalisti! Walter Zenga si „secunzii” sai debuteaza asta-seara la Dinamo, in meciul de la Iasi, cu Poli, in etapa a 7-a a Ligii I la fotbal.
Esio Gelain, primul „specialist”
Nu este prima oara cand la Dinamo dau navala italieni veniti parca de nicaieri. In urma cu cinci ani, echipa din Soseaua Stefan cel Mare avea, in acelasi timp, trei moase: Cornel Dinu, Florin Marin si italianul Esio Gelain. Acesta din urma fusese angajat de actionarul Vladimir Cohn pentru a pune pe picioare echipa daramata de Procuroru’ si de Flocea.
Adus ca mare specialist, peninsularul si-a dat repede arama pe fata, „priceperea” sa impunand „retrogradarea” la echipa a doua. Dinamo ar fi preferat sa-l dea afara pe Gelain si sa-l trimita inapoi de unde a venit, dar in acest caz ar fi trebuit sa umble la buzunar, pentru a-i plati o suma importanta ca despagubiri.
Dupa ce l-a „cantarit” bine, Cornel Dinu, un alt „expert” bun de gura, dar cu destule rezultate jenante, i-a pus eticheta lui Esio Gelain: „Dinamo a adus un motociclist la echipa”, luandu-l astfel peste picior pe impostorul erijat in „meserias”.
Nici actualii colaboratori ai lui Zenga nu sunt departe de statutul de „motociclisti”, venind in Romania pentru a califica profesional pe spinarea echipei campioane. Activitatea lor n-a cuprins pana acum rezultate apreciabile si nici macar o minima recunoastere in Italia, tara lor de bastina! Se poate spune, asadar, ca Dinamo a angajat, de data aceasta, nu un „motociclist”, ci o banda intreaga!
GIANNI VIO
Data si locul nasterii: 06.04.1953 / Venezia
Post: antrenor secund
Echipa la care a jucat: Venezia - juniori
Formatii unde a lucrat: Venezia (juniori), Al-Ain
LUCIANO TORRI
Data si locul nasterii: 25.12.1958 / Milano
Post: Preparator fizic
Echipele la care a activat: Como (junori)
Formatiile unde a lucrat: AC Lesmo (responsabil cu pregatirea sectorului juvenil), Pro Sesto (consultant al antrenorului pricipal), Verbania (preparator atletic), Gaziantepspor (preparator atletic), Al-Ain (preparator atletic)
ANTONELLO BRAMBILLA
Data si locul nasterii: 17.10.1973 / Vimercate
Post: antrenor cu portarii
Diviziile italiene unde a lucrat: Serie C2 (2 ani), Serie C1 (4 ani) si Serie B (4 ani)
INTERVIU
Gianni Vio: „Sunt specialist in cornere”
Antrenorul secund Gianni Vio, preparatorul fizic Luciano Torri si antrenorul cu portarii Antonello Brambilla au venit la Dinamo deoarece Walter Zenga n-a avut incredere sa faca echipa impreuna cu tehnicieni romani. Chiar daca nu sunt recomandati de vreo carte de vizita si nu sunt confirmati de activitatea desfasurata pana acum, italienii au fost cooptati de Zenga fara rezerve in stafful tehnic.
„Cu oamenii mei, ceea ce vorbim ramane intre noi. In plus, mi-ar fi luat destul de mult timp sa le explic metodele mele de lucru romanilor”, a explicat Zenga. In primele sale zile la Dinamo, Gianni Vio, antrenor de categoria a treia inca din 1979, nu face nimic de capul lui. Peninsularul il intreaba pe Walter Zenga si daca poate discuta cu presa (lucru care pare sa-l incante pe „principal”). In dialogul purtat cu EVZ, Vio a dat asigurari ca dinamovistii vor sari bine la cap si vor gasi drumul spre gol in urma unor faze fixe.
EVZ: Domnule Vio, cum ati ajuns la Dinamo? Gianni Vio: Am fost chemat de Walter Zenga. M-am cunoscut cu el in momentul in care m-a chemat sa lucram la Al-Ain. Eu am activat doar in ultimele 15 zile la echipa araba. N-am fost adus din prima zi.
Stiati ceva despre Dinamo inainte de a veni la Bucuresti? Dar despre Romania? Am urmarit meciul Lazio - Dinamo, fara sa stiu ca voi lucra, intr-o buna zi, pentru vreuna dintre cele doua echipe. M-am uitat la televizor fiindca doream sa-l vad pe Tommaso Rocchi, care imi este vecin la Venezia. Mi-a placut cum a jucat Dinamo in acel meci. Am vazut o formatie care avea pofta de rezultate!
Ce impresie v-a lasat echipa dupa cateva antrenamente? Am observat multa dorinta de a reveni, multa determinare. M-a impresionat un anumit jucator. N-am mai vazut un fotbalist care sa execute lovituri libere precum o face Claudiu Niculescu!
Nici macar la jucatorii din Serie A? Nu, ma refer la jucatorii pe care i-am cunoscut eu. Eu am lucrat in ligile inferioare. N-am lucrat cu jucatori din Serie A.
Unde ati muncit inainte sa semnati cu Dinamo? Am lucrat la sectorul juvenil de la Venezia, unde evolueaza si fiul meu. Am jucat si ceva fotbal la viata mea, dar nu la un nivel inalt.
Aveti vreo performanta in activitatea de antrenor? Am scris o carte avand ca subiect fazele fixe: loviturile libere si loviturile de colt. Se numeste „Piu 30a” (n.r. - Peste 30a). Ma pasioneaza in mod deosebit cornerele si m-am specializat asupra acestor faxe fixe! In Italia colaborez si cu site-ul allenatore.net.
Inseamna ca suporterii dinamovisti trebuie sa se astepte ca echipa sa castige multe meciuri din faze fixe? Vom vedea. Asa sper sa fie.
Ce anume asteptati de la aventura dumneavoastra in Romania? Sunt curios si entuziast. Ma astept sa muncesc bine si sa fiu util echipei.