Scandalul "certificatelor CO2". Motivul demiterii lui Nagy: matematica

Şeful Agenţiei de Mediu, Iosif Nagy, a demisonat ieri, după ce România a fost suspendată de la tranzacţionarea certificatelor de emisii de CO2.

De mai bine de trei ani, autorităţile se chinuiesc să scrie o lege şi să vândă surplusul de CO2. Deşi şi-au dat seama că au greşit încă de acum câteva luni, subiectul a fost amânat până când autorităţile au fost puse în faţa faptului împlinit: România a fost suspendată de la tranzacţionarea aerului curat şi a pierdut trei miliarde de euro pentru că a amânat ani de-a rândul vânzarea certificatelor de emisii de dioxid de carbon. "De ce credeţi că România a fost suspendată de la tranzacţionarea certificatelor de CO2? (...) Pentru că oamenii politici au fost laşi, pentru că oamenii politici s-au certat: Mediul cu Economia şi aşa mai departe, iar România a pierdut", a afirmat preşedintele Traian Băsescu, aflat ieri în vizită la Roşia Montană. Matematica, uitată de specialiştii care au calculat Raportările trimise la Comitetul ONU de Conformare al Pro tocolului de la Kyoto au fost întocmite pe genunchi, potrivit unor surse guvernamentale.

"Hârtiile trimise conţineau greşeli elementare de matematică. 1 plus 3 făceau cinci, iar când au încrucişat cifrele au adunat greşit. Ei şi-au făcut calculele lor şi au adunat corect, aşa şi-au dat seama că nu este în regulă", au explicat, pentru EVZ, surse guvernamentale.

Potrivit legii, specia liştii ANPM sunt cei care calculează, iar toate hârtiile sunt verificate şi avizate de preşe dintele Agenţiei. Certificate alocate haotic şi fără logică O altă nemulţumire a Comitetului este faptul că România nu are încă o strategie bună de alocare a certificatelor. "Ele sunt alocate pe principiul: primul venit, primul servit. Normal ar fi ca acestea să fie alocate în funcţie de performanţă şi de dezvoltare economică", au declarat specialişti din cadrul Ministerului Mediului. Noul preşedinte nu ştie ce este de făcut, dar se va lămuri În locul lui Nagy, premierul Emil Boc l-a numit şef la ANPM pe Abos Gabriel. Acesta a declarat ieri, pentru Agepres, că prioritatea mandatului său o reprezintă identificarea cauzelor pentru care România a fost suspendată de la tranzacţionarea certificatelor de emisii de carbon şi luarea măsurilor pentru ca ţara noastră să redevină eligibilă pe această piaţă. "Această problemă este cea mai stringentă şi prioritatea mea o reprezintă identificarea cauzelor şi luarea măsurilor pentru ca România să redevină eligibilă", a declarat Abos Gabriel.

Întrebat dacă este de acord cu predecesorul său, Nagy Iosif, care a spus că România poate redeveni eligibilă la tranzacţionarea certificatelor verzi în aproximativ două luni, acesta a evitat să se pronunţe, subliniind că nu are "o imagine completă a fazei în care se află lucrările". Japonezii şi spaniolii vroiau să cumpere certificate România deţine un surplus de 300 de milioane de astfel de certificate, iar din vânzarea acestora se pot obţine aproximativ miliarde de euro. Surplusul de certificate se datorează faptului că România nu poluează atât de mult cât dioxid de carbon ne-a fost alocat de către Comitet din cauză că producţia s-a redus.Până în prezent, două firme japoneze şi guvernul spaniol erau interesate să cumpere aer curat românesc. REACŢIE Nagy: Plătesc pentru nemunca altora Decizia preşedintelui ANMP, Iosif Nagy, de a părăsi funcţia nu este o surpriză.

Acesta şi-a exprimat, încă de acum două luni, dorinţa de a părăsi agenţia şi de a se întoarce în judeţul Covasna. Anul viitor acesta intenţionează să candideze pentru funcţia de primar al oraşului Baraolt.

"Eu abia în 2010 am ajuns preşedinte, iar din acel moment am lucrat continuu să remediem deficienţele. Exact, eu plătesc acum pentru nemunca altora", a declarat ieri, la Zagon, Iosif Nagy. Citiţi şi:

  • Cum a pierdut România trei miliarde de euro
  • Pierderi de milioane de euro. România, suspendată de la tranzacţionarea certificatelor de emisii de carbon