Cel puţin două-trei ore pe zi petrecute de copii în faţa calculatorului sau a televizorului, în detrimentul exerciţiilor fizice, are efecte nefaste adupra stării de sănătate a micuţilor.
În cadrul unei analize care a inclus 1.000 de copii cu vârste cuprinse între 10 şi 11 ani, cercetătorii au concluzionat că acei copii care petreceau cel puţin două ore în faţa ecranelor TV sau calculatorului erau cu 60% mai predispuşi să dezvolte probleme la nivel mental faţă de cei care petreceau mai puţin timp sau deloc. O altă cercetare a arătat cum expunerea prelungită la televizor poate determina o stare de agitaţie sau poate cauza migrene uşoare. O echipă de cercetători din Finlanda, Danemarca, Suedia, Norvegia şi Islanda a analizat efectele televizorului, computerului şi jocurilor video asupra a 30.000 de copii cu vârste de peste 10 ani. Cu cât perioada de sedentarism era mai mare, cu atât se putea observa o predispoziţie a copiilor de a avea dureri de cap sau de spate, în plus aceştia nu îşi doreau să mai facă mişcare în aer liber. "În zilele noastre, copiii şi mai ales cei aflaţi la vârsta pre-adolescenţei au tendinţa de a petrece tot mai mult timp în casă, acordând o importanţă mult mai mică sportului şi activităţilor în aer liber, sedentarismul fiind un inamic al stării de sănătate. Părinţii îşi pot încuraja copiii să se implice în activităţi în aer liber sau sporturi de echipă, care le oferă posibilitatea de a se menţine sănătoşi din punct de vedere fizic şi mental. În plus, pentru o stare de bine a copiiilor aflaţi în creştere, este recomandată şi o alimentaţie echilibrată şi diversificată, pentru a ne asigura că vor avea energia necesară pentru a avea succes în tot ceeea ce îşi propun", afirmă Daniel Plăiaşu, specialist în nutriţie NESTLÉ.
Astfel, alimentaţia zilnică ar trebui să asigure un aport optim de proteine (din carne, ouă, peşte şi lactate) şi carbohidraţi (în special din cereale integrale) şi să includă fructe, legume şi grăsimi nesaturate. Pentru a reduce influenţa negativă a televizorului şi calculatorului asupra copiilor, părinţii ii pot implica în diverse spoturi, precum handbal, tenis, baschet, fotbal sau volei. sau pot merge zilnic în scurte plimbări cu rolele în parc sau în excursii în natură.