Moţiunea de cenzură PSD-PNL pe legea salarizării pe 2011 a fost respinsă. Opoziţia nu a reuşit să strângă decât 190 de voturi din cele 236 necesare dărâmării guvernului Boc. De asemenea, s-a înregistrat un vot împotrivă. Odată cu respingerea moţiunii, legea salarizării pe 2011 se consideră adoptată.
Premierul Emil Boc a declarat că prin respingerea moţiunii de cenzură bugetarii primesc o veste bună: din 2011 li se majorează salariile cu 15%.
"Astăzi a câştigat raţiunea şi siguranţa pe care o avem din 2011 în detrimentul populismului promovat de opoziţie. Astfel spus, prin siguranţă mă refer că vom putea acorda o recuperare de 15% din salariul diminuat în anul 2010 în luna iulie, o recuperare certă, clară, previzibilă cu acoperire bugetară şi în concluzie astăzi 1.290.000 de bugetari au o veste bună: de la 1 ianuarie se recuperează 15% din salariul diminuat în iulie 2010", a spus Boc.
Pierduţi prin parlament
La momentul votului, după senatori, deputaţii au avut de aşteptat câteva minute. "Staţi că nu avem bile", a explicat întârzierea, de la tribună, Mihai Voicu (PNL). "La ce vă mai trebuie bile, măi?, a intervenit râzând PDL-istul Mircea Toader.
De altfel, mulţi dintre aleşii opoziţiei au fost absenţi la strigarea catalogului, fiind prin birouri, la bufet sau pe holuri. "Vezi că m-au pierdut. Nu sunt prezent pe listă", i-a spus senatorul PSD Dan Şova lui Mihai Voicu, care făcea deja prezenţa deputaţilor. "Păi, de unde să te strig eu?! Nu am listele de la Senat", i-a răspuns Voicu iritat.
Senatorul Varujan Vosganian, trecut iniţial absent, a apărut şi el la un moment dat în plen, şi, cu o geantă pe umăr, dădea târcoale urnelor. Grăbit, Vosganian a marcat repede votul şi a plecat. Cele mai importante declaraţii din timpul dezbaterii moţiunii de cenzură 12.08 Premierul Emil Boc a declarat că, potrivit a 85 de experţi din Europa, România devine, în următoarele şase luni, ţara cu cele mai bune perspective economice din Europa centrală şi de Est. El a invocat şi analizele FMI, potrivit cărora România "nu mai este un elev mediocru". 11.55 Liberalul Ludovic Orban a declarat că parlamentul pare "o sală de elevi repetenţi şi corijenţi care au venit să primească note de la premierul Emil Boc". El a adăugat că şeful guvernului spune "inepţii" atunci când acuză opoziţia că încearcă blocarea creşterii salariilor cu 15%. "Nu numai că nu cresc, ci se reduc ca urmare a legii salarizării pe 2011. Scopul moţiunii este de a readuce salariul la nivelul de la 1 iulie", a spus deputatul PNL.
Orban a adăugat că puterea e interesată să beneficieze în continuare de "fructele otrăvite ale guvernării", să profite "de toate avantajele care nu sunt ale românilor ci numai ale clientelei pe care a dezvoltat-o".
"Ce face un om atunci când areo măsea stricată, un furuncul sau hemoroizi?. Ce ar trebui să facă un corp social cum e naţiunea atunci când are şi furuncul, şi o măsea stricată şi hemoroizi: să-şi scoată măseaua, să-şi taie furunculul şi hemoroizii", le-a cerut, plastic, Orban, parlamentarilor să voteze moţiunea.
11.48 Deputatul PSD Adrian Solomon a susţinut, de la tribuna parlamentului, folosindu-se de citate din Hitler, că actuala putere este una de "nazişti coloraţi în portocaliu".
"Căutând în memorie, mi-am adus aminte despre apelul către poporul german făcut de Hitler la 31 ianuarie 1933: "Noi preluăm o moştenire îngrozitoare. În 14 ani, partidele din noiembrie au ruinat ţăranul german. În 14 ani, au creat o armată de milioane de şomeri. Guvernul naţional va urma planul expus în continuare cu voinţă de fier şi perseverenţă plină de încăpăţânare". Vi se pare cunoscut acest discurs? Vi se pare mai aproape de ceea ce ne spune în aceste zile domnul Emil Boc? Iată de unde sfătuitorii domnului Emil Boc au luat informaţiile. Nu e vina primului ministru că acei consilieri nu au fost duşi la un control, dar e vina primului ministru că acceptă astfel de sfaturi din partea unor nazişti coloraţi în portocaliu", a spus Solomon.
11.47 Eugen Nicolicea (independenţi) : "Grupul deputaţilor independenţi nu susţine moţiunea".
11.46 Ovidiu Ganţ (minorităţi): "Grupul Minorităţilor naţionale nu susţine moţiunea de cenzură".
11.46 Fekete Andras Levente (UDMR): "UDMR nu susţine moţiunea şi nici nu va vota moţiunea".
11.40 Deputatul PNL Victor Paul Dobre a declarat că "misiunea opoziţiei e ca salariile bugetarilor să revină la normal".
"Domnule prim-ministru sunteţi foarte relaxat astăzi. Nu priviţi cu emoţie moţiunea de cenzură pentru că în această sală sunteţi mulţi. Dincolo sunt foarte mulţi care sunt afectaţi. Niciodată atât de puţini au decis pentru foarte mulţi", a spus el.
11.19 PSD-istul Dan Mircea Popescu a declarat că la sfârşit de an se poate face bilanţul "aşa-ziselor realizări" ale guvernului. "În ciuda îndeplinirii mai tuturorr condiţionalităţilor cu FMI caracteristicile României sunt subdezvoltarea, subocuparea şi sărăcia", a spus el.
"Din punctul de vedere al PSD, prin conceptul de Românie socială noi înţelegem o Românie a locurilor de muncă, a şanselor egale pentru toţi, a unei economii competitive şi a unei calităţi mai bune a vieţii", a adăugat Popescu. El a apreciat că "România nu a fost un stat asistenţial", aşa cum dreapta susţine. " A afirma că numai măsurile actualei puteri sunt necesare miroase de la o poştă a dogmatism", a comentat Popescu.
11.18 Liderul grupului PDL din Camera Deputaţilor, Mircea Toader, a anunţat că democrat-liberalii nu vor vota moţiunea de cenzură
11.11 Emil Boc şi-a început discursul în faţa parlamentarilor, spunând că moţiunea de cenzură depusă de opoziţia are de fapt ca scop blocarea bugetului de stat pe 2011.
"Scopul acestei moţiuni este recuperarea de către bugetari a 15% din salariul tăiat în iunie 2010, de fapt de a împieditca majorarea salariilor exiostente cu 15%. În esenţă, această moţiune de cenzură asta îşi propune în principal. Îşi propune să împiedice adoptarea proiectului bugetului de stat. Fără legea salarizării nu putem avea o lege coerentă a bugetului de stat pe 2011. Să nu avem buget înseamnă să blocăm administraţiile locale şi modernizarea României, prin noile lucrări de investiţii", a spus Boc.
"Cu cât se înmulţesc semnele pozitive generate de măsurile luate de Guvern, cu atât PSD şi PNL devin partide mai disperate pentru a bloca şansa României de a reuşi. (...) Moţiunea trebuie respinsă pentru a nu bloca această şansă pe care o are România", a mai spus premierul.
10.54 Mircea Geoană a preluat microfonul plenului reunit şi deschide dezbaterea primei moţiuni de cenzură depusă de opoziţie, intitulată "Legea privind salarizarea în anul 2011 - ultima ţeapă trasă românilor de guvernarea Băsescu-Udrea-Boc". Textul moţiunii este citit de deputatul PNL Cristina Pocora. 10.32 Deputatul PSD Carmen Moldovan a citit cea de-a doua moţiune de cenzură, depusă de PSD şi PNL după angajarea răspunderii guvernului pe legea cadru a salarizării unitare. Moţiunea se intitulează "Legea salarizării guvernului iresponsabil" şi va fi dezbătută şi votată joi. Şedinţa, programată pentru ora 10.00, a început cu o jumătate de oră întârziere, după ce mai mulţi parlamentari ai PSD şi PNL se aflau la obişnuitele întâlniri din fiecare luni, de la vârful celor două partide.