Cele mai bune preparate pentru Postul Crăciunului le fac călugării, iar dacă ai fost vreodată într-o mănăstire știi bine că gustul sărmăluțelor de post ori al ciorbelor făcute acolo au un gust aparte.
Dincolo de clasica explicație că sunt făcute cu multă dragoste, cu mult suflet, există câteva secrete pe care le poți aplica și tu în prepararea anumitor rețete mănăstirești. Noi îți propunem două dintre cele mai gustoase rețete, pe care le poți încerca pe toată perioada Postului Crăciunului.
Sarmale de post
Pentru această rețetă ai nevoie de varză murată, aproximativ 450 de grame de ciuperci, 150 de grame de orez, 300 de mililitri de suc de roșii, 5 linguri de pastă de roșii, 3 frunze de dafin, o legăturî de pătrunjel tocat mărunt, o linguriță de cimbru uscat, o felie de țelină, un morcov mare, o ceapă mare tocată mărunt, oregano, sare și piper după gust.
Călește ceapa până capătă un aspect sticlos, iar apoi adaugă morcovul și călește-l cu ceapa un minut. Adaugă peste acest amestec ciupercile. Urmează apoi să adaugi orezul și sosul de roșii. E de preferat să înfășori sarmalele în foi mici spre medii pentru că astfel gustul se va conserva mai bine.
Iahnie de fasole de post
Pentru rețeta de iahnie ai nevoie de: 400 de grame de fasole, 5 cepe roșii, 3 căței de usturoi, două foi de dafin, boia dulce și iute amestecată, 4 linguri de pastă de roșii, 3 linguri de ulei și cimbru. Rețeta se prepară relativ simplu. Alege bine fasolea și spal-o în mai multe ape, înainte să o pui la fiert.
Ca să elimini toate impuritățile din fasole, e bine să o fierbi în două-trei ape, scrie fabricatînromânia.ro. Când observi că bobul de fasole este moale, scurge zeama cu ajutorul unei site. Pisează usturoiul și taie ceapa mărunt, și adaug-o apoi în crăticioara unde vei pune fasolea. Prepară separat sosul de roșii cu care vei combina fasolea amestecând ingredientele rămase. Adaugă o foaie de dafin și pune fasolea la cuptor până se scade nițel din zeamă. Această rețetă merge de minune cu gogonele sau castraveți murați. Poftă bună!