Moscova ne baga in priza

Gigantul energetic rusesc de stat RAO UES, condus de oligarhul Anatoli Ciubais, a intrat, printr-o firma-paravan, pe piata "baietilor destepti" din Romania.

In mare discretie, statul rus si-a trimis oamenii pe piata intermediarilor de energie din Romania. Ei au inregistrat, la jumatatea anului trecut, un banal SRL controlat la vedere de o companie cu sediul in Marea Britanie.

„Evenimentul zilei” a mers pe urmele proprietarilor acestei firme - care se ramifica undeva in nordul Europei. Inregistrate in Marea Britanie, Suedia, Norvegia ori Lituania, companiile au un numitor comun: sunt intesate cu angajati din spatiul ex-sovietic (majoritatea rusi) si au legaturi puternice cu RAO UES, colosul energiei din Federatia Rusa.

Aceasta corporatie de stat e condusa de Anatoli Ciubais, un oligarh care a supravietuit tuturor regimurilor de la Moscova: a fost omul lui Boris Eltan, iar acum a ajuns la aceeasi masa cu Vladimir Putin. In consiliul de administratie al RAO UES il intalnim si pe Oleg Deripaska, un alt oligarh rus cu interese de afaceri in Romania.

Intreprinderea-gigant de la Rasarit are un plan general de investitii de nu mai putin de 90 de miliarde de euro pentru urmatorii ani si se extinde in zonele limitrofe spatiului ex-sovietic.

Dupa cum am aratat in episoadele anterioare, oligarhii rusi cu afaceri in tara noastra incearca sa-si creeze sisteme integrate. Ei vor sa obtina, de exemplu, surse proprii de energie pentru industria metalurgica, pentru a nu mai depinde de furnizori romani.

In afara capitalurilor uriase de care dispun, au si alte argumente: carbunele, petrolul si gazele, pe care le pot oferi romanilor ca baza de negociere.

„Britanicii” cu accent slav

De cateva luni, „traderii” romani de energie, faimosii „baieti destepti” - cum i-a numit chiar presedintele Romaniei, Traian Basescu, au intrat la idei. In piata se vorbeste tot mai insistent despre un concurent din Rusia. Uriasa forta financiara a mostenitorilor imperiului sovietic le da fiori celor care au reusit sa faca averi colosale „din pix”, adica prin cumpararea de energie de la stat si vanzarea ei mai departe.

PASUL UNU. La sfarsitul lunii iunie 2006, la Registrul Comertului se inregistreaza Inteltra SRL, firma de distributie si comercializare a energiei electrice. Datele accesate de EVZ arata ca firma e administrata de Victor Drighenici, cetatean al Republicii Moldova, in varsta de 44 de ani.

Controlul total il detine unicul asociat Unitrade Services LLP, cu sediul in Londra. Capital social subscris: 600.000 de dolari, o suma mare care, inca de la infiintare, situa firma pe locul 20 in clasamentul societatilor comerciale dupa participarea straina. Expertii economici spun ca o companie cu o asemenea cifra de lansare are, in mod sigur, planuri mari de afaceri.

PASUL DOI. Inteltra incepe sa faca angajari. Se dau anunturi pe internet si se transmit si „din gura in gura”, intre angajatii altor companii din energie. Conditie obligatorie: cunoasterea limbii ruse. In luna decembrie a anului trecut, firma aparea deja ca furnizor de energie in scriptele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei.

PASUL TREI. Termocentrala Mintia-Deva e aprovizionata cu carbune din Rusia, adus de compania Inteltra. Centrala din vestul tarii ofera la schimb energie, conform presei de specialitate.

PASUL PATRU. Compania „scoate capul” pe Bursa de marfuri, unde negociaza o tranzactie cu Ennet, firma condusa de un fost consilier prezidential al lui Ion Iliescu, Dan Moraru. Nu se inteleg la pret. Era 22 februarie 2007. Negocierea a avut loc pe „ringul” Bursei Romane de Marfuri (BRM). Contextul: BRM incearca sa fondeze o bursa alternativa.

PASUL CINCI. Firma „britanica” face o oferta pentru lucrari la CET Brasov. Conform presei locale, e vorba despre trecerea pe huila a unui cazan al termocentralei. Carbunele ar veni din Rusia. Potrivit unor documente accesate de EVZ, firma a lansat cereri de oferta de carbune si pe piata din Ucraina.

Seful colosului

 

Ciubais, magnat la stat

Anatoli Ciubais, oligarhul care a stat la masa celor doi „tari” de la Kremlin, Boris Eltan si Vladimir Putin, e de profesie economist. S-a nascut in Belarus, are 51 de ani si o avere greu de estimat. E unul dintre artizanii „terapiei de soc” din anii ‘90, cand patrimoniul URSS a fost preluat, pe doi bani, de noii magnati ai Moscovei. Vicepremier in timpul lui Eltan, in perioada in care au fost „inventati” oligarhii.

Ciubais a supravietuit „rotatiei” de la Kremlin, conducand, in mandatul Putin, compania de stat RAO UES. Aceasta controleaza intreaga retea de electricitate precum si instalatiile de generare a electricitatii de pe teritoriul Rusiei. Ciubais a supravietuit unui atentat, in 2005.

A avut un om de incredere din Republica Moldova, Valeriu Pasat (fost sef al serviciilor de informatii), arestat pentru implicare intr-o afacere cu arme. Expresia preferata a lui Ciubais: „I-am tras pe sfoara!”.

LEGATURI

 

„Sefii au interese in actiunile firmei”

Reporterii EVZ au descoperit insa ca in spatele Inteltra sta o retea de firme strans legate de RAO UES (Sistemul Unificat de Energie), corporatia de stat din Rusia.

Suveica de firme care se ocupa de comertul cu energie are ca punct de plecare Londra. Unitrade Services LLP, firma care controleaza, suta la suta, societatea Inteltra din Romania, a fost detinuta de alte doua companii din domeniu, cu sediul in Dublin: Scaent Europower Limited (SEL) si Nordbalt Energy Limited (NEI).

In urma unei tranzactii, actionar unic al Unitrade Services a ramas SEL. Fostul actionar NEI ramane legat de firma-mama, fiind detinut, acum, in parti egale, de Edgars Kvalis, cetatean leton, si de Unitrade Services - parte a Unitrade Group. In acelasi grup ramane insa si SEL, care e, potrivit site-ului companiei, o subsidiara a Unitrade Group, impreuna cu firma-sora Scaent A.B.

O monitorizare a contractelor obtinute de toate aceste companii, reunite sub „palaria” Unitrade Group - detinut de „investitori privati” (conform propriei prezentari) - arata ca ele sunt legatura dintre compania rusa de stat RAO UES si pietele din Suedia, Norvegia, Finlanda, tarile baltice si chiar Bulgaria.

Cazul Lituania

Enigmaticul Unitrade Group declara ca ii are ca parteneri principali pe Scaent A.B. (subsidiara sa din Suedia) si pe JSC „Energijos realizacijos centras” (JSC ERC) din Lituania. ERC este si partener, si reprezentant al Inter RAO UES - divizia internationala a RAO UES (corporatia de stat rusa) in care mai detine actiuni si grupul Rosenergoatom. In Lituania, in 2004, aparitia ERC pe piata a fost insotita de informatii importante cu privire la paternitatea acestei companii.

Experti independenti citati de publicatia „Kauno Diena” au declarat ca ERC e detinuta de Unitrade, pe care o prezentau drept o companie de tip „off-shore”. Rymantas Juozaitis, seful Lietuvos Energija, principala companie din tara, a spus ca Unitrade a fost infiintata in momentul in care Rusia a inceput sa-si restructureze domeniul energetic, separand productia de transport, distributie si vanzari.

Expertii citati de ziarul lituanian au declarat ca „persoane din conducerea RAO UES au interese in actiunile companiei Unitrade”, in conditiile in care in Rusia e o practica obisnuita ca sefii firmelor mari de stat sa obtina „dividende” in afara salariilor.

„E plecat in strainatate”

Reporterii EVZ au facut cateva incercari de a sta de vorba cu directorul firmei din Romania, Inteltra SRL. Moldoveanul Victor Drighenici nu a fost de gasit nici la telefon si nici la sediul companiei. E situata in zona Baneasa, intr-o vila construita recent. Am fost intampinati de secretara directorului, o tanara cu accent basarabean, care ne-a spus ca seful ei e plecat din Romania, iar la firma nu mai e nimeni.

Am luat legatura si cu „traderul” firmei, Nicolae Buzaianu. Ne-a spus ca nu are nicio legatura cu „mogulul” de la Energy Holding („doar o asemanare de nume”) si ca singurul care poate vorbi in numele firmei e directorul Drighenici.

TINTE

 

Zonele de granita ale fostului imperiu

Banuielile ca rusii sunt in spatele suveicii de firme sunt intarite de faptul ca grupul a intermediat multe tranzactii avand la unul dintre capete statul rus.

> In 2007, Scaent Europower Ltd. a castigat licitatia pentru export de energie intre enclava ruseasca Boris Gleb si Norvegia. Aceeasi firma, precum si „sora” Scaent AB controleaza exporturi la granita dintre Rusia si Finlanda.

> In 2004, Scaent semneaza un contract de livrare de energie in zona de frontiera a Bulgariei. Compania afirma ca vinde energie inclusiv tarilor din UE si ca vizeaza piata Balcanilor.

> JSC ERC, „bratul” de la Vilnius, are drept exclusiv de import de energie ruseasca in Lituania pana in anul 2010.

> Unitrade a vrut sa cumpere, anul trecut, compania de energie a Republicii autonome Ajaria (parte a Georgiei), insa a pierdut licitatia, la care se inscrisese si Inter RAO UES. Cursa a fost castigata de Energo Pro din Cehia.

Romania, „piata-cheie”

„Romania e una dintre pietele-cheie” pentru RAO UES, arata un raport publicat anul trecut de Inter RAO UES. „Dezvoltarea pietei din Romania” impreuna cu „cresterea capacitatii de export din Republica Moldova” (n.r. - din Transnistria) au devenit prioritati.

Potrivit presei ruse, Inter RAO UES (divizie a RAO UES) vrea sa foloseasca Romania si pentru exportul in Balcani. Planul dateaza din 2002, cand rusii formasera Inter RAO EES-Balkany, din care mai facea parte statul moldovean si o centrala transnistreana.

RAO UES

 

Furnizorul Romaniei din Transnistria

Rao ues, gigantul rus al energiei, este si proprietarul centralei de Cuciurgan din Transnistria. Societatea romaneasca de stat Electrica a angajat, recent, importuri de energie din aceasta „republica” considerata ilegitima de Bucuresti si nerecunoscuta pe plan international. Importul, care trebuia sa inceapa la 1 aprilie, a fost blocat de autoritatile romane din motive financiare si tehnice.

Potrivit unor surse din piata energiei de la Chisinau, importul ar putea incepe la 1 mai. Nu ar fi prima tranzactie catre teritoriul romanesc: conform unor informatii publicate, anul trecut, de Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie, producatorul de aluminiu ALRO Slatina (controlat tot de rusi) a importat energie de la Cuciurgan.

Cititi episoadele anterioare din serialul  IMPERIUL CONTRAATACA: OLIGARHII RUSI IN ROMANIA