Autorităţile de la Moscova nu se pot împăca cu orientarea pro-o europeană a Guvernului de la Chişinău şi continuă cu ameninţări. Ministerul rus de Externe a acuzat Republica de legăturile cu NATO, ameninţând că este pe cale să-ţi piardă suveranitatea.
Acuzaţiile ruşilor
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a venit cu noi critici la adresa Republicii Moldova. Aceasta avertizează Chișinăul că o apropiere de NATO ar putea avea mai multe consecințe, mai exact că „țara nu își va asigura securitatea și va pierde integral suveranitatea”.
„Noi fixăm o creștere a interacțiunii Chișinăului cu NATO, structurile aflate la putere astăzi, forțele pro-occidentale acționează contrar intereselor naționale și fără a ține cont de opinia cetățenilor înșiși. Așa cum arată ultimele sondaje, mai mult de 60% dintre cetățenii Moldovei se opun a fi parte din NATO, dar având în vedere că țările NATO sunt cele care sponsorizează regimul din Moldova, dar rezervarea este corectă în acest caz, pentru că drumul pe care îl parcurg este același pe care occidentalii l-au împins regimului de la Kiev”, a declarat Zaharova.
Purtătoarea de cuvânt a menționat că occidentalii ar sponsoriza "regimul de la Chișinău" și nu le pasă de părerea cetățenilor.
„De vreme ce occidentalii sponsorizează regimul de la Chișinău, așadar, nu le pasă absolut ce cred cetățenii acestei țări, ar trebui să-și impună voința Prin cei pe care i-au pus și adus la putere”, a mai precizat Zaharova.
Replica Chişinăului
În replică, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) califică declarațiile Mariei Zaharova drept „false și calomnioase”. Instituția subliniază că relațiile Republicii Moldova cu diverse organizații internaționale, inclusiv NATO, sunt o decizie suverană și independentă a țării.
„Referitor la parteneriatul Republica Moldova-NATO, acesta are deja o istorie de 30 de ani, fiind orientat spre dezvoltarea capacităților de contracarare a noilor provocări complexe și asigurarea securității cetățenilor și a statului nostru”, se arată într-un comunicat al MAEIE.
Autoritățile de la Chișinău mai precizează că neutralitatea Republicii Moldova nu înseamnă autoizolare.
„Autoritățile dezvoltă parteneriate cu acele organizații și state care susțin și contribuie la menținerea păcii și securității în țara noastră. Subliniem faptul că la Summitul NATO de la Vilnius, din 11 iulie, Alianța și-a reiterat suportul pentru integritatea teritorială, suveranitatea, independența și respectarea statutului de neutralitate al Republicii Moldova. De asemenea, statele NATO au declarat că sprijină dreptul suveran al Republicii Moldova de a-și alege modelul de dezvoltare, cursul de politică externă și de a-și decide viitorul fără careva ingerințe din exterior”.
Consilierul pe comunicare al ministrului Nicu Popescu, Igor Zaharov, a adăugat că reprezentanta oficială a Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei ar trebui să citească un articol din Constituție, pe care Rusia îl încalcă direct.
„Sugerăm reprezentantei oficiale a Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei să citească integral articolul 11 din Constituția țării noastre, inclusiv aliniatul (2), care precizează că „Republica Moldova nu admite dislocarea de trupe militare ale altor state pe teritoriul său”, ori anume Federația Rusă încalcă în mod direct acest articol”, a spus Zaharov, în comunicat.