Amplasarea mormântului lui Alexandru cel Mare rămâne unul dintre cele mai mari mistere din istorie. Cea mai consecventă teorie este aceea că regele Macedoniei ar fi îngropat în Alexandria, orașul din Egipt pe care l-a întemeiat.
Un profesor de istorie al Universității Cambridge susține că mormântul lui Alexandru cel Mare ar fi cu certitudine acolo, respingând mai multe teorii conform cărora rămășițele marelui conducător militar din istorie au fost transferate în altă parte, potrivit GreekReporter.
De fapt, profesorul Paul Cartledge spune că există patru locații posibile ale rămășițelor lui Alexandru cel Mare în orașul egiptean. „Alexandria este singurul oraș în care Alexandru cel Mare ar fi putut fi înmormântat. Mai mult, rămășițele sale nu au mai fost mutate de atunci. A murit în Babilon. Acest lucru este incontestabil”, spune profesorul într-un podcast pe site-ul „History Extra”. „Cadavrul său a fost mumificat, astfel încât să poată fi transportat înapoi în capitala Macedoniei, un loc numit Pella din nordul Greciei”, explică profesorul.
„În timp ce trecea peste Damasc, în Siria, viitorul rege Ptolemeu I al Egiptului a întrerupt procesiunea, punînd mâna pe sicriu și deturnând cadavrul. L-a dus în ceea ce era atunci capitala sa, care era Memphis”, relatează Cartledge.
Memphis este vechea capitală a Egiptului, primul oraș pe care Alexandru și armata sa l-au cucerit de la perși în 332 î.Hr. El a fost cel care a desemnat Alexandria ca nouă capitală a țării.
„Așadar, când Alexandria a fost construită, cadavrul lui Alexandru a fost transferat din Memphis în Alexandria și a avut parte de o înmormântare fantastică și o mare ceremonie. Corpul său a fost la un moment dat pus într-un cadru de sticlă, așezată peste mormânt, astfel încât să poată fi privit cadavrul mumificat, ca și în cazul lui Lenin”, spune profesorul. „Era încă acolo când primul împărat roman, Augustus, a venit să își aducă omagiul după propria cucerire a Egiptului, în 30 î.Hr. Și acesta este ultimul lucru pe care îl știm sigur despre rămășițele lui Alexandru", notează Cartledge. Istoricul consideră este o certitudine că trupul mumificat al regelui a fost îngropat undeva în Alexandria. Zona în care se afla palatul Ptolemeilor - și o posibilă locație pentru mormânt - este acum sub apă și, prin urmare, nu este ușor accesibilă.
"Există persoane care cred că pot identifica locul de înmormântare al lui Alexander", spune Cartledge în podcast. „Una dintre ele este o moschee. Moscheea Nabi Daniel din Alexandria. Este un loc potrivit, cu un subsol adânc, deoarece nivelul de înmormântare original al cadavrului lui Alexandru era cu mult sub nivelul actual al străzii. Dar nu se poate spune mai mult decât atât.”
O altă teorie plasează rămășițele lui Alexandru în Veneția, la la Catedrala Sf. Marcu din oraș.
Se bazează pe teoria conform căreia, atunci când arabii au preluat Alexandria, au vrut să înlăture orice lucru pre-islamic.
O altă teorie se concentrează pe o faimoasă oază, numită Siwa, situată la aproximativ 250 de km vest de Alexandria, la granița cu Libia. Potrivit unui istoric grec, rămășițele lui Alexandru, după ce au fost îngropate de ceva vreme în Alexandria, au fost transportate la Siwa, locul său preferat. Aici se afla un altar dedicat zeului egiptean șef Amon, pe care grecii îl numeau Amon și îl asemănau cu zeul lor, Zeus. Acesta este doar un alt motiv pentru care istoricul grec crede că Alexandru ar putea fi îngropat acolo, dar Cartledge spune că nu există dovezi reale care să susțină această teorie.
Descoperirea mormântului lui Alexandru cel Mare continuă să rămână un Sfântul Graal pentru arheologii din întreaga lume. Cu câțiva ani în urmă, s-a speculat că un mormânt nou descoperit în Amfipolis, Grecia, ar aparține și marelui general grec.