Biserica romano-catolică din localitatea Ofseniţa, judeţul Timiş, pare un decor de filme horror.
Lăcaşul de cult construit în anul 1882 de un conte german a fost abandonat după cutremurul din 1992, iar de atunci a intrat într-o stare avansată de degradare. Ultimul păcat care s-a abătut asupra bisericii pare însă să depăşească orice imaginaţie. Mormântul de sub altar a fost spart, iar capacul sicriului de cupru a fost înlăturat şi osemintele au fost răvăşite cu diferite obiecte lungi. Potrivit reprezentanţ ilor episcopiei, mormântul a aparţinut unui copil al grofului care a construit biserica la sfârşitul secolului al XIX-lea.
Macabra descoperire a fost făcută de câţiva copii din zonă, iar poliţia din comuna Banloc, de care aparţine satul Ofseniţa, habar nu avea ce se întâmplă la biserica părăsită. Ajunşi la faţa locului, poliţiştii nu au putut decât să ridice din umeri. „Nici prin gând nu mi-a trecut că se întâmplă aşa ceva pe aici. Nu prea am ce să fac. Voi transmite mai departe superiorilor mei ce am constatat. Probabil că acest caz va rămâne cu autor necunoscut. Dar cred că de vină sunt cei de la episcopie, e neglijenţa lor“, spune Romeo Bibu, agent-şef adjunct al poliţiei din Banloc. Locuitorii din Ofseinţa cred că profanarea mormântului a fost mai de grabă un act de bravare a unor tineri din sat. „Aici se adună tot timpul să fumeze şi să bea. Nici nu ştiu cum de au curajul să intre în biserică. Poate să se prăbu- şească în orice moment peste ei“, povesteşte Richard Lesch, cel care a tras clopotele în biserică ultima dată, în urmă cu opt ani.
În pericol de prăbuşire
Biserica romano-catolică din Ofseniţa a fost grav afectată de cutremurul din 1992, care a avut epicentrul chiar în zona Banloc. O parte a tavanului s-a prăbuşit atunci, iar Episcopia Romano- Catolică a încercat să găsească o soluţie pentru a le oferi enoriaşilor un loc de rugăciune. Când au încercat să recupereze obiectele din biserică, reprezentanţii episcopiei au fost întâmpinaţi de localnicii înarmaţi cu furci şi bâte.
„Biserica reprezintă un pericol. Am avut mai multe încercări de a lua de acolo ce s-a păstrat după cutremur. Dar am întâmpinat oponenţa locuitorilor. Am dorit să demolăm partea afectată, să rămână doar cea din faţă, unde putea să funcţioneze o capelă pentru rugăciuni. Comunitatea de acolo a împiedicat aceste lucruri. Au apărat biserica cu bâte şi furci“, afimă Bocskei Laszlo, vicar general la Episcopia Romano- Catolică din Banat.