Pe lângă faptul că morcovii ajută vederea, acum medicii susţin că reduc şi riscul de apariţia al bolilor bolilor cronice, dintre care cele mai importante cele de inimă şi cancer, arată un studiu efectuat pe mai mult de 15.000 de persoane cu vârste peste 20 de ani la Centre for Disease Control and Prevention din Atlanta, SUA.
Morcovii conţin carotenoizi, (beta-caroten, alfa-caroten şi licopen), şi au efect antioxidant asupra organismului, împiedicând apariţia bolilor grave.
Cercetătorii au descoperit că persoanele cu nivel mare de alfa-caroten în sânge au un risc mai mic de moarte din cauza bolilor cardiovasculare sau cancer, iar nivelul de beta-caroten împiedică dezvolvarea şi răspândirea celulelor canceroase în creier, ficat sau piele.
"Carotidele pot contribui la reducerea riscului de apariţie a bolilor. Rezultatele studiului arată că un consum mare de fructe şi legume care conţin caroten (portocale, morcovi, fasole verde, dovleac, spanac) scade riscul apariţiei cancerului pulmonar, de exemplu", a explicat cercetătorul Chaoyang Li.