Un monument istoric, aflat pe lista UNESCO a fost distrus din cauza unei neglijențe uluitoare a unui localnic. Acesta a dat foc la mai multe coroane mortuare în cimitirul din apropiere iar biserica din lemn a fost mistuită de flăcări. Acesta este doar un exemplu, punctat de Poliția Română, în condițiile în care oamenii legii atrag atenția asupra riscurilor care le reprezintă arderea vegetației uscate.
Monument istoric, vechi de trei secole, a fost incendiat din cauza unui gest iresponsabil al unui localnic. Este vorba despre biserica din lemn din Sânmărghita, județul Mureș, monument istoric ce data din secolul al XVIII-lea, care a ars în întregime, în luna septembrie anul trecut. Focul a fost provocat de mai multe scântei purtate de vânt de la mai multe coroane și vegetație uscată incendiate în cimitir.
Biserica din lemn, monument istoric ,,Sf. Arhangheli Mihail și Gavril,” din Sânmărghita, înainte (sus) și după de incendiu (jos) (Sursa foto: Poliția Română)
Poliția Română a dat acest exemplu în contextul în care se apropie sezonul rece, iar în gospodării începe curățenia de toamnă. Din acest motiv, pentru a preîntâmpina astfel de situații, în perioada următoare, polițiștii, împreună cu reprezentanții autorităților cu atribuții în domeniu, vor acționa la nivel național pentru a verifica modul în care sunt respectate normele legale privind protecția monumentelor istorice, în special a bisericilor din lemn.
„Le recomandăm cetățenilor, mai ales celor care locuiesc în zona unor monumente istorice, să fie atenți atunci când efectuează lucrări de îndepărtare a vegetației uscate”, precizează Poliția Română.
Polițiștii atrag atenția asupra necesității respectării cu strictețe a regulilor antiincendiu în vederea asigurării protecției bisericilor din lemn – monument istoric.
La nivel național există peste 600 de biserici din lemn - monument istoric, o categorie importantă a monumentelor istorice, dar și una expusă riscurilor.
Oficialii Poliției Române transmit că, în lunile septembrie 2016 și august 2017, au fost distruse ca urmare a lucrărilor de curățenie din zona adiacentă a acestora, două biserici din lemn, una fiind inclusă pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO, iar cealaltă pe lista monumentelor istorice.
Astfel, pe lângă lăcașul de cult din Sânmărghita, județul Mureș, în celălalt caz, în cursul lunii august a.c., partea din lemn a bisericii din cătunul Cioroiaşi, satul Balota de Sus, judeţul Dolj, monument istoric datat 1812, a ars în întregime.
Biserica din lemn, monument istoric ,,Sf. Voievozi,, sat Balota de Sus, înainte de incendiu (Sursa foto: Poliția Română)
Incendiul ar fi fost provocat de un bărbat care a dat foc unor gunoaie din grădina locuinţei sale, iar focul s-a propagat pe vegetaţia uscată, până la lăcașul de cult.
Biserica din lemn, monument istoric ,,Sf. Voievozi,, sat Balota de Sus, după incendiu
În ambele cauze au fost întocmite dosare de cercetare penală, însă pierderea monumentelor istorice de o valoare rară este irecuperabilă.
Biserica din lemn, monument istoric ,,Sf. Voievozi,, sat Balota de Sus, după incendiu