Monstruoasa coaliție și colapsul Bucureștiului

Analistul politic Bogdan Jelea. Sursa: EEC

Despre dezastrul administrativ patronat în ultimii doi ani de coaliția PNL-USR în București se pot scrie volume întregi. E destul să te uiți la termoficare, la blocarea marilor proiecte, la peisajul apocaliptic din Herăstrău și Cișmigiu, la gropile din drum sau la mizeria și șobolanii din Sectorul 1.

Totuși, nimic nu poate rivaliza cu iminenta distrugere economică a Capitalei, care va cauza - dacă e posibil așa ceva - mai mult haos edilitar, pe lângă șomaj și subdezvoltare. Toate astea în plus față de criza facturilor și inflație.
 
Sabotajul: Pentru a executa orice fel de lucrare de construcție (drum, pod, apă, canal, țevi, spații verzi, case, blocuri etc.) este necesară o documentație instituțională, supusă reglementărilor PUG (Planul Urbanistic General) sau unui PUZ (Plan Urbanistic Zonal). În vara acestui an, Tribunalul București a anulat  PUG al Municipiului București, adoptat în anul 2000.
Experții spun că există șanse mari ca această hotărâre să rămână definitivă în urma recursului. PUZ-urile coordonatoare pentru Sectoarele 2, 3, 4, 5 și 6 au fost și ele sacrificate de actuala administrație, la cererea expresă a Primarului General, fiind în primă fază suspendate pe cale administrativă de către alianța PNL-USR, iar ulterior atacate în instanță. În absența celor două tipuri de reglementări, sunt inevitabile următoarele: 
 
Consecințe juridice (conform specialiștilor în domeniu)
 
1. autorizațiile de construire, de orice fel, emise în baza PUG sunt anulabile retroactiv de către orice instanță
2. nicio formă de investiție în construcții - fie ele private sau ale administrației publice (lucrări tehnico-edilitare, sau orice alte investiții urbane) -  nu se vor mai putea realiza decât în baza unui PUZ propriu, ceea ce virtual este imposibil, documentațiile necesare putând dura ani de zile
Consecințe economice (conform unui studiu prezentat de economistul și analistul financiar Iancu Guda în cadrul unui eveniment Bucharest Real Estate Club)
1. estimarea pierderilor pentru veniturile fiscale de 3,45 miliarde de euro pe următorii 3 ani
2. contribuția Bucureștiului la formarea PIB a scăzut cu 2,4%
3. afectarea gravă a efectului de multiplicare din economie va duce la blocarea activității a 90% dintre firmele din domeniu

4. creșterea prețurilor apartamentelor, pe fondul lipsei ofertei, va gripa inclusiv piața creditării

5. dispariția marilor investitori în domeniu, care se vor orienta spre alte piețe, prăbușind ritmul dezvoltării Capitalei și regiunii
 
Consecințele edilitare sunt incalculabile, pentru că scenariul ca administrația publică să nu mai poată demara nicio lucrare nu a existat în istoria Bucureștiului.
Din păcate, de această veritabilă bombă cu ceas nu pare să se preocupe nimeni. Iar efectele ei vor face ca incendierea Romei de acum aproape 2000 de ani să pară o joacă.