Monica Ghiurco, circuit prin Maramures

Prezentatoarea emisiunii "Fata in fata", de la TVR 1, a petrecut zece zile in nordul tarii, impreuna cu familia.

Am petrecut o saptamana si jumatate in Maramuresul istoric, cu familia, intr-un circuit cu masina. Cu acest mijloc de transport ai marele avantaj ca poti alege unde te opresti, cat stai si, mai ales, iti poti schimba itinerariul dupa inspiratia de moment.

Excursia a pornit din Baia-Mare, dupa care au urmat Cavnic, Manastirea Barsana, Feresti, Sighetul Marmatiei, Sapanta si retur. Daca ai ajuns in Baia-Mare, mergand spre Maramuresul istoric, e musai sa treci prin Cavnic, un orasel de munte despre care se spune ca e „cat Parisul”. Aici veti gasi oameni de caracter si drepti, ca maramuresanul nu stie a cumpani stramb!

Daca-ti continui drumul, ajungi la Ocna Sugatag, statiune renumita pentru apa sarata si binefacatoarele ei proprietati profilactice si terapeutice. Oricum, aici e bine sa ai timp pentru un tratament complet, pentru ca, daca vei sta doar cateva ore intr-o zi in bazinele acelea cu apa sarata, o sa-ti descoperi dureri pe care n-ai stiut ca le ai.

Dupa cateva zile de plaja si bai sarate, ne-am continuat drumul spre Sighetul Marmatiei si ne-am oprit la Feresti, unde am poposit la pensiunea Perla Cosaului - dupa numele apei ce trece prin localitate.

Hrana spirituala la Manastirea Barsana

Dupa doua zile de vizite prin sat si prin imprejurimi, am lasat in urma Ferestiul si ne-am indreptat spre Manastirea Barsana. Am vazut multe locuri de acest fel, dar niciunul ca acesta. Cand pasesti pe poarta manastirii ai impresia ca intri intr-una dintre marile gradini ale lumii.

Ronduri de flori, aranjate si ingrijite cu mare maiestrie, o mica oglinda de apa cu un podet din lemn de pe care privesti pestisorii care inoata in voie si arunci un banut sa-ti poarte noroc, toate acestea te fac sa te gandesti ca poate acesta e cel mai potrivit loc sa stai de vorba cu tine insuti si sa te hranesti spiritual. Maramuresul in sine e o zona in care oamenii sunt foarte credinciosi. Nu mai vorbesc de semetia turlelor uneia dintre cele mai mari biserici de lemn, de maretia unui ansmablu arhitectural unic, ridicat intr-o localitate atestata la 1326!

La plecare, evident ca am vrut sa facem cateva fotografii, insa aparatul ne juca feste. Am schimbat bateriile cu altele noi, de-abia am reusit sa fac o poza sau doua, iar apoi aparatul iar n-a mai vrut.

Ne-am resemnat si am plecat. Abia la iesire am observat un afis mic, pe care scria ca trebuie achitata o taxa pentru fotografiat... Cine nu crede in nimeni sau in nimic, sa treaca pe la Manastirea Barsana. Cel mai probabil i se vor intampla lucruri care il vor face sa-si puna multe intrebari...

Vizita la Cimitirul Vesel de la Sapanta

Incarcati de spiritualitate, am plecat de-acolo la Sapanta, unde am vizitat Cimitirul Vesel. Daca aveti rabdare sa cititi cat mai multe texte de pe cruci, aveti sansa sa le gasiti pe acelea pe care scrie: „Sub aceasta piatra grea/ Zace biata soacra-mea,/ Trei zile de mai traia/ Zaceam eu si citea ea!”, sau, mult mai concis: „Numa' asta n-am patit-o!”.

Daca experienta mea de vacanta va inspira, nu trebuie decat sa porniti la drum si sa nu ratati nimic din ce inseamna viata romaneasca autentica.

CAZARE

Pensiuni cu dotari moderne

> In Ocna Sugatag am stat la pensiunea Casa Zan. Proprietarul ne-a intampinat cu mancare si horinca de 52 de grade.

> O camera cu doua sau trei paturi costa 50 de lei pe noapte, iar masa este optionala.

> Va sfatuiesc sa incercati mancarea gazdelor, pentru ca este delicioasa.

> La Feresti am poposit la pensiunea Perla Cosaului, unde cu 100 de lei pe zi ai cazare si masa completa.

>  Pensiunile au televizor si baie proprie, iar sufrageriile sunt dotate cu plasme de ultima generatie.

RESTAURANT

Bucate traditionale maramuresene

> Cine trece pe la Perla Cosaului isi bucura ochii, sufletul si stomacul.

> Am incercat toate bucatele traditionale: tocana maramuresana cu mamaliga, branza si carnati, sarmale, slanina afumata etc.

> Gustati din horinca de Maramures. Un pahar este suficient pentru a va dezlega graiul.

> Cu tanti Kati, bucatareasa de la pensiunea din Ocna Sugatag, aveti ce sa vorbiti, de la subiecte legate de UE pana la cele mai alambicate retete culinare.

SFATURI

Achizitionati-va un costum popular

> Joia, in Ocna Sugatag se organizeaza un targ de unde iti poti cumpara tot felul de obiecte de artizanat la preturi foarte bune si chiar un rand de vesminte autentice din zona.

> Tot in acest loc, va recomand sa faceti plaja si bai sarate, benefice pentru sanatate, iar aerul din zona va garanteaza un somn linistit.

> Gazda pensiunii ne-a sfatuit ca, daca vrem sa ne intoarcem de Sarbatori la Feresti, sa ne imbracam bine, pentru ca aici iernile sunt geroase.