Monica Bârlădeanu, ambasadoarea femeilor bătute din România

Monica Bârlădeanu a fost prezentă miercuri, 6 martie, la evenimentul de lansare al fi lmului documentar „Voci netăcute”, regizat de Ioana Mischie, care a avut loc la Cinema Elvira Popesco din Capitală. Actrița a povestit traumele suferite în copilărie: „Am ajuns să asociez, cred că timp de 30 de ani, bărbatul cu frica. Și iubirea, cu abuz.

Miercuri, 6 martie, la Cinema Elvire Popesco, a fost prezentat în premieră documentarul „Voci netăcute”, cu subtitlul „7 victime ale violenței domestice rup tăcerea pentru prima dată în aproape o sută de ani. Dau voce personajelor din filmele mute”.

Proiectul prezintă poveștile de viață ale unor femei care au avut parte de abuzuri din partea propriilor parteneri de viață și au fost redate chiar de victime, ulterior fiind ilustrate cu imagini din șapte filme mute ale anilor ’20. Pelicula a rulat în prezența realizatorilor, a membrilor Asociației Anais și a Monicăi Bârlădeanu.

Regizoarea Ioana Mischei, membru al acestui proiect, a dezvăluit că filmul este „despre curajul femeilor de a-și mărturisi povestea și despre curajul oamenilor, în general, de a-și mărturisi traumele”. Ioana Mischei a avut ocazia să le cunoască pe cele șapte femei care și-au povestit problemele la filmări: „Pentru mine sunt nişte supereroine. Dacă în filmele americane supereroii au aripi şi zboară pe deasupra oraşului, pentru mine aceste femei sunt întruchiparea lor. Pur şi simplu au extrem de multă putere şi momentul în care leam cunoscut m-a marcat într-un mod foarte profund”.

Monica Bârlădeanu, o victimă

„Voci netăcute” face parte din campania Asociaţiei Anais de informare şi conştientizare despre violenţa domestică, al cărei ambasador este actrița Monica Bârlădeanu, care la rândul ei are o poveste de viață impresionantă.

Și eu fac parte dintr-o statistică, statistica celor care au avut șansa să înțeleagă matrița comportamentală care li s-a stabilit în copilărie și care au făcut tot se se poate să o rupă și să aleagă altceva în viață. Asta nu înseamnă că până am ajuns în punctul acela nu am făcut erori. Am crescut într-o familie în care singurul lucru de care îmi amintesc sunt scenele de violență. Țin minte că terapeutul mi-a dat un șah când m-a pus să rememorez un moment fericit din copilăria mea. Am amuțit. Numi amintesc niciunul. Am crezut că trebuie să merg la psihanaliză, spre descoperirea subconști entului, pentru că poate s-a îngropat undeva între permanentele stări de anxietate și de teamă. Acestea au fost, de fapt, singurele sentimente care miau dominat copilăria”, a povestit Monica, înainte de proiecția filmului. După care, continuarea a fost una și mai impresionantă: „Aud foarte multe povești, dar știu că mama mea a fost prima femeie pe care am auzit-o spunând că îndură pentru noi, copiii ei. Eu nu înțelegeam cum pentru noi, pentru că tatăl meu era un bărbat de care îmi era frică. Am ajuns să asociez, cred că timp de 30 de ani, bărbatul cu frica. Și iubirea, cu abuzul”, a conchis vedeta.