Colecția numismatică „Guvernatori ai Băncii Naționale” din perioada interbelică putea fi cumpărată ieri de la sucursalele din țară ale băncii centrale.
Asta în ciuda faptului că oficialii BNR promiseseră încă de vineri că vor analiza colecția prin prisma „semnalelor recente”, făcând referire directă la criticile aduse de Ambasada SUA pentru că emisiunea numismatică îl omagia și pe Mihail Manoilescu, economist de prestigiu, dar și membru al Gărzii de Fier și al cabinetului pro-nazist Ion Gigurtu.
Vă reamintesc faptul că, pe 15 aprilie, BNR a lansat 3 monede, din aur, argint și cupru, celebrând trei personalități ale perioadei interbelice. Unele dintre ele era Mihail Manoilescu. Emisiunea numismatică a fost criticată de Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” și Muzeul Memorial al Holocaustului din Washington. BNR nu a avut nicio reacție până când Ambasada SUA nu s-a declarat „dezamăgită” de comemorarea unui nazist. Abia atunci, BNR a anunțat că reanalizează colecția și că pe viitor, pentru a evita „situațiile regretabile”, va colabora cu instituții reprezentative.
Totuși, ieri, la ora 15.00, dacă sunai la sucursalele BNR din țară găseai colecția la vânzare. De exemplu, la sucursala din Iași, operatoarea te îndruma spre „Monede Numismatice”. Aici, o voce bărbătească îți răspunde că întreaga colecție poate fi achiziționată, cu tot cu casetă, la prețul de 2351 lei, TVA inclus.
Mai mult, sunt asigurat că, deși am sunat după ora închiderii, pot să o achiziționez și mâine. Cum știu că o colecție, numismatică sau filatelică, e mai scumpă dacă are un defect, o greșeală sau dacă e interzisă, mă gândesc că afacerea sună bine.