Trei evenimente astronomice rare vor avea loc vineri, 20 martie.
Astfel, pasionații de astronomie au trei motive de încântare: o eclipsă de Soare, o super-Lună şi echinocţiul de primăvară, conform B1 TV.
Super-Luna, sau luna la perigeu, este un fenomen care apare atunci când Luna plină (sau Luna nouă) ajunge pe orbita sa la cea mai mică distanţă faţă de Terra şi apare mult mai mare decât în celelalte nopţi. În general, se produc între trei şi şase super-Luni pe an.
În 2015, vor fi şase super-Luni, iar două dintre acestea au avut loc deja. Următoarea va fi pe 20 martie, iar fenomenul va fi vizibil din nou în august, septembrie şi octombrie.
Echinocţiul marchează acel moment din fiecare an când ziua şi noaptea au durate egale. Momentul echinocţiului este marcat primăvara şi toamna.
Deşi eclipsa solară de vineri, care în România va fi una parţială, nu va fi influenţată de celelalte două momente astronomice, specialiştii în domeniu spun că se întâmplă destul de rar ca ele să se producă în aceeaşi zi.
Echinocţiul, super-Luna şi eclipsa solară se vor produce din nou în aceeaşi zi, în acest secol, în anii 2053 şi 2072.
Eclipsa parţială de Soare de vineri va începe în jurul orei 10.40, va avea maxima în jurul orei 11.56 şi se va încheia la 13.05, cu o durată medie pentru România de două ore şi 20 de minute. Acoperirea Soarelui de către Lună va varia în funcţie de locul observaţiei, fiind mai scăzută în sudul ţării şi mai ridicată în nord.