Moment istoric pentru România. Din țara noastră a fost lansat primul satelit
- Andrei Calin
- 9 iulie 2020, 20:53
O companie românească a realizat un eveniment foarte important pentru tehnologia autohtonă.
Un eveniment remarcabil a avut loc, astăzi, în România. Compania CryptoDATA a lansat în stratosferă un satelit experimental. Este vorba despre un ansamblu de echipamente care au rolul de a testa comunicarea globală encriptata Voice Over Blockchain Protocol.
Proiectul s-a dovedit a fi succes, pentru că balonul meteo care a ridicat satelitul a ajuns la 38.600 de metri și totul a funcționat conform așteptărilor, a spus Ovidiu Toma, CEO al CryptoDATA, pentru g4media.
Inițiativa urmărește realizarea unei rețele descentralizate de comunicare securizată. este vorba despre „un nou internet care poate fi folosit de toată lumea fără restricții sau aprobări.” Punctul forte al acestei tehnologii este protocolul de comunicare dezvoltat si patentat de CryptoDATA, care asigură securitatea acestei comunicări, mai precizează sursa citată.
Satelitul experimental a fost lansat din localitatea Stâlpu, din județul Buzău. El a fost purtat de un balon Meteo până la o altitudine de 38.600 de metri. Cei de la compania CryptoDATA au de gând să trimită în spațiu, în următorii ani, o rețea de sateliți care implementează o nouă formă de comunicare criptată și securizată cu ajutorul tehnologiei blockchain. O tehnologie „infailibilă”, a mai precizat Ovidiu Toma.
Această lansare presupune că reprezentanții companiei pot să testeze și echipamentele care se află la sol, dar și pe cele care se află în aer. Practic, vorbim despre un test preliminar înainte de lansarea pe orbită joasă a primului satelit de teste. Evenimentul este programat pentru luna februarie a anului viitor. Pentru acest proiect tehnologic, CryptoDATA colaborează cu compania româneasca Autonomous Flight Technology, dar și cu companiile americane Momentus și SpaceX.
„Una dintre cele mai inovative invenții este tehnologia de comunicare criptată VOBP (Voice Over Blockchain Protocol). Acest protocol este în prezent implementat în dispozitivele IMPulse K1 și WHIM Laptop.
Aceste dispozitive sunt la momentul actual unele dintre cele mai sigure dispozitive criptografice, destinate publicului larg. Unicitatea deviceurilor este oferită de cheia fizică de criptare care este deținută de utilizator oferindu-i acestuia securitate și descentralizare prin arhitectura blockchain” se arată într-un comunicat al companiei”, se spune într-un comunicat al companiei. Proiectul a fost botezat GLOBAR.