Moment emoţionant la procesul dublului asasinat de la Siret: cum a alergat să-şi salveze sora. „I-am făcut respiraţie gură la gură, era rece ca o păpuşă”

Vasile Hriţcu merge în Ucraina la procesul asasinului Leonid Zaporozhets, unde au avut loc şase termene. În februarie 2010, ucraineanul a intrat în casa valutistului ucigându-i soţia şi fiica de şase ani. Mobilul a fost jaful.

Vasile Hriţcu, valutistul din oraşul sucevean Siret a cărui fetiţă şi soţie au fost împuşcate în cap în urmă cu aproape doi ani, în apartamentul lor, merge de câteva luni la fiecare termen al procesului din Ucraina, al celui care i-a executat jumătate din familie, Leonid Zaporozhets (51 de ani). Un avocat din Cernăuţi, impresionat de drama prin care a trecut Vasile Hriţcu, a acceptat să îşi ofere serviciile pro-bono, iar instanţa ucraineană i-a pus la dispoziţie şi un translator.

Ucigaşul ucrainean evită să-l privească în ochi

Vasile Hriţcu mărturiseşte că zilele trecute s-a întors de la un nou termen şi că a fost a şasea oară când s-a dus la procesul început în urmă cu câteva luni. De câteva ori, a mers însoţit de socrii săi şi băiatul său, elev în clasa a X-a, la un liceu din Siret. „Învaţă bine, e cuminte. Sunt mulţumit de el”, îşi priveşte fiul cu drag bărbatul a cărui viaţa a luat o turnură tragică pe 17 februarie 2010, atunci când şi-a găsit soţia şi fiica împuşcate în cap în propriul apartament. A încercat să-l privească în ochi pe monstrul ucrainean, dar acesta i-a evitat privirea: „Nu pare să aibă remuşcări. Îşi fereşte privirea de a mea. Susţine că e nevinovat, deşi probele trimise de anchetatorii români sunt de necontestat. Au fost martori ucraineni care au povestit că l-au văzut înaintea crimelor că avea o armă la el, martori care au spus că, după ce s-a întors din România avea bani mulţi. Am înţeles că are şi el copii, dar din partea lui nu a venit nimeni până acum la procese”, mărturiseşte Vasile Hriţcu.

Poliţiştii români au convins martorii să meargă la proces

Suceveanul mai spune că autorităţile române nu l-au abandonat după finalizarea cercetărilor şi trimiterea dosarului la ucraineni. Poliţiştii şi procurorul care au investigat cazul l-au ajutat să-i convingă pe martori să meargă la procesul din Cernăuţi şi l-au ajutat cu transportul. Mai mult, un ofiţer de la Investigaţii Criminale a mers personal, deşi nu fusese citat, să le explice judecătorilor ucraineni cum au decurs cercetările.   ADN-ul asasinului, pe perna prin care a fost împuşcată fetiţa  Probele de la dosar sunt de necontestat. Deşi Leonid Zaporozhets neagă că ar fi implicat în comiterea faptelor, amprentele sale au fost găsite peste tot prin apartamentul familiei Hriţcu, iar probele ADN prelevate de pe soneria de la uşa de la intrare, de pe aspirator, de pe cartuşe, inclusiv de pe perna prin care a fost împuşcată fetiţa de şase anişori indică faptul că ucraineanul este autorul. Motivul dublului asasinat a fost jaful, din apartamentul familiei Hriţcu fiind furaţi 13.000 de euro, 2.000 de USD şi 500 de lei.

Arma crimei nu a fost găsită nici până în ziua de azi

Întâmplarea a făcut ca în momentul crimelor acasă să fie doar Carmen (39 de ani) şi Raluca Hriţcu (6 ani), Vasile Hriţcu şi fiul său plecând în ultimul moment la un medic la Suceava. „Când am venit acasă, am sunat la interfon. Nu răspundea nimeni. Am sunat la telefon iar băiatul mi-a spus să sun la o vecină. Am intrat repede, două trepte şi m-am uitat în sus, spre apartamentul meu. Era uşa întredeschisă, se vedea lumina din hol”, povestea Vasile Hriţcu la scurt timp după tragedie. În hol a dat peste cadavrul soţiei sale, care era lângă aspiratorul pornit. A crezut, iniţial, că femeii i se făcuse rău, de la hipertensiune, însă imediat a văzut găurile de la cap şi tuburile de cartuş goale: „Băiatul a luat-o înainte. Striga: „Raluca, Raluca! Tată, şi Raluca e moartă”… A luat fetiţa în braţe să-i facă respiraţie gură la gură… Am luat-o şi eu în braţe, era ca o păpuşă… rece era”.   Poliţiştii au prins criminalul după două zile şi i-au dat drumul  Interesant este şi faptul că Leonid Zaporozhets a fost prins la două zile de la dublul asasinat de la Siret, într-un motel din apropierea gării Burdujeni a municipiului Suceava. Poliţiştii nu ştiau atunci că au pus mâna pe cel mai căutat criminal al momentului şi l-au extrădat ucrainenilor, acuzându-l doar de trecere frauduloasă a frontierei. Norocul anchetatorilor români a fost că, înainte de a-l expedia conaţionalilor săi, l-au amprentat, fotografiat şi, cel mai important, i-au luat mostre ADN. Câteva zile mai târziu, aveau să vină de la Bucureşti şi rezultatele probelor ADN. Erau identice cu profilul genetic al lui Leonid Zaporozhets.

CITIŢI ŞI:

  • 100 $, pentru asasinarea unui copil