Moment decisiv pentru criza gazelor. Ce au convenit Ucraina și Rusia

Moment decisiv pentru criza gazelor. Ce au convenit Ucraina și Rusia

Conflictul economic ce putea pune în pericol alimentarea cu gaze naturale a Europei s-a încheiat, luni seara, au anunțat autoritățile de la Kiev și Moscova.

Ucraina și Rusia au anunţat că au semnat, după negocieri dificile, un contract privind tranzitul gazelor ruseşti pentru Europa prin Ucraina, îndepărtând astfel temerile privitoare la o nouă criză în plină iarnă, transmite AFP, citată de Agerpres.

„Ucraina a semnat un contract de tranzit pentru cinci ani”, a anunţat pe Facebook preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. „Europa ştie că nu o vom abandona”, a adăugat acesta.

Informaţia a fost confirmată și de directorul Gazprom, Alexey Miller, citat de mediile ruse. „A fost semnat un întreg complex de documente” care va permite continuarea „tranzitului de gaze naturale după 31 decembrie”, data la care expira contractul existent, a adăugat Miller.

Ne puteți urmări și pe Google News

Documentele finalizează un protocol de acord privind tranzitul, semnat la 20 decembrie de cele două părţi, după luni de negocieri dificile cu participarea Uniunii Europene. Mai ales că, în pofida acestui acord de principiu, negocierile ulterioare au fost tensionate, provocând temeri legate de un eşec de ultim moment, cu riscul de a perturba aprovizionarea ţărilor europene.

Noul contract prevede că Gazprom va tranzita prin Ucraina cel puţin 65 de miliarde de metri cubi anul viitor, apoi cel puţin 40 de miliarde pe an între 2021 şi 2024, a precizat președintele Volodimir Zelenski. El a explicat că această activitate va aduce Kievului „peste şapte miliarde de dolari”, în total.

Contractul face parte dintr-un acord mai larg pentru care Gazprom a plătit, vineri, 2,9 miliarde de dolari - amendă şi dobânzi - companiei ucrainene Naftogaz, pentru a pune capăt unui îndelungat proces în faţa instanţelor internaţionale. Naftogaz a abandonat, în schimb, toate celelalte procese vizând Gazprom în Ucraina şi în Occident.

Gazprom asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei, prin trei rute principale: conductele din Ucraina, ruta Yamal-Europe, via Belarus şi Polonia, precum şi gazoductul Nord Stream, care face legătura între Rusia şi Germania, via Marea Baltică.