Moldoveanca care a creat un costum din prezervative

Iana Fedrigo Culeac, de origine din Chișinău, stabilită de 12 ani în Italia, a creat un costum folosind 1.000 de prezervative pentru a sensibiliza conștientizarea bolilor cu transmitere sexuală, precum HIV/SIDA, pentru a participa la un concurs desfășurat în Italia.

Iana Culeac a studiat economia la Universitatea din Verona și a lucrat în domeniul contabilității un an de zile, timp în care a înțeles că această profesie nu este ceea ce-și dorește, de fapt. Astfel, ea a decis să-și urmeze pasiunea pentru modă și croitorie.

Anual în Bologna se organizează un eveniment dedicat produselor farmaceutice. Academia unde învață Iana a fost contactată de compania CLOU, care se ocupa de amenajarea și designul farmaciilor în Italia, pentru a le propune un concurs cu tema „Farmacistul Supererou”, scrie site-ul EA.md

Sursa Foto: Facebook/Iana Fedrigo Culeac

„Împreună cu colega mea, Giulia Monticelli, ne-am gândit că farmacistul e un supererou nu numai atunci când sfătuiește și ajută în alegerea medicamentelor, dar are un rol fundamental în prevenția bolilor infecțioase sexual transmisibile. Farmacistul nostru se numeste „Eroul prevenirii”, pentru că e persoana care nu se rușinează să vorbească deschis despre bolile acestea, care pot fi prevenite cu un simplu gest: folosirea profilacticului”,a povestit tânăra creatoare de modă.

Surprinse fiind de faptul că în 2018 se numără peste 36 de milioane de persoane în lume, infectate de SIDA, tinerele s-au gândit să realizeze un costum care să aibă un impact vizual puternic, dar și să transmită un mesaj important. Astfel, ele au creat un costum din prezervative pentru a sensibiliza conștientizarea a bolilor cu transmitere sexuală, precum SIDA.

„Pentru a crea mantaua, am folosit 1000 de prezervativele cu termen de valabilitate scăzut, dăruite de o companie producătoare. Toate prezervativele au fost spălate, uscate și înnodate, iar pachetele în care erau, le-am folosit pentru corsaj. Am reușit să finalizăm costumul într-o săptămână, lucrând câte opt ore zilnic”, mai spune Iana, pentru EA.md.

Prezervativele au fost primite ca donaţie din partea unei companii locale pentru că aveau termenele de folosinţă aproape de expirare. Iana a precizat că prezervativele au fost spălate, uscate şi legate. Mai mult, pachetele în care erau împachetate prezervativele au fost folosite pentru realizarea corsajului.