Compania petroliera maghiara MOL a respins, ieri, in mod oficial propunerea de discutii in vederea unei posibile fuziuni facuta de grupul rival austriac, OMV, informeaza Reuters.
Luna trecuta, OMV, actionarul majoritar al Petrom, si-a majorat participatia la MOL de la 10% la 18,6%, aratand ca doreste fuziunea cu grupul ungar.
Drept raspuns, compania maghiara s-a aparat de o eventuala preluare prin rascumpararea de titluri si prin imprumutarea de actiuni proprii bancilor ungare.
MOL a reusit astfel sa controleze peste o treime din capitalul propriu, rascumparand dupa 22 iunie peste 10,6 milioane de actiuni pentru care a platit aproximativ 1,6 miliarde de dolari. MOL a respins si propunerea OMV de crestere a cooperarii intre cele doua firme, deoarece a considerat ca acest lucru ar insemna eliminarea competitiei regionale.
„Consiliul de conducere al MOL apreciaza ca o abordare si o alianta cu OMV nu reprezinta o propunere de valoare atractiva pentru MOL, pentru actionarii companiei si pentru alte parti interesate”, a aratat compania, intr-un comunicat transmis ieri Bursei de Valori din Budapesta.
Grupul ungar se bucura si de sprijinul politic al prim-ministrului maghiar, Ferenc Gyurcsany, care a apreciat ca actiunea OMV are toate caracteristicile unei oferte ostile de preluare si ca statul ungar va incerca sa impiedice o astfel de oferta.
Ungurii pariaza totul pe consolidare Desi conducerea MOL avea in 2005 un plan ambitios de achizitii, analistii spun ca forta sa financiara in acest moment nu este suficient de mare pentru a conta in acest domeniu. „Achizitiile au mers mai greu decat am previzionat in 2005... asa ca va trebui sa revedem strategia pe care o avem, pentru a vedea ce putem castiga fara achizitii”, a recunoscut Gyorgy Mosonyi, directorul general al MOL.
Grupul maghiar estimeaza ca va investi 5,3 miliarde de dolari, in perioada 2007-2010, pentru dezvoltarea operatiunilor existente si anticipeaza ca profitul inainte de impozite, dobanzi, amortizari si deprecieri (EBITDA) va avansa cu 6,5% anual, ajungand la 2,9 miliarde de dolari in 2011.
Compania a mai anuntat ca va majora la 40% raportul dintre dividende si profitul pe actiune, deoarece MOL si-a nemultumit investitorii din cauza acordarii de dividende totale de numai 277,4 milioane de dolari pentru anul 2006, in conditiile in care profitul net s-a plasat la 1,8 miliarde de dolari, raportul fiind de doar 15%. Ambele companii, MOL si OMV, sunt prezente pe piata autohtona.