Modificarile climatice schimba viata animalelor

Broastele mor in pamant, unele specii de pasari migreaza spre nordul Romaniei, iar sturionii nu mai inoata in bancuri, ci singuri.

Schimbarile climatice pe care le resimtim in aceste zile produc si modificari la nivelul faunei din Romania. Specialistii sustin ca studii aflate in curs de derulare vor arata, cel mai tarziu anul viitor, gradul in care incalzirea globala afecteaza stilul de viata al faunei din tara noastra.

Biologul Cosmin Manci, de la Administratia Parcului National Retezat, precizeaza ca incalzirea climei din ultimii ani a facut ca doua specii de pasari care traiau in zonele sudice ale tarii sa-si mute cuiburile spre nord. iar unele specii de libelule sa fie in pericol de disparitie.

Profesorul Angheluta Vadineanu, seful Catedrei de ecologie sistemica de la Universitatea Bucuresti, considera ca este doar o chestiune de timp pana cand efectele incalzirii globale asupra faunei din Romania vor deveni evidente pentru toata lumea: „Momentan sunt vizibile canicula si furtunile. La nivelul animalelor si plantelor efectele clare apar in cativa ani”.

Broaste cu probleme de reproducere

Modificarile in viata unor amfibieni care obisnuiesc sa hiberneze in perioada rece au inceput sa apara inca din iarna. „Pentru ca a fost o iarna calda, unele specii de broaste nu au mai hibernat si, pentru ca au fost temperaturi ridicate, au depus ouale mai devreme decat normal. Dar a fost apoi un val de ger care a inghetat totul, iar aceste specii au deja probleme cu reproducerea”, explica biologul Cosmin Manci.

Alta specie care ar putea avea neplaceri este broasca de pamant - care obisnuieste sa hiberneze vara, fenomen numit estivatie. „Cand nu ploua, aceasta broasca intra sub pamant si sta acolo pana apar precipitatiile. Daca nu ploua vreme de luni intregi, ea va sta sub pamant mai mult decat trebuie si risca sa moara.”

Pasarile se muta la nord

Structura faunei si comportamentul speciilor nu se modifica de la an la an, spune Manci, insa specialistii au observat unele modificari si au inceput realizarea unor studii. Biologul Parcului National Retezat vorbeste despre doua specii de pasari care traiau in zona sudica si acum inainteaza spre nordul tarii.

„Spre exemplu, Lastunul de stanca traia in zona Herculane, iar acum a ajuns in sudul Muntilor Retezat, la Retezatul Calcaros.” Adica aproximativ 100 de kilometri mai la nord. Cealalta specie de pasari, Drepneaua Mare, traia prin anii ‘60-’70 in Dobrogea, iar acum, spune specialistul, poate fi vazuta mai sus de Cluj, prin Cheile Turzii. Si unele specii de libelule care obisnuiau sa traiasca in zone alpine au urcat si mai mult spre piscuri, iar speciile de turbar’i risca sa dispara.

Sturionii devin solitari

Desi numeroasele studii care au demarat in ultimii doi ani si in tara noastra nu sunt inca finalizate, experienta unor tari ca Franta, Marea Britanie si Norvegia indica faptul ca salbaticiunile din Romania vor resimti din plin supraincalzirea: „E posibil sa se constate ca, la pasari si pesti, spre exemplu, durata, anvergura si momentul declansarii migratiei vor suferi modificari semnificative. In alte zone, e posibil ca specii straine de acele locuri sa isi permanentizeze prezenta, in detrimentul celor bastinase”, sustine biologul Angheluta Vadineanu. Acesta aminteste ca, deja, migratia scrumbiilor si sturionilor a fost atinsa de anomalii, la inceputul lui 2007.

„Daca aceste specii migrau in cohorte mari, incepand cu luna martie, anul acesta deplasarile au debutat in februarie, deci mai devreme. Si, un amanunt important, nu au migrat in cohorte mari, ci disparat, ceea ce s-a resimtit din plin in recoltele pescarilor.”

SOLUTII AGRICOLE

„Camila vegetala” in loc de porumb

Daca se mentin temperaturile ridicate, in urmatori ani si agricultorii trebuie sa se adapteze. Directorul Directiei Agricole Timis, Paul Parsan, aduce cateva solutii. In loc de porumb s-ar putea cultiva sorg pentru boabe. Este foarte productiv, are o valoare alimentara nutritiva ca si porumbul si este foarte rezistent la seceta, fiind numit si „camila vegetala”. O alta solutie ar fi meiul, care poate fi utilizat atat pentru fan, cat si pentru boabe. (Nicoleta Chiru)

ZAPACITE DE INCALZIREA GLOBALA

Animalele nu-si mai gasesc locul pe planeta

O pasare tropicala a fost gasita, epuizata, pe coasta atlantica a Canadei, un fenomen care s-ar putea reproduce mai frecvent din cauza incalzirii globale, afirma specialistii. Zburatoarea, un faeton cu cioc rosu, a fost descoperita in fata portii casei sale de catre un locuitor al orasului Three Fathom Harbour, din provincia canadiana Noua Scotie, a precizat Hope Swinimer, responsabila a unui adapost pentru animale salbatice.

Barbatul care a gasit pasarea a hranit-o si a ingrijit-o inainte de a o aduce la refugiu. „Probabil a fost derutata de o furtuna sau poate chiar a zburat aici de pe coastele Americii de Sud sau Centrale”, a adaugat Swinimer.

„In cursul ultimilor sase sau sapte ani am vazut venind din ce in ce mai multe pasari neobisnuite pentru aceasta zona, cum ar fi pelicanii, cea mai mare parte in urma unor furtuni puternice. Se poate sa fie din cauza incalzirii globale, dar in orice caz asa ceva se petrece tot mai frecvent”, a mai spus ea.

Limacsii spanioli ataca Suedia Limaxul spaniol a fost declarat inamic public in Suedia, unde vara ploioasa a declansat anul acesta o invazie care i-a speriat pe gradinari, horticultori, legumicultori si pomicultori. Acest gasteropod vorace mai poarta in Suedia numele de „limaxul asasin”, intrucat nu se rezuma doar la consumarea plantelor, ci este si canibal.

„Nu am mai vazut niciodata o asemenea cantitate de limacsi, iar situatia continua sa se agraveze”, declara profesorul Ted von Proschwitz, un biolog specializat in gasteropode, de la Muzeul de Istorie Naturala din Göteborg. Proliferarea nemaiintalnita, produsa in special in sudul Suediei, a fost cauzata de „clima deosebit de umeda din acest an”, a explicat profesorul.

Momentan este imposibil sa se faca o estimare a numarului de limacsi spanioli, botezati astfel pentru ca au fost adusi din Spania in Suedia in 1975, ascunsi intr-un transport de plante. Micile animale gelatinoase, de culoare bruna si lungi de pana la 10 centimetri, pot fi vazute in toata tara, inclusiv in capitala Stockholm. Unii suedezi si-au propus totusi sa-i numere. Anne Sjoberg, spre exemplu, sustine ca a gasit in gradina sa 36.674 de limacsi morti!

Caracatite-gigant invadeaza apele Californiei O specie de caracatita care poate ajunge la peste 2 metri lungime si mai mult de 50 de kilograme a invadat apele din largul coastelor californiene, pustiind populatiile de peste comercial din zona, precum merluciul si ansoa.

Caracatita Humboldt, Dosidicus gacas pe numele sau stiintific, este un pradator agresiv care-si poate schimba dieta pentru a consuma hrana obisnuita a tonului si rechinilor, cei mai apropiati „concurenti” ai ei, se arata intr-un articol publicat in revista Academiei Nationale de Stiinte a Statelor Unite.

Un studiu realizat de cercetatorul american Louis Zeidberg, de la Universitatea Stanford, arata ca aceasta specie de caracatita traia de obicei in cele mai calde ape ale Oceanului Pacific, in apropierea coastelor ecuatoriale. Insa in ultimii 16 ani, ea si-a extins masiv teritoriul, ajungand acum chiar mult dincolo de California, pana in apele inghetate ale Alaskai. (Constantin Vlad)