Modificări în legislaţia de imigraţie canadiană

De mai bine de jumătate de an, toţi cei interesaţi în legislaţia de imigraţie canadiană, aşteaptă cu nerăbdare schimbările preconizate de Departamentul de Imigraţie. Mihaela Boeriu, consultant de emigraţie certificat de către Canadian Society of Immigration Consultants (CSIC), a primit numeroase întrebări care se referă la acest subiect. La unele dintre ele românca va răspunde şi în cadrul rubricii "Diaspora", pe EVZ.ro.

I: Am citit în mai multe ziare şi am auzit la radio despre un program nou referitor la imigraţie. Aţi putea să-mi spuneţi despre ce este vorba? R: Departamentul de imigraţie a ţinut consultaţii numeroase cu entităţile interesate în legislaţia şi programele de imigraţie, inclusiv cu companii care angajează emigranţi, cu avocaţi şi consultanţi de imigraţie, organisme guvernamentale, etc. Scopul este schimbarea legislaţiei de imigraţie, astfel încât să se rezolve, cât mai operativ, cele peste 900.000 de aplicaţii care există, la ora actuală, în sistem şi, în acelaşi timp, să se formuleze noi regulamente, cât mai bune pentru economia şi dezvoltarea Canadei. Începând cu data de 17 septembrie 2008, s-a introdus o nouă clasă sau categorie de imigranţi: clasa celor cu experienţă canadiană (CEC). Vreau sa subliniez că acest program este introdus pentru a facilita imigrarea celor care au un anumit statut în Canada şi nu este destinat celor fără statut. 

I: Cum rămâne cu clasa «independenţi» care este folosită în prezent pentru cei care vor să emigreze în Canada? R: Se preconizează ca în această toamnă, în octombrie sau noiembrie, să se aducă şi alte schimbări în legislaţie, prin care clasa actuală de aplicanţi aşa-numiţi «independenţi» să se restrângă la doar 38 ocupaţii. În prezent, nu există listă de ocupaţii, oricine care face punctajul putând să aplice pentru a emigra. Deoarece sunt unele ocupaţii care sunt foarte căutate, în sensul că cererea este mai mare decât oferta, în unele sectoare, Departamentul de Imigraţie vrea să introducă o listă cu aceste profesii.  Astfel, va trebui ca aplicanţii, pe lângă celelalte cerinţe, să se încadreze într-una dintre aceste ocupaţii. Se pare că aceste noi reguli se vor aplica celor care au depus dosarul după data de 28 februarie 2008, cei dinainte fiind evaluaţi după legislaţia actuală.

I: Ce trebuie să faci ca să te califici pentru programul de CEC (experienţă canadiană)? R: Vă voi reda mai jos pe scurt cine poate aplica pentru noua clasă CEC : - Studenţii care au absolvit un colegiu sau universitate în Canada şi au lucrat legal în Canada cel puţin un an în ultimii doi ani, pe o poziţie permanentă; - Cei care deţin un permis de lucru şi au lucrat legal în Canada pentru cel puţin doi ani pe o poziţie permanentă; - Experienţa de muncă în Canada trebuie să urmeze unui program de studii absolvit în Canada, care să fi fost de cel puţin doi ani compleţi, însemnând cel puţin 15 ore de studiu/săptămână; - Programul de studiu poate de asemenea să fie şi de un an, dar atunci trebuie să fie post-universitar şi făcut imediat în următorii doi ani după obţinerea unei diplome la un program de cel puţin doi ani; - Engleza şi franceza rămân pe lista factorilor care sunt evaluaţi şi în această clasă. Punctajul acordat limbii străine (engleza) va fi diferit pentru ocupaţiile de tipul 0 (management) şi A (profesional) faţă de tipul B (meserii şi ocupaţii tehnice) din sistemul de clasificare canadian al poziţiilor de pe piaţa muncii;

Noile reguli au intenţia să ajute pe cei care au studiat şi au lucrat în Canada, facilitând rămânerea în Canada şi a meseriaşilor, care nu ştiu limba engleză prea bine, dar a căror meserie este foarte utilă economiei canadiene şi pentru care companiile trebuie să angajeze lucrători străini. 

Intenţia departamentului de imigraţie este de a relaxa puţin cerinţele în ceea ce priveşte cunoaşterea limbii, deoarece mulţi meseriaşi foarte buni şi utili companiilor canadiene, vorbesc prea puţin engleza, dar totuşi îşi aduc contribuţia lor la dezvoltarea companiilor respective şi implicit, la dezvoltarea economiei canadiene.

Lucrătorii cum ar fi cei din construcţii, zidari, vopsitori, faianţeri, etc. (practic toate meseriile din construcţii), electricieni, lăcătuşi mecanici, tâmplari, sudori, sunt extrem de căutaţi pe piaţa muncii din Canada. Ceea ce este interesant este faptul că programul nu se bazează pe punctaj, ca programele anterioare. Cei care aplică vor fi “aprobaţi” sau “refuzaţi”, pe baza analizei punctelor de mai sus şi a potenţialului de integrare rapidă pe piaţa muncii canadiană.

În final, programul urmăreşte atragerea studenţilor şi a lucrătorilor în Canada, după care, cei care reuşesc să se încadreze rapid, sunt încurajaţi să rămână ca rezidenţi permanenţi. În acest fel, se speră să putem concura pe piaţa internaţională a muncii cu celelalte ţări, în special Australia, care are un program similar de mai mult timp. De asemenea, se doreşte dispersarea imigranţilor şi în alte oraşe de pe teritoriul Canadei, deoarece în prezent, marea majoritate a imigranţilor se concentrează în doar trei centre mari: Toronto, Vancouver şi Montreal. Mihaela Boeriu este consultant de emigraţie certificat de către Canadian Society of Immigration Consultants (CSIC) şi practică în domeniul imigraţiei în Toronto din 1993. Puteţi trimite întrebările dvs. pe adresa de mail, mihaela@cgsconsultants.com. Răspunsurile date sunt generale şi nu cuprind toate detaliile unui caz specific, pentru care ar fi bine să consultaţi un specialist în imigraţie canadiană.