Românii pot învăţa de la vecini seriozitatea şi solidaritatea. Modelul ungar de reconstrucţie: totul finalizat la termen

Românii pot învăţa de la vecini seriozitatea şi solidaritatea. Modelul ungar de reconstrucţie: totul finalizat la termen

După mai puţin de 8 luni de la cel mai mare dezastru ecologic din Ungaria, guvernul a reclădit locuinţele din cele trei sate afectate, a despăgubit victimele şi a decontaminat întreaga zonă.

Autorităţile ungare au încheiat procesul de reconstrucţie a zonei afectate de cel mai mare dezastru ecologic din istoria ţării, produs în octombrie anul trecut, când un rezervor de reziduuri chimice a cedat iar substanţa toxică a inundat trei localităţi din apropiere.

Zece persoane au murit atunci iar alte 120 au fost grav rănite, în timp ce peste 300 de familii au rămas fără locuinţe după ce un volum de aproximativ 1,6 milioane de metri cubi de noroi roşu a măturat totul în cale. Peste 360 de case au fost grav afectate de valul de reziduuri, care a lovit cel mai puternic în satul Devecser, 306 dintre acestea fiind demolate ulterior de autorităţi din cauza gradului ridicat de deteriorare.

Seriozitate şi solidaritate

Guvernul ungar a alocat circa 30 de miliarde de forinţi (peste 110 milioane de euro) pentru reconstrucţia celor trei sate, reamenajarea celor 4.000 de hectare de teren devastate de valul de noroi toxic şi decontaminarea lacurilor şi apelor curgătoare din zonă, totul încadrându-se în termenul iniţial stabilit de autorităţi.

Executivul le-a oferit celor peste 700 de locuitori rămaşi pe drumuri patru opţiuni: fie le construieşte integral locuinţele distruse, fie îi despăgubesc, fie, în cazurile mai fericite, le reabilitează casele. O a patra variantă viza achiziţia pe numele lor a unei locuinţe deja existente. Un număr de 112 case au fost astfel reconstruite integral.

"Acestea sunt rezultatele unei activităţi intense depuse de autorităţi, dar şi ale unei solidarităţi fără precedent", subliniază executivul maghiar într-un comunicat de presă.

Până pe data de 30 iunie, guvernul de la Budapesta s-a asigurat că fiecare cetăţean afectat de dezastrul din 10 octombrie va fi despăgubit şi pentru celelalte bunuri pierdute atunci. Mai mult, autorităţile fie au cumpărat terenurile contaminate de la proprietari, fie le-au oferit altele, în zone neafectate de dezastrul ecologic.

Două anchete în derulare

Imediat după accident, guvernul a fost nevoit să găsească o soluţie pentru ca uzina de aluminiu care a fost sursa deversării de reziduuri toxice să poată funcţiona în continuare, dar în condiţii sigure. Uzina, deţinută de compania MAL Hungarian Aluminium, este un actor economic important pe piaţa internă ungară şi, totodată, este unul dintre cei mai mari angajatori din ţară, cu 6.000 de salariaţi.

La opt zile de la producerea tragediei, executivul de la Budapesta a decis să pună sub supraveghere activitatea acestei companii private. Pe 15 octombrie 2010, uzina şi-a reluat activitatea şi a primit o licenţă internaţională de mediu pentru a putea funcţiona. Compania a fost însă obligată de autorităţi să introducă, din februarie 2011, "tehnologia uscată" de producere a aluminiului, renunţându- se la lichidul toxic, înlocuit cu un material non-caustic solid, la fel ca în alte uzine din UE, pentru ca o astfel de tragedie să nu se repete.

Peste 30 de procese au fost deschise de persoanele afectate, victimele cerând peste 6 miliarde de forinţi (peste 22 de milioane de euro) despăgubiri din partea companiei.

Pe 30 noiembrie, Parlamentul a decis înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă pentru a determina cui îi revine responsabilitatea pentru dezastrul ecologic. Până în prezent au fost identificaţi patru suspecţi, angajaţi ai companiei MAL. Mai mult, autorităţile au pus sechestru pe bunurile mai multor directori de operaţiuni, până la finalizarea anchetei.

Parlamentul a mai cerut guvernului să investigheze, până în mai 2012, toate contractele de privatizare încheiate după 1990 şi efectele lor, din mai multe puncte de vedere: protecţia mediului, securitatea muncii, conservarea naturii şi moştenirea culturală. Rezultatul anchetei va fi prezentat Parlamentului până pe 15 iunie 2012.

112 case au fost reconstruite de autorităţile ungare, dintr-un total de 306 locuinţe distruse integral. Eforturile financiare de reconstrucţie s-au ridicat la peste 110 milioane de euro

Ne puteți urmări și pe Google News