Cu 4.000 de lei poţi instala perdele de leduri la ferestre, patru brazi, un ren, un Moş Crăciun şi contururi luminoase pe casă. Echipamentele le cumperi pe viaţă.
Moda instalaţiilor care, de Sărbători, inundă în lumină casele particulare prinde teren chiar dacă, deocamdată, instalaţiile nu sunt la fel de încărcate şi spectaculoase ca ale americanilor. Casele împodobite de la noi nu sunt vizibile pentru toată lumea, majoritatea imobilelor aflându-se în cartiere rezidenţiale, cum ar fi ansamblul Paradisul Verde de la Corbeanca.
"Până acum, în cei patru ani de când ne ocupăm de astfel de proiecte am împodobit în jur de 20 de case. În această perioadă, cu tot cu firme avem în jur de trei montaje pe săptămână. La o casă durează montarea 1-2 zile, în funcţie de complexitatea proiectului", explică Răzvan Oneaţă, managerul firmei Select Events, una dintre primele firme care se ocupă de astfel de proiecte.
Managerul Oneaţă spune că i se cer oferte de la jumătatea lunii noiembrie şi din decembrie încep montajele. "Important e să intre omul în atmosfera sărbătorilor, să fie împodobite străzile, să se vadă şi la vecin. Pentru cei cu venituri mari, criza nu cred că are vreo influenţă. De exemplu, încasările de anul acesta sunt similare cu cele de anul trecut", adaugă administratorul Select Events.
Cei care se ocupă de montarea instalaţiilor spun că oamenii sunt încântaţi la început, însă după ce primesc preţul proiectului pe care şi-l doresc, mulţi se răzgândesc. "80% dintre montaje sunt în Bucureşti, iar restul prin ţară, foarte multe în zonele de munte, la Predeal, Braşov", spune Oneaţă.
4.000 de lei ca să ai o casă ca în filmele americane
Pentru decorarea exteriorului cu luminiţe multicolore, preţurile încep de la 1.000 de lei şi pot depăşi 6.000 de lei. Într-un preţ mediu, de aproximativ 4.000 de lei, intră 4 plase pentru ferestre, trei-patru brăduţi, un ren, un Moş Crăciun în curte şi contururi luminoase pentru casă.
"Noi aducem produsele din Ungaria. Culorile sunt alb, roşu şi albastru. Majoritatea clienţilor preferă instalaţii tip ţurţuri, perdele de lumini, cele cu becuri, dar şi mai noi cu leduri. Preţul se socoteşte la metru liniar", mai spune Oneaţă.
Toate instalaţiile le rămân proprietarilor şi le pot folosi şi în anii următori. Cei care sunt cu dare de mână şi vor să le fie casa decorată şi în interior trebuie să mai scoată din buzunar nişte bani, tariful maxim fiind de 3.500 de lei. La un preţ mediu de 2.000 de lei te poţi bucura de un brad ornamentat, ghirlande, masă festivă, coroniţă ornamentală, figurine de Crăciun.
Cu toate acestea, mai avem mult până să-i ajungem pe americani. De exemplu, această tradiţie a făcut o familie din Delaware să-şi împodobească casa cu peste un milion de LED-uri. Pentru patru ore de lumini multicolore pe noapte, plătesc o factură lunară la curent de peste 10.000 de dolari.