Mobilul, legat pe viaţă de operator

Nici măcar după expirarea garanţiei sau a abonamentului, operatorii de telefonie mobilă care utilizează codarea nu îţi deblochează telefonul.

Cei mai mari operatori de telefonie mobilă din România, Orange şi Vodafone, vând în magazinele proprii telefoane codate în propria reţea, chiar dacă terminalele sunt cumpărate cu banii jos - la liber şi la preţul pieţei.

Dacă în alte state există portiţe prin care aparatele pot fi deblocate chiar de către operatorul care le vinde - după o anumită perioadă, contra cost sau la expirarea contractului -, în România nu există astfel de practici. Cumperi un telefon codat de la Orange sau Vodafone, în timp nu mai vrei să mai foloseşti serviciile operatorului, dar acesta nu-ţi deblochează telefonul sub nicio formă. Singura soluţie rămâne „spargerea“ la colţ de stradă a codului de către „pricepuţii“ care se ocupă cu aşa ceva. Decizie comercială Operatorii spun că recurg la codarea anumitor terminale deoarece acestea sunt subvenţionate de ei. „Decizia de a coda astfel de telefoane subvenţionate este una comercială. Operatorul codează telefoanele pe care le comercializează la preţuri subvenţ ionate deoarece vinde aceste telefoane în pierdere faţă de suma cu care acestea sunt achiziţionate de la producătorii de telefoane mobile“, ne-a declarat un oficial al Orange România.

Astfel, pentru a-şi amortiza costurile, companiile încearcă să se asigure că utilizatorul foloseşte terminalul în propria reţea. Însă nu toate telefoanele sunt subvenţionate şi totuşi sunt blocate în reţeaua Orange. „Telefoanele mobile din oferta curentă Orange sunt codate în reţea, iar clienţii le pot achiziţiona la un tarif subvenţionat împreună cu un abonament la serviciile Orange sau la un tarif nesubvenţionat, dacă preferă să cumpere doar terminalul“, ne-au declarat reprezentanţ ii Orange România. Compania spune că are în ofertă şi telefoane deblocate.

„Orange comercializează şi modele de telefoane care pot fi utilizate în orice reţea de telefonie mobilă şi care pot fi cumpărate fără abonament. Acestea sunt, în general, terminale din gama premium, cu aplicaţii şi funcţii multiple“, au adăugat reprezentanţii companiei. Însă nici cele din gama premium nu sunt decodate decât dacă nu se mai află în oferta curentă, conform Orange. Câteva exemple de telefoane premium decodate oferite de Orange sunt: Sony Ericsson K850, Sony Ericsson P990, Nokia 8800 Arte, Nokia 8800 Saphire, Nokia 7390 sau Samsung S300. Vodafone România a evitat să explice această practică comercială.

Numărul trei din piaţa autohtonă, Cosmote România, nu codează telefoanele mobile pe care le vinde în reţeaua proprie. Aceeaşi strategie o urmează şi partenerii săi. „Cosmote a avut această politică comercială încă de la intrarea sa pe piaţă, ca parte a angajamentului de a face telefonia mobilă accesibilă tuturor“, ne-au declarat oficialii companiei. DIFERENŢĂ Practică interzisă în Belgia Din punct de vedere legal, nu există interdicţie pentru operaţiunea de codare în propria reţea. Ea este folosită în majoritatea statelor europene. Există însă şi un stat membru UE care consideră codarea o acţiune ce afectează competitivitatea. Este vorba de Belgia. Aici, operatorii nu au voie să codeze aparatele. În SUA, T-Mobile îţi deblochează telefonul după 90 de zile de utilizare în reţea dacă utilizatorul solicită acest lucru. AT&T, cel mai mare operator mobil american, deblochează de asemenea terminalele în anumite situaţii. În Olanda şi Spania, le poţi decoda contra cost la operatorul de la care le-ai cumpărat. După 12 luni, decodarea se face gratuit. În Marea Britanie, la fel ca la noi, telefoanele nu sunt decodate nici după ce expiră contractul. STRATEGIE Şi iPhone 3G va fi subvenţionat Compania Apple, producătoarea popularului telefon iPhone, a decis ca versiunea a doua a acestuia să fie comercializată la preţuri mult mai mici decât cea veche. Asta, deoarece operatorii de telefonie mobilă cu care Apple are contract de distribuţie vor subvenţiona terminalul. Astfel, compania de telefonie mobilă T-Mobile va oferi iPhone 3G la un preţ de doar 1 euro, însă numai la pachet cu un abonament cu preţ „piperat“, în valoare de 89 de euro pe lună.

Cei care aleg un abonament mai ieftin, de 29 de euro pe lună, vor plăti 169 de euro pentru iPhone. Pe de altă parte, britanicii de la O2 şi spaniolii de la Telefonica oferă terminalul gratis, alături de un abonament de 88 de dolari pe lună, încheiat pe o perioadă de un an şi jumătate. STUDIU Jumătate din celularele vechi, puse la „naftalină“ Majoritatea telefoanelor vechi sunt păstrate de utilizatori în „sertare“ în loc să fie reciclate, se arată într-un studiu efectuat la nivel global de producătorul de telefoane mobile Nokia. Doar 3% din cele 6.500 de persoane intervievate în 13 ţări din întreaga lume reciclează telefoanele. Trei din patru persoane nici măcar nu se gândesc să recicleze dispozitivele, iar aproape jumă tate dintre respondenţi nu ştiau că acest lucru este posibil. Mai mult, cei care au auzit de această practică nu au ştiut cum să procedeze pentru a le recicla.

„Dacă toţi cei 3 miliarde de utilizatori de telefoane mobile la nivel global ar înapoia cel puţin un terminal, s-ar economisi 240.000 de tone de materiale neprelucrate şi s-ar reduce efectul de seră cu o cantitate a emisiilor egală cu cea generată de 4 milioane de autoturisme“, a declarat Markus Terho, director of Environmental Affairs, Markets, Nokia. Studiul arată faptul că, în medie, fiecare persoană a deţinut de-a lungul vieţii aproximativ 5 telefoane. În România, telefoanele Nokia vechi pot fi duse spre colectare la magazinele sau la centrele de asistenţă ale companiei. (Adrian Popa)