Mobilul, la fel de cancerigen ca DTT-ul şi cloroformul

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a încadrat radiaţiile provenite de la telefoanele mobile în categoria "posibil cancerigene". Cafeaua, DTT-ul şi murăturile asiatice sunt în aceeaşi categorie.

Agenţia Internaţională de Cercetare a Cancerului din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a avertizat că utilizarea telefoanelor mobile înseamnă risc crescut de apariţie a cancerului la creier.

Este pentru prima dată când această instituţie are o reacţie clară, dat fiind faptul că studiile realizate de-a lungul vremii de instituţii prestigioase de cercetare au prezentat concluzii diametral opuse: unele au arătat că mobilul este inofensiv, altele că determină dezvoltarea de tumori maligne.

Preşedintele grupului de cercetare, Jonathan Samet de la Universitatea din California de Sud, SUA, a declarat că datele existente sunt suficient de puternice pentru a încadra efectele vorbitului la mobil în categoria 2B, de risc crescut de cancer.

"Să limităm expunerea!"

Violeta Calotă, fizician la Institutul Naţional de Sănătate Publică, spune că datele de la OMS nu sunt neaparat motiv de îngrijorare.

"OMS arată că este posibil să existe un risc, însă este nevoie de studii pe termen lung pentru concluzii mai clare. Totuşi, ca precauţie, ar fi bine să limităm expunerea la aceste radiaţii".

Specialistul mai precizează că asocierea apariţiei cancerului cu expunerea la câmpurile electromagnetice de radiofrecvenţă poate fi, la fel de bine, o realitate, o coincidenţă sau o simplă confuzie. Ceea ce este clar însă, din clasificarea făcută de OMS, este că riscul de a face cancer vorbind la telefon este mai mare decât cel de a dezvolta boala folosind vopsea de păr, spre exemplu. Aceasta e încadrată de OMS într-o categorie inferioară de risc.

Nociv ca murăturile asiatice

În categoria de risc cancerigen în care specialiştii OMS au încadrat telefonul mobil se află 266 de agenţi. Cafeaua, care creşte riscul de cancer de vezică, DTT-ul, cloroformul ori murăturile tradiţionale asiatice sunt câteva dintre ele. "Undele electromagnetice de frecvenţă joasă sunt mai periculoase pentru creierul uman, acestea crescând riscul apariţiei de tumori cerebrale tip glioame.“ PROF. DR. VLAD CIUREA, medic neurochirurg

PREVENŢIE

Vorbitul la mobil, interzis sub 14 ani

Profesorul de neurochirurgie Vlad Ciurea recomandă folosirea limitată a mobilului, evitarea lui sub vârsta de 14 ani şi de către gravide.

"Peste noapte, mobilul nu trebuie să rămână la capul patului, întrucât sigur va influenţa structurile nervoase. De asemenea, undele electromagnetice de frecvenţă joasă sunt mult mai periculoase pentru creierul uman, acestea crescând riscul apariţiei de tumori cerebrale tip glioame", avertizează neurochirurgul.

Şi specialistul ORL Elena Lăţcan recomandă limitarea accesului copiilor la mobil. "Cu cât sunt mai mici, cu atât influenţa e mai nocivă", spune ea.

Medicul precizează că organismul uman nu a fost construit să reziste la progresele tehnologice şi că e nevoie de timp ca acesta să se adapteze la cuceririle ştiinţei.

  • VEZI AICI topul bolilor provocate de telefonul mobil