Autoritățile județului Constanța au luat măsuri suplimentare în urma avertizarilor meteorologice transmise pentru perioada 5 ianuarie, ora 22.00 – 7 ianuarie, ora 10.00, prin care judetul Constanta se va afla sub avertizare Cod Galben si Cod Portocaliu de ninsori si viscol. Răspunderea cea mai mare o are însă Direcția Regională de Drumuri Naționale Constanța care, pe segmentul de autostrăzi și drumuri naționale, coordonează intervențiile în toate cele cinci județe din sud-estul țării, aflate sub cod, precum și pe Austrada Soarelui până la Lehliu.
Consiliul Județean Constanța a transmis către toate primariile atenționarea de vreme rea, prin care solicită acestora să asigure permanența în această perioada. În plus, primăriile au fost informate că Regia de Drumuri Județene (RAJDP) își va desfășura activitatea în program non stop pe toată durata celor doua coduri. La nivelul Regiei se va acționa permanent pe drumurile județene cu 103 utilaje si 190 de oameni. Cele două freze de mare putere sunt relocate și vor interveni, în caz de nevoie, în sudul județului la Negru Vodă și Deleni. Autoșenilatele RAJDP Constanta vor acționa, în caz de urgențe, din secțiile Topraisar și Baneasa, fiind insotite de către doi paramedici detașati de ISU Dobrogea.
Consiliul Județean Constanța face un apel către toate Serviciile de Ambulanță să comunice dispeceratelor zonale ale RAJDP intervențiile în judet, astfel incât Regia să asigure escorta cu utilajele de deszăpezire. “În acelasi timp, rugăm populatia județului ca în această perioadă sa evite deplasările din localitățile de domiciliu. În cazuri de extremă urgență, îi sfătuim să nu porneasca la drum decât cu mașinile echipate corespunzător și cu rezerva de combustibil”, recomandă președintele CJC Horia Țuțuianu. Cu aceeași recomandare vine și primarul Constanței, Decebal Făgădău, făcând referire la indicele de răcire ( temperatura resimțită de organismul uman în condiții de ger și vânt puternic) care face ca o temperatură de -15 grade Celsius să fie resimțită ca una de -30”. Poliția Județului Constanța ia în calcul și măsuri mai dure. “Date fiind condiţiile meteorologice nefavorabile prognozate (ninsori, ploi, vânt şi viscol) trebuie luată în calcul şi posibilitatea întreruperii circulaţiei pe unele segmente de drumuri. În acest nedorit caz, este bine ca din autovehicule să nu lipsească hainele groase, pături, alimente, apa potabilă şi cel puţin un telefon mobil cu încărcător la priza auto”, transmite IPJ Constanța. Autoritatea Navală Română a luat déjà măsuri. O parte din navele aflate în rada exterioară a portului Constanța au intrat în rada interioară. Una dintre ele a plecat spre Bulgaria. ANR și Căpitănia Zonală Constanţa au atenționat navele pentru întărirea şi securizarea legăturilor. O navă sub pavilion Panama, care a rămas fără motor, este ancorată la Sulina, fiind monitorizată de autoritățile portuare.