Criza economică, îngheţarea creditării, lipsa lichidităţilor, dar şi scăderea semnificativă a numărului de tranzacţii imobiliare fac ca industria românească a mobilei să înregistreze scăderi semnificative.
O industrie veche de mai bine de 120 de ani se vede azi ameninţată de criză. Dacă micii producători sunt nevoiţi să renunţe la afacerea lor, cei mari strâng serios cureaua în încercarea de a reduce costurile. Numărul şomerilor din industria lemnului şi din cea a mobilei este din ce în ce mai mare, în timp ce piaţa românească este dominată de produse din import.
Potrivit Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România, forţa de muncă folosită în industria mobilei era la sfârşitul anului trecut de aproximativ 100.000 de persoane.
Estimările grupului Mobexpert, unul dintre principalii producători de mobilă din ţara noastră, arată că în primul trimestru al acestui an vânzările au scăzut cu aproximativ 20%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce preţurile au rămas la acelaşi nivel.
În 2008, valoarea producţiei de mobilă din România a crescut anul trecut 7%, până la valoarea de circa două miliarde de euro.
Totodată, estimările reprezentanţilor grupului pentru cel de-al doilea trimestru al acestui an prevăd o scădere a vânzărilor de aproximativ 8-10%.
O industrie veche de peste 120 de ani
Reprezentanţii APMR spun că ţara noastră a început să fabrice industrial obiecte de mobilier încă din 1900, iar în 1915 funcţionau deja 12 fabrici de profil şi 70 de tâmplării.
Sfârşitul celui de-al doilea Război Mondial, respectiv în 1944, erau consemnate în ţara noastră 73 de fabrici de mobilă şi 86 de tâmplării, care produceau uşi, ferestre şi piese de mobilă.
În perioada anilor 90, numărul producătorilor crescuse deja la aproape 500 de fabrici, care funcţionau mai ales în cadrul unor combinate sau mari întreprinderi de prelucrare a lemnului.
În 2008, în România erau înregistrate aproape 6.000 de societăţi comerciale având ca obiect principal de activitate fabricarea mobilei, iar în afara acestora, funcţionau ateliere de mobilă cu mai puţin de 10 angajaţi.
1,1 miliarde de euro din export
În ceea ce priveşte structura producţiei, reprezentanţii Asociaţiei spun că peste 12% din volumul acesteia o reprezintă dormitoarele, în timp ce sufrageriile reprezintă aproape 22%.
De asemenea, mobilierul pentru birouri deţine doar 2,6% din producţie, în timp ce mobilier tapiţat are un procent de 7,7%.
Din totalul producţiei înregistrate anul trecut, de 1,1 miliarde de euro, respectiv 58% din total, au fost venituri obţinute din export, în timp importurile au atins valoarea de peste jumătate de miliard de euro.
Astfel, mobila românească ia drumul unor ţări precum Franţa, Germania, Italia, Anglia, Olanda, SUA.
Printre producătorii români de mobilă se numără grupul Elvila, Mobexpert, Imar Arad, Alprom Piteşti, Sipro, Famos.
• Elvila - grupul, format din societăţi comerciale cu capital românesc, a fost înfiinţat în 1990, iar anul trecut a realizat o cifră de afaceri de 115 milioane de euro. De la producţia pentru Curtea Regală, la cea din casele românilor • Imar Arad - producător care s-a dezvoltat pornind de la două fabrici, respectiv prima Fabrica de Mobilă Arad, fondată în anul 1890 de către L.E.Lengyel fiind furnizoare de mobilă a Curţii Imperiale Austro-Ungare şi a Curţii Regale Române, iar în perioada 1985-1990 principalul furnizor pentru Casa Republicii.
A doua încorporată a fost Fabrica de Cherestea Arad înfiinţată în 1923 de catre A.Cornis. În prezent IMAR SA Arad este una dintre cele mai mari firme producătoare de mobilă din România, peste 80% din producţie fiind destinată pieţei externe, preponderente fiind: Elveţia, Italia, Rusia, SUA, Slovacia şi Ungaria.
Un producător cu opt fabrici • Mobexpert - înfiinţat în 1993, cu un magazin de mobilier de birou, iar activitatea de producţie avea să înceapă un an mai târziu, odată cu fabricarea scaunelor de birou, fiind apoi dezvoltate secţiile de canapele şi mobilier modern melaminic.
În 1995, compania a început să distribuie prin reţeaua proprie de magazine şi mobilier importat de la marii producători europeni.
Ulterior, achiziţionând de la Fondul Proprietăţii de Stat pachetele majoritare de acţiuni de la trei importante fabrici de mobilier - Samus Dej, Ilefor Târgu Mureş şi Mobstrat Suceava, compania şi-a dezvoltat activitatea de producţie şi export.
Grupul Mobexpert cuprinde în prezent opt fabrici, în patru centre de producţie din Bucureşti, Dej, Târgu Mureş şi Suceava, printre acestea numărându-se: Samus Mex, Studio Mex, Ilefor Mex, Modulo Mex, Confo Mex, Ergo Mex, Mureş Mex şi Moldo Mex.
După ce a pornit în 1993 cu patru angajaţi, în 2008 Grupul Mobexpert are 3.000 de angajaţi.
Cooperativa meştesugărească produce azi pe bandă rulantă
• Famos - înfiinţată în 1948, când şase tâmplari formau Secţia de Tâmplărie în cadrul Cooperativei Meşteşugăreşti de Producţie.
Doi ani mai târziu, numărul tâmplarilor avea să crescă la 150, formând astfel Cooperativa Meşteşugărească a Tâmplarilor - "Steaua Roşie".
În 1959, în cadrul procesului de naţionalizare, firma se transformă în întreprindere de stat sub numele IPROFIL "Steaua Rosie", cu un număr de salariaţi este 254.
După 1990, fabrica se organizează ca societate pe acţiuni cu capital integral de stat, sub denumirea SC FAMOS SA., iar numărul de angajaţi ajungea la 2.600.
CITIŢI ŞI:
- Românii se îmbracă chinezeşte, europenii româneşte
- Porţelanul românesc, de la produsul unicat la producţia în masă | VIDEO
- Oul, transformat în friptură în 52 de zile | VIDEO
- Un aliment cu termen de valabilitate 2.000 de ani | VIDEO
- Laptele românesc îl "covăseşte" pe cel importat | VIDEO
- Vinul şampanizat la Castel
- Vinul românesc face înconjurul lumii | VIDEO
- Vinul românesc, o industrie de 500 de milioane de euro
- Conserva care a făcut războiul
- Producătorii vor simbol unic pentru produsele româneşti
- CAMPANIE EVZ: Fabricat în România, de la ingrediente la acţionari
- Bucătăria lumii, preparată în România | VIDEO
- Vinurile mari provin din crame mici
- Românii îmbracă femeile din Europa | VIDEO
- Cosmeticele româneşti, în lupta cu ambalajele celor internaţionale