Mobilă la comandă

Înainte de a cumpăra un mobilier scump, care nu se asortează, luaţi în calcul avantajele şi dezavantajele celor realizate la cerere.

Specialiştii susţin că, în ultimii ani, a crescut numărul celor care aleg să-şi facă mobilierul după gusturile lor. „Românilor fie le place să comande mobilă personalizată, fie sunt nevoiţi, din cauza proastei arhitecturi a blocurilor construite în timpul regimului comunist“, spune Alin Truşcă, director general al MagazinMobila. ro.

Costă mai mult

Mobila la comandă începe să fie tot mai căutată, în special de cumpărătorii care-şi doresc ceva deosebit. „Ne adresăm clienţilor care încep să aibă un pic de cultură a domeniului, în sensul că vizitează târgurile de mobilă şi caută informaţii despre sisteme moderne“, susţine Ovidiu Tănăsescu, director general al Miovi Design, firmă de proiectare şi execuţie mobilier.

În general, preţul mobilierului comandat este mai mare decât al celui gata făcut. „Preţul îl dau dotările. La o bucătărie de 8.000-9.000 de lei, PAL-ul poate costa doar 1.200-1.300 de lei, iar dotările de calitate, sistemele de sertare, de ridicare, organizatoare pot ajunge şi la 3.500- 4.000 de lei. Aşadar, preţul depăşeşte cu mult mobila de serie, care poate costa 3.300-3.500 de lei, dar cu dotări mult mai modeste“, spune Ovidiu Tănăsescu.

Câteva avantaje

Faptul că poate fi realizată cum vreţi nu este singurul avantaj. Vă puteţi alege materialul, culoarea sau forma preferată. În plus, beneficiaţi de sfatul unei persoane avizate şi de costuri suplimentare reduse. „Mai toţi producătorii includ în preţ serviciile de transport şi montaj.

Astfel, clientul nu trebuie să facă altă muncă“, spune Alin Truşcă. În plus, „măsurătorile şi designul se stabilesc la faţa locului, clientul câştigând astfel timp şi fiind scutit de corvoada vizionărilor în magazinele de profil“, crede Laurenţiu Constantin, director de vânzări la Eldami Mob, firmă de proiectare şi execuţie de mobilier la comandă, din Bucureşti.

Puteţi reclama calitatea

În general, interesul producătorilor este de a oferi servicii de calitate, peste cele din magazinele de specialitate. „Cu cât cooperezi mai bine cu clientul şi rezultatul este pe măsura aşteptărilor lui, poţi fi sigur că ţi-ai mai găsit doi-trei clienţi“, asigură Ovidiu Tănăsescu.

Este recomandat să solicitaţi furnizorului o schiţă semnată şi ştampilată, care să cuprindă toate detaliile legate de materialele folosite, garanţie şi sumele achitate în avans pe un contract. „Conform legislaţiei române pentru bunurile de folosinţă îndelungată, minimul de garanţie trebuie să fie de 12 luni“, spune directorul de la MagazinMobila.ro. REGULĂ

Stabileşte un timp fix de execuţie

Cel mai mare dezavantaj al mobilei realizate la comandă rămâne timpul de execuţie. Poate dura între o săptămână şi o lună sau chiar mai mult până când veţi vedea mobila în casă. Pentru a nu avea probleme, stabiliţi în contract o dată-limită de predare şi eventual daune, dacă firma depăşeşte data stabilită. Pentru a evita surprizele neplăcute, alegeţi să lucraţi cu firme autorizate, care vă dau contract cu ştampila firmei şi datele ei.