Blaturile şi rafturile suspendate pe verticală constituie cea mai potrivită alegere pentru această cameră.
Dacă dormitorul, livingul şi bucătăria sunt foarte uşor de amenajat deoarece ofertele cu mobilier pentru aceste încăperi sunt generoase, când vine vorba de baie, lucrurile se complică. În afară de clasicele obiecte sanitare, este destul de dificil să găseşti un mobilier adecvat pentru această cameră, mai ales dacă spaţiul este foarte mic.
Specialiştii în domeniu spun că baia trebuie amenajată în acelaşi stil cu restul casei. De exemplu, nu este deloc indicat să-ţi decorezi baia în stil rustic în cazul în care celelalte încăperi sunt moderne. „Trebuie să păstrezi aceaşi „linie“ în întreaga casă“, spune designerul Diana Elena Borundel. Culori deschise pentru băi mici Specialiştii în amenajări interioare spun că lucrul cel mai important la decorarea unei băi este culoarea în care zugrăveşti pereţii. Este recomandat să ţii cont de mărimea camerei când faci această alegere.
„În cazul băilor mici, se recomandă alegerea unor nuanţe deschise pentru pereţi, astfel încât să dea impresia de spaţialitate şi luminozitate. Poţi vopsi în nuanţe de bej, galben, verde deschis, portocaliu deschis, lila şi chiar alb, sau se pot face combinaţii între aceste pasteluri“, recomandă Laurenţia Onea, communication & interior design manager al companiei IKEA. Pentru încă peri spaţioase, se poate folosi orice tip de nuanţă, precum cele tari şi îndrăzneţe. „Negru, maro şi mov închis sunt cele mai potrivite în această situaţie“, consideră Laurenţia Onea.
Dacă vei alege însă culori închise pentru o cameră de baie mică, vei îngusta spaţiul foarte mult. Mai multe nuanţe Designerii mai recomandă să nu alegi o singură nuanţă pentru întreaga baie, deoarece vei obţine o încăpere monotonă. „De exemplu, dacă se optează pentru albastru, se poate alege o gresie bleumarin, iar pentru pereţi o faianţă de un albastru deschis, cu imprimeuri bleumarin“, spune designerul Alina Moşiu. Ea recomandă să se lase un spaţiu de 20 de cm de la faianţă până la tavan, care să fie vopsit tot bleumarin, iar tavanul să fie alb. Cât mai puţin spaţiu Pe lângă obiectele sanitare, este foarte importantă alegerea pieselor de mobilier şi amplasarea lor astfel încât să ocupe cât mai puţin spaţiu. „Sunt recomandate dulăpioarele, blaturile şi rafturile suspendate sau orice alte soluţii de depozitare pe verticală“, spune Laurenţia Onea.
Spaţiul trebuie folosit cât mai optim. „Deasupra vasului de WC se pot amplasa rafturi sau dulăpioare, sau pe cel de sub lavoar, unde mobilierul are şi rolul secundar de a masca ţevile inestetice“, mai explică Laurenţia Onea.