Mobila ecologica, lipita cu miere si finisata cu ulei de in
- Adam Popescu
- 15 septembrie 2007, 03:00
Dupa mancare sau automobile ecologice, acum, clientii cer in magazine si mobilier la tratarea caruia solventii sunt inlocuiti cu apa.
Lemn tratat cu adezivi fara solventi si lacuri pe baza de apa, finisaje simple, realizate cu ulei de in sau miere de albine, imbinari fara cuie sau alte parti metalice. Mobilierul ecologic, care nu afecteaza sanatatea utilizatorilor si care poate fi foarte usor reciclat, este noua moda in industria lemnului. „Clientii sunt tot mai atenti la astfel de detalii, iar producatorii s-au pliat pe cerintele lor”, spune Ioan Sbera, presedintele Asociatiei Patronale a Forestierilor din Romania.
Italienii au fost primii producatori care au adus pe piata romaneasca astfel de mobilier ecologic, iar producatorii romani le-au urmat exemplul. La targul de mobila desfasurat saptamana trecuta la Romexpo, mobilierul ecologic a fost una dintre atractii. Majoritatea producatorilor autohtoni aveau in standuri cel putin o astfel de piesa de mobilier, care nu difera cu nimic in ceea ce priveste aspectul fata de cel tratat cu produse continand substante toxice, si cam cu 10% mai scump.
„Ne-am aliniat si noi cerintei de mobilier ecologic si am scos solventii din adezivi, cu toate ca gradul de toxicitate era deja destul de redus”, spune Ioan Marginean, directorul economic al unuia dintre cei mai mari producatori de mobila de la noi, Silvarom.
La nivel european, producatorii de cherestea sunt finantati de Uniunea Europeana pentru a gasi o solutie de inlocuire a substantelor chimice cu care este tratat lemnul cu substante ecologice. „Concluziile vor fi disponibile in 2008, iar masurile adoptate in cadrul acestui program vor fi aplicate si pentru producatorii romani de cherestea”, potrivit presedintelui Asociatiei Patronale a Forestierilor din Romania.
Daca nu e lemn, e ratan
In magazinele de mobila de la noi au aparut si variante ecologice ale lemnului, asa cum sunt ratanul sau zambila de apa, importate din Orientul Indepartat, cu precadere din Thailanda si Indonezia.
Preturile unor astfel de produse sunt insa mult mai piperate decat mobilierul din lemn clasic: un fotoliu din zambila de apa, impletit manual cam intr-o saptamana, costa intre 700 si 1.500 de lei, in magazinele Exotique din Brasov (3) si Bucuresti (7).
FARA EXPORTURI
Loviti puternic de cursul de schimb
Fluctuatiile cursului de schimb si aprecierea puternica a leului in raport cu euro au generat reducerea drastica a exporturilor de mobilier de catre producatorii romani. Silvarom Bucuresti de exemplu, una dintre cele mai mari companii din industria autohtona de mobila, a ajuns sa mai exporte anul acesta doar 3%-5% din productie, de la un nivel de circa 50% inregistrat anul trecut, dupa cum ne-a declarat Ioan Marginean, directorul economic.
„Intarirea leului ne-a obligat sa renuntam la parteneriatele noastre din pietele externe, iar efectele se vad deja”, spune Marginean. Pentru ca piata interna nu poate absorbi intreaga cantitate de mobila produsa de Silvarom, compania a fost nevoita sa aplice un plan de restructurare, prin care au fost disponibilizati circa 200 de angajati si s-a inghetat productia dintr-o fabrica, iar produsele au fost repozitionate pentru segmentul clientilor tineri.
„Daca anul trecut exporturile se ridicau la opt-noua milioane de euro, anul acesta estimez vanzari de maximum un milion de euro”, a spus directorul Silvarom. Pentru acest an, producatorul de mobila Silvarom estimeaza ca va inregistra o scadere a cifrei de afaceri cu 15%-20%, la 50 de milioane de lei (15 milioane de euro), ca urmare a scaderii exporturilor. Exporturile de mobilier reprezentau, anul trecut, mai bine de 60a din productia interna de mobilier.