Moartea vine din aer! Asemănări ale morții președintelui Iranului cu alte incidente aviatice

Sursa: Telegram

Moartea vine din aer! Asemănări ale morții președintelui Iranului cu alte incidente aviatice de-a lungul istoriei.

Fără îndoială, decesul președintelui iranian Ebrahim Raisi ( al optulea președinte de la momentul 1979, de formație jurist, fost Procuror General și Judecător Suprem al Iranului) pe 19 mai 2024 va fi un subiect care se va dezbate mulți ani de acum încolo, ca de altfel și alte morți sau incidente care au implicat demnitari și aparate de zbor, Ce pot spune este faptul că este prematur să se stabiliească în mod explicit o cauză a dezastrului aerian din Nord-Vestul Iranului, din pădurea Bakrabad, Provincia Azerbadjanul de Est din Republica Islamică Iran.

Moartea sau rănirea unor demnitari în incidente aviatice

Înaintea celebrării a 40 de ani de la triumful Revoluției din Octombrie, pe 4 noiembrie 1957, la Vnukovo, se prăbușea un avion al delegației românești care mergea la Moscova. Nici până azi nu se știe ce a cauzat accidentul avionului IL 18 aflat în dotarea României dar operat de piloți sovietici. Nicolae Ceaușescu a fost rănit, decedând mortal Ministrul de Externe Grigore Preoteasa. Gheorghiu Dej, răcit a declinat oferta de a participa la ceremonii, deci nu a urcat în avion.

Dag Hammarskjöld, secretar general ONU dorea pacea în Congo, în zona Catanga. Zborul său la bordul unui avion american Douglas DC-6  SE-BDY a avut un final tragic la 18 septembrie 1961, undeva în Rhodesia, actuala Zambia. Nu s-a aflat niciodată cauza: eroare de pilotaj, defecțiune sau atac de la sol, fiindcă avionul traversa o zonă în conflict.

Cum și-a găsit sfârșitul un mareșal din China

La 13 septembrie 1971, mareșalul chinez Lin Biao, al treilea în ierarhia chineză a murit deasupra Mongoliei, în dimineața zilei, la ora 3, când avionul său, de fabricație britanică, un Hawker Siddeley HS-121 Trident s-a prăbușit din cauze necunoscute: atac de la sol, lipsă carburant sau defecțiune tehnică ori eroare de pilotaj. Mareșalul fusese bănuit că. fiind deja recrutat de sovietici, plănuia lichidarea lui Mao. Sovieticii au ajuns primii la locul dezastrului și ancheta a fost mușamalizată.

În data de 10 aprilie 2010, un avion Tupolev Tu-154 din cadrul Regimentului 36 al Aviației Speciale poloneze s-a prăbușit la Smolensk, Federația Rusă. Erau 8 membri ai echipajului, 88 de pasageri, oficiali polonezi de rang înalt: președintele țării, Lech Kaczynski, guvernatorul Băncii Poloniei, demnitari de top din Armată sau ai statului polonez. Nu se știe nici azi cauza incidentului. Polonezii urmau să participe la o discuție cu partea rusă pe tema asumării de către ruși a masacrării a 11 000 miltari polonezi la Katyn după ocuparea Poloniei în 1939, în martie-mai 1940.

Lideri iranieni - cumpene ale vieții sau sfârșit violent

Președintele Ebrahim Raisi nu este singurul lider iranian care a avut parte de un sfârșit violent. Au mai fost momente în care și alți lideri iranieni, pre și post-revoluționari au avut cumpene în viață. Șahul Iranului Mohhamed Rheza Pahlevi a scăpat dintr-un atentat în 1956.

La 26 iunie 1981, în timpul unei rugăciuni, actualul lider religios al Iranului, ayatollahul Ali Kamenei a căzut victimă unui atentat, pus la cale de către fundamentaliști. Unul dintre ei a plantat în fața locului unde Kamenei citea rugăciunile rituale unj magnetofon pentru a înregistra, chipurile, mesajul religios. Acesta a apăsat butonul de înregistrare și, la un minut și jumătate s-a produs explozia. Kamenei a rămas de atunci cu brațul drept paralizat și a suferit răni serioase la plămâni și piept, supraviețuind atentatului.

Ibrahim Raisi: Sursa foto: Platforma X

În 1982, Ayatollahul Rukhollah Komeini a supraviețuit unei tentative de lovitură de stat în Iran, în timp ce era în desfășurare războiul dintre Iran și Irak unde Irakul beneficia de susținerea SUA. La 3 ianuarie 2020, generalul Qasem Soleimani, important lider militar iranian cădea victimă unui atac aerian american pe Aeroportul Internațional Baghdad din capitala Irakului. Atacul a fost ordonat direct de la Casa Albă de către Președintele SUA Donald J Trump.

Președintele Ebrahim Raisi- enigmele morții sale

Președintele Ebrahim Raisi (în funcție între 3 august 2021 și 19 mai 2024) era un radical din punct de vedere politic. I s-a atribuit porecla de „măcelarul din Teheran”. A suprimat protestele îndreptate împotriva regimului iranian și a Gardienilor Revoluției. Moartea sa vine în contextul recentelor confruntări dintre Iran și Israel. Israel a atacat un sediu diplomatic iranian din Damasc, Iranul a atacat Israel cu rachete. Neavând graniță comună, cele două state nu s-au putut ataca direct, dar Hezbollah din sudul Libanului are sprijin iranian, ca de altfel și Hamas din Gaza bucurându-se de sprijinul Teheranului. Și atunci, ce spun analiștii? Evident, multe analize nu prea pot sta în picioare:

  1. Analiștii spun că Președintele Iranului a zburat cu un elicopter de fabricație americană Bell 212, versiunea civilă a unui elicopter militar UH-1N Twin Huey, fabricat pentru prima dată în 1968. El era în dotarea forțelor aeriene iraniene dinaintea Revoluției din 1979, știut fiind faptul că șahul Pahlevi dotase armata cu aparate de zbor și tehnică americană. Ei susțin că pe fondul embargoului, aparatul de zbor nu avea piese de schimb suficiente. Ori, în opinia mea, este imposibil ca un stat care fabrică drone de atac cum e Iranul și care are capacități nucleare nu putea produce piesele unui elicopter vechi fie el și american în absența importurilor oficiale. Se știe că un aparat de zbor la acest nivel are fie 1-2 copii (aparate de zbor identice) fie are piese de schimb. Informațiile americane spun că Iranul mai are cel puțin două Bell 212 civile în dotare.

    Ce spun datele accidentului

  2. Tot analizele spun că aparatul de zbor a lovit o creastă de munte în timpul unui zbor în condiții periculoase. O singură dată, în istorie, în Scoția, un elicopter scoțian al forțelor de salvare pe mare tot Bell 212 s-a prăbușit cu șase oameni la bord, în septembrie 1986, neexistând supraviețuitori. Se știe că acest tip de aparat de zbor poate avea pe lângă echipaj (pilot, copilot, mecanic de zbor) încă 14 pasageri. Se știe că un zbor la un nivel așa de înalt și special cum este un zbor al unui șef de stat în spațiul aerian intern este minuțios pregătit. Aparatul e inspectat, se știe traseul la nivel secret, aparatul de zbor este gardat aerian, se știe starea meteo și dacă există acceptul se face zborul respectiv.Ori, președintele a mers în provincia Azerbadjanul de Est, a inaugurat barajul, apoi plecase spre interiorul țării. Erau încă două aparate de zbor, elicoptere care gardau elicopterul prezidențial. Așadar, cum tocmai acest elicopter a intrat în coliziune cu un vârf de munte? Fiindcă tocmai asta fac aparatele de zbor de gardă..survolează spațiul aerian imediat pentru ca elicopterul principal să nu aibă incidente. Evident, forțele armate, unitățile speciale inspectează spațiul terestru de sub traseul aerian comandat, niciun avion oficial nu zboară de capul lui, mai ales că Iranul e în tensiuni cu Israel.

    Accidentul liderului de stat din Iran

În concluzie, astăzi, când Iranul își ia adio de la președintele său (înmormântarea are loc în celebrul oraș iranian Tabriz), urmând cinci zile de doliu național, este greu de crezut că a fost un simplu incident cauzat de vremea nefavorabilă sau de o defecțiune tehnică. Nu se poate ști dacă a fost sau nu un atac de la sol, ori a fost ceva premeditat, dar nici nu putem să eliminăm total această variantă. În mod cert, dată fiind situația Iranului, date fiind condițiile zonei izolate unde s-a produs incidentul, zonă neaccesibilă terestru cu mijloace auto, nimeni în afară de iranieni nu va putea să facă o anchetă serioasă.

Să nu uităm că inclusiv un satelit UE a scanat zona pentru a identifica locul exact al prăbușirii. A fost sprijin logistic din Azerbadjan și Turcia, de asemnea!  Un lucru este cert:  Iranul se va considera lovit militar și, evident, va căuta vinovați, iar, că ne convine sau nu, Israelul este în capul listei după toate probabilitățile, din punct de vedere iranian, chiar dacă oficialii de la Ierusalim au dezmințit faptul că forțele speciale sau serviciile israeliene ar fi avut o legătură.

SUA, Turcia, Federația Rusă și Republica Populară Chineză sunt singurele state care pot juca rol de mediator sau de furnizor al unor analize de securitate față de ceeea ce s-a întâmplat în nord-vestul Iranului pe 19 mai 2024