Moartea unei Regine. Dumnezeu a vrut să nu vadă o dramă

Sursa foto: Wikipedia

Moartea unei regine. Dumnezeu a vrut să nu vadă drama României Mari! Cum a încercat fiul ei să îi distrugă și ultima sa ceremonie de pe lumea aceasta.

Regina Maria a fost iubită, adorată, dar deopotrivă invidiată și criticată.  Născută în Anglia, cu ascendență britanică și rusă, Maria a devenit soția Principelui Ferdinand la 17 ani. I-a dăruit mai mulți copii, dintre care doi au fost băieți și trei au fost fete. Un ultim băiat a murit din fragedă pruncie.

Regina Maria - prințesa neastâmpărată, regina soldat, regina diplomat, mama îndurerată mereu

În tinerețe, îl contrazicea mereu pe unchiul ei, rigidul Rege Carol. Era reprezentantul unei lumi care dispărea. Originea sa o făcea să spere că poporul român va găsi împlinirea aspirațiilor sale alături de Antanta. Nicolae Iorga devenise profesorul Prințului Moștenitor Carol, pe care l-a răsfățat și l-a apărat în ciuda marilor sale extravaganțe pe care le-a comis.

Pe front, a răbdat refugiul, cât au bântuit tifosul și gripa spaniolă, a fost mereu în spitalele de campanie ale frontului.  A luptat apoi diplomatic pentru România Mare. Nu dorea să fie mama unor prinți fără țară. Voia să fie Regina unei țări mari. A reușit, dar fiul cel mare a dezamăgit-o, prin dezertarea din 1918, apoi după divorțul de prințesa Elena a Greciei și a doua renunțare la tron.

Luptase ca fiicele ei să fie regine în Balcani și reușise. Evident, nu a fost să fie, una dintre fiicele sale, Elisabeta a divorțat, iar Mărioara a rămas văduvă prin asasinarea soțului. Regina  Maria s-a văzut nevoită să accepte alungarea propriului fiu peste graniță și să vadă regența fiului ei Nicolae în numele nepotului, regele Mihai. A trăit să vadă întoarcerea lui Carol.

Moartea Reginei Maria - o moarte lentă timp de decenii

Moartea Reginei Maria s-a derulat lent. Pur și simplu, Regina a început să se sfârșească ușor dintr-o cauză dureroasă. Legendele Palatului spun că Regina ar fi suferit o împușcătură care i-a cauzat un pneumotorax imposibil de vindecat. Când fiii săi, preferatul și răsfățatul Carol și taciturnul Nicolae au avut o dispută mai dură, iar Carol a tras cu arma în fratele lui, Regina s-ar fi pus la mijloc. De atunci, hemoragiile au început să o supere.

Sursa foto: Wikipedia

Următoarea dramă care a ucis-o a fost moartea prematură a soțului ei în 20 iulie 1927. Un cancer la colon, nedescoperit la timp i-a fost fatal. Ferdinand fusese operat, se încercase un „anus contra naturii”, regele ajunsese în vara lui 1927 să doarmă într-un cort din curtea Palatului din cauza căldurii și a nevoii de aer. A murit și a fost înmormântat ca un erou. Fiul Carol era în exil, iar Regina i-a mai supraviețuit 11 fără două zile.

Carol se întoarce și devine rege la 8 iunie 1930. Este a treia dramă a Reginei Maria. Carol o obligă să suporte toate răzbunările sale pe partide. O învinovățește deschis că a mers pe mâna celor care l-au alungat. Că nu a crezut în el. Drama majoră este în 11 februarie 1938, când Carol devine monarh autoritar. Regina Maria mergea la Bran sau mai mult pe malul Mării la Balcic.  Fiul ei o exclusese definitiv din viața publică.

Moartea Reginei Maria. Hitler se oferă să îi dea avionul său

Moartea Reginei Maria se produce pe 18 iulie 1938, dimineața. La începutul lunii, călătorise la Viena, la Berlin, cu trenul regal. Consultase medicii cei mai buni. Dar călătoriile cu trenul o oboseau, iar ea refuza să se lase ajutată. La întoarcere, către jumătatea lunii, Hitler i-ar fi cerut să călătorească în avionul lui. Într-un fel, Hitler o respecta. Știa ce reprezentase și spera ca ea să-l aducă pe Carol mai aproape de Germania. Regina în schimb cunoscuse umilința Puterilor Centrale.

Ajunsă la București, cu trenul, Regina cere să meargă la Sinaia. Începe să se simtă tot mai rău. Pierderile de sânge continuă, iar ultima i-a fost fatală. Decesul ei a îndurerat România. Doliul Reginei Maria a fost de culoare mov, culoarea ei preferată. A fost dusă de la Sinaia, la București, cu trenul mortuar, apoi către Curtea de Argeș pentru a veni lângă soțul ei. Acesta murise cu 11 ani fără două zil mai înaite, adică pe 20 iulie 1927.

Regele Carol al II-lea o exlusese din viața publică iar înmormântarea i-a fost destul de mult restrânsă. Pur și simplu, Regele dorea să o scoată dn mentalul colectiv, dar nu reușise. Să nu uităm că  Regina îl mustrase în scrisori să se poarte ca un prinț și nu ca un român simplu. Își recunoștea pasiunile sale și dramele sale prin faptele fiului ei.

Epilog...

Regina a murit cu doi ani înaite de declanșarea dramei României Mari. Cu siguranță, sfâșierea României Mari ar fi ucis-o dacă ar mai fi apucat să trăiască până în vara lui 1940. Dumnezeu a ferit-o să ajungă la bătrânețe o regină alungată, după ce o ferise la tinerețe prin ocupața Puterilor Centrale. Și totuși. după moarte, inima Reginei a avut de suferit. Prin testament, lăsase ca inima ei să fie înmormântată într-o casetă specială la Balcic, orașul din România Mare pe care l-a iubit enorm. În 7 septembrie 1940, când Cadrilaterul a fost cedat Bulgariei, inima Reginei a fost luată și depusă la Bran, celălalt castel pe care l-a adorat.

Așadar, și post-mortem, Regina a avut parte de drama relocării.