Moartea tragică a unei fetiţe într-un oraş care nu are medic după ora 15.00. Ce şanse ai când spitalul e la 30 km distanţă?

Cajvana e un oraş făcut cu forţa, doar în acte. În realitate, e un sat în care viaţa atârnă de un fir de păr

Cei peste 9.600 de locuitori ai Cajvanei, una dintre comunele din judeţul Suceava transformată peste noapte în oraş, în urmă cu mai mulţi ani, nu au asistenţă medicală după ora 15:00, după ce centrul de permanenţă care a funcţionat timp de aproape zece ani s-a desfiinţat.

Un accident tragic

Sătenii, care în buletin au domiciliu în oraş, trebuie să meargă în caz de vreun accident ori durere mai mare la cel mai apropiat spital, la Rădăuţi, la peste 30 de kilometri.

Nu mai departe de miercuri seară, la Cajvana, două fetiţe care se jucau într-o curte au fost rănite grav de o stivă de lemne care s-a prăbuşit peste ele. Una dintre fetiţe, în vârstă de şase ani, a fost dusă imediat la dispensar, însă cum acesta era închis, iar ambulanţa ar fi venit mai târziu, rudele au pus-o în maşina unui vecin şi au plecat spre Rădăuţi.

A murit pe drumul de 30 km spre spital

Minora a murit pe drum spre spital, iar rudele sunt de părere că ar mai fi avut zile, dacă i s-ar fi acordat la timp primul ajutor. "Am dus-o la dispensar, nu era nimeni... am plecat spre Rădăuţi. Pe drum, fetiţa mai era conştientă, a mai deschis ochii când mai strigam la dânsa. Când am ajuns la spital, însă, decedase deja", povesteşte vecinul care a dus-o pe victimă la spital, Gavril Iacoban. 

Cealaltă fetiţă, în vârstă de 12 ani, a fost internată în Spitalul Judeţean Suceava, cu traumatism cranio-cerebral şi fractură deschisă gambă dreapta.

Medicii fac naveta, nu sunt interesaţi să se stabilească aici

Potrivit primarului Gheorghe Tomăscu, în Cajvana lucrează prin rotaţie trei medici de familie, dintre care doi, soţ şi soţie, fac naveta la Suceava, iar unul singur are domiciliul în localitate. Le-a propus  medicilor să reînfiinţeze centrul de permanenţă, dar l-au refuzat. 

"Le-am spus că ne ocupăm noi, prin Consiliul Local, de cheltuielile de întreţinere, plătim utilităţi, şofer, paznic, dacă este nevoie. Avem spaţiu pentru funcţionarea cabinetelor, o fostă clădire de serviciu, unde am putea înfiinţa şi locuinţe de serviciu, două apartamente şi o garsonieră. Totuşi, deşi acum ar fi mai bine plătiţi pentru această activitate, doctorii nu sunt interesaţi. În caz de ceva trebuie să apelăm fie la doctoriţa care a rămas să locuiască în zonă, dacă este disponibilă, fie la un medic pensionar, care stă chiar lângă dispensar, şi care ne-a salvat din multe situaţii", a spus primarul oraşului Cajvana.

Şeful DSP spune că n-are ce face. De ce mai există DSP?

Şeful Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, Ludovic Abiţei, cunoaşte situaţia de la Cajvana şi susţine şi el reînfinţarea centrului de permanenţă, dar spune că nu îi poate obliga pe medici să muncească şi în această unitate sanitară. "Noi nu stăm degeaba, suntem mereu în tratative cu doctorii, pentru a-i convinge să muncească în centrele de permanenţă. Îi înţeleg totuşi şi pe ei, unii sunt în vârstă, au probleme de sănătate şi nici nu sunt obişnuiţi cu gărzile. La dispensar, fiecare îşi stabileşte singur programul, după cum vrea, noi doar îl avizăm", a spus medicul, subliniind faptul că sistemul sanitar nu poate fi făcut responsabil pentru asemenea tragedii.