Peste 19.000 de antilope Saiga au fost îngropate în ultima perioadă şi alte mii de astfel de animale ar putea muri în viitorul apropiat, în Kazakhstan. Experţii sunt perplecşi în faţa acestei situaţii şi nu ştiu care este cauza deceselor. O organizaţie ecologistă locală susţine că antilopele mor pe capete din cauza combustibililor toxici folosiţi de navetele spaţiale rusești.
Turme întregi de antilope Saiga, animale simbolice ale Asiei Centrale, au dispărut în ultima vreme şi nimeni nu ştie exact de ce, relatează rfi.ro.
Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din Kazakhstan anunţă că mai mult de 19.000 de cadavre au fost îngropate în regiunea Qostanai, deşi rapoarte neoficiale arată că numărul animalelor moarte s-ar putea să fi depăşit deja 30.000, potrivit The Guardian, și chiar 85.000, potrivit Radio Free Europe.
Problema e cu atât mai mare cu cât populaţia antilopelor Saiga este şi aşa pe cale de dispariţie. Experţii estimează că mai sunt 260 de mii de astfel de animale în Asia Centrală, inclusiv 200 de mii în centrul şi vestul Kazakhstanului.
Unii oficiali din Ministerul Agriculturii şi guvernatorul regional au vizitat zona săptămâna aceasta, pentru a afla motivul acestor decese misterioase. Deocamdată, ei nu au reuşit să găsească un răspuns. Cadavrele nu prezintă răni sau alte semne care să indice braconajul.
Există câteva teorii. Unii experţi dau vina pe o bacterie care s-ar afla în gura şi în nasul antilopei. Ipoteza nu stă însă în picioare, întrucât bacteria respectivă se află în mod natural în botul animalului şi le omoară doar pe antilopele foarte slăbite.
Unii specialişti caută răspunsul în altă parte, mai exact în programul spaţial rusesc. În Kazakhstan se află celebrul cosmodrom Baikonur, de unde sunt lansate regulat rachete în spaţiu. O organizaţie ecologistă locală susţine că antilopele mor pe capete din cauza combustibililor toxici folosiţi de navetele spaţiale.
Câteva rachete ruseşti au explodat deasupra Kazakhstanului în ultimii ani, după ce au decolat de pe cosmodromul Baikonur, provocând îngrijorarea localnicilor şi a activiştilor de mediu.
Totuşi, experţii internaţionali nu sunt convinşi că motivul misterioaselor decese trebuie căutat în combustibilul rachetelor ruseşti.
Antilopele Saiga au mai fost victimele unor declinuri în masă de-a lungul anilor. Ele aproape că au dispărut în anii '20 şi apoi în 2003, din cauza braconajului şi a vânătorii excesive.