Moartea lui Muammar Gaddafi reaprinde Orientul Mijlociu | VIDEO

Moartea lui Muammar Gaddafi reaprinde Orientul Mijlociu | VIDEO

Eliminarea de pe scena politică a fostului dictator de la Tripoli va da, cel mai probabil, un imbold revoltelor populare din lumea arabă, subliniază analiştii.

Colonelul libian Muammar Gaddafi a fost ucis, ieri, de forţele rebele, care au cucerit oraşul său natal, Sirt, ultimul bastion al trupelor fidele liderului de la Tripoli. Gaddafi a fost la putere patru decenii, în parte şi datorită manipulării triburilor din Libia, centre de putere într-o ţară conservatoare, foarte puţin populată, din deşert. Istoricii spun că veteranul conducător a folosit privilegiile economice, mariajele de alianţă şi ameninţarea cu forţa pentru a construi relaţii cu cele 20 de triburi în care este împărţită populaţia de şase milioane de locuitori a Libiei. Propriul trib al lui Gaddafi, Al-Gaddadfa, este amplasat în jurul oraşului de pe coasta mediterană, Sirt. Undă de şoc în regiune Dispariţia lui Muammar Gaddafi va influenţa situaţia din regiune, în special din Yemen, consideră istoricul Vlad Nistor. El a declarat pentru EVZ că, deşi în Siria situaţia este mai complicată, ţine de un joc geopolitic mult mai larg, Siria fiind o ţară cu o importanţă mult mai mare decât cea a Yemenului sau a Libiei, "cu siguranţă, disparaţia lui Gaddafi nu le face bine nici celorlalţi dictatori". Nistor crede că în Libia se va instala, într-o perioadă rezonabilă de timp, o formulă de guvernare care nu va mai fi una autoritară, dar nici una democratică de tip occidental, având în vedere că islamul are alte reguli şi alte criterii. Fotografii impresionante Anunţul capturării lui Gaddafi a fost făcut, iniţial, de Abdel Majid, unul din liderii Consiliului Naţional de Tranziţie (CNT), la scurt timp după ce rebelii au cucerit oraşul Sirt. Oficialul CNT preciza că Gaddafi a fost rănit la ambele picioare şi la cap şi că a fost transportat la spital cu o ambulanţă. Cu o viteză uimitoare, în decurs de doar câteva ore, au apărut informaţii şi fotografii care îl arătau pe Gaddafi rănit, însângerat, pus la pământ de rebelii libieni.

Fostul dictator se ascundea într-un adăpost sub pământ, a dezvăluit şi Mohamed Leith, unul din co mandanţii rebelilor. "Nu trageţi, nu trageţi", ar fi strigat Gaddafi la apariţia rebelilor. Leith a spus că l-a văzut pe Gaddafi cu propriii ochi şi a descris felul în care fostul dictator era îmbrăcat: un costum kaki şi un turban în jurul capului. <iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/29Z0qVCTyZs" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Reacţiile comunităţii internaţionale n-au întârziat să apară, la început precaute, apoi mai ferme. Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, şi cel al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, au salutat "sfârşitul unei ere de despotism şi represiune" în Libia.

"Decesul anunţat al lui Gaddafi marchează sfârşitul unei ere de despotism, în cursul căreia poporul libian a suferit prea mult timp", au spus cei doi oficiali. Liderul rus, Dmitri Medvedev, a declarat că speră ca finalul "vânătorii" lui Gaddafi să aducă pacea şi un guvern democratic în Libia. Rusia, care avea contracte de miliarde de dolari cu Libia, în domeniul petrolier, al armamentului şi al construcţiilor, a recunoscut CNT abia la 1 septembrie.

"Războiul s-a terminat", a spus şi premierul italian, Silvio Berlusconi, după ce presa a anunţat moartea dictatorului. "Sic transit gloria mundi" (Aşa trece gloria lumii- n.r.), a comentat el, în latină, dispariţia fostului lider şi vechi aliat al său.

Casa Albă şi Departamentul american de Stat au fost mai reţinute şi au declarat că încearcă să confirme informaţiile dintr-o sursă independentă, chiar dacă anunţul fusese făcut şi de premierul interimar libian, Mahmoud Jibril. PROFIL "Câinele turbat" al lumii arabe Născut într-o familie de beduini, Muammar Gaddafi a ajuns la putere în 1969, la doar 27 de ani, în urma unei lovituri de stat paşnice prin care regele Idris era înlăturat din fruntea statului african. Imediat după ce a pus mâna pe frâiele puterii, Gaddafi a naţionalizat companiile petroliere şi i-a expulzat pe toţi militarii americani şi britanici din ţară.

Timp de 42 de ani, cât a rămas la conducerea Libiei, Gaddafi şi-a construit o imagine de lider exotic, prin discursul şi comportamentul imprevizibil, precum şi prin ţinuta sa excentrică, dar şi brutal, zdrobind orice încercare de răsturnare a regimului său. Deşi a proclamat Libia drept o democraţie a maselor în 1977, în realitate toate deciziile şi resursele ţării rămâneau sub controlul său strict. Dezgheţul relaţiilor cu Occidentul de la sfârşitul anilor '90 nu i-a ameliorat însă legătura cu poporul care îl contesta tot mai aprig. Sfârşitul "câinelui turbat", aşa cum l-a numit fostul preşedinte american Ronald Reagan, avea să înceapă primăvara aceasta în Benghazi, oraşul din estul ţării care s-a răsculat adesea împotriva regimului său.

<iframe src="http://www.youtube.com/embed/EU8pXDwoUHg" frameborder="0" height="315" width="420"></iframe> <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/jv6y_89hxMw" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> Citiţi şi:

  • Cele mai controversate declaraţii făcute de Gaddafi | VIDEO
  • Unul dintre fiii lui Gaddafi a fost găsit mort
    Cine era Muammar Gaddafi, cel care a condus Libia timp de 42 de ani
  • EXCLUSIV. Ceauşescu către Gaddafi: "Stimate prietene şi frate". VEZI corespondenţa dintre cei doi dictatori

ULTIMELE CLIPE DIN VIAŢA LUI GADDAFI:

<iframe src="http://www.youtube.com/embed/EU8pXDwoUHg" frameborder="0" height="315" width="420"></iframe>

Ne puteți urmări și pe Google News