Doctorul Regelui Pop, Conrad Murray, ar putea avea o detenţie confortabilă: el are şanse să-şi ispăşească acasă pedeapsa, deoarece închisorile americane sunt suprapopulate.
Cei 12 juraţi au decis soarta celebrului, în sens negativ, doctor Conrad Murray: este vinovat de uciderea involuntară a cântăreţului Michael Jackson. Procesul, care a putut fi urmărit live pe internet, a început pe 27 septembrie şi a durat 22 de zile. Procurorii l-au acuzat de "neglijenţă flagrantă" în ajutorul acordat lui Michael Jackson şi de "malpraxis", care ar fi dus direct la moartea artistului. În schimb, apărarea a susţinut că artistul era dependent de mai multe medicamente şi că şi-a administrat singur şi fără supraveghere medicală doza letală de propofol.
Murray a fost găsit vinovat de moartea megastarului după două zile de deliberări şi riscă pierderea licenţei.
Pe 29 noiembrie, judecătorul va da sentinţa. În acest timp, acuzatul va rămâne în custodia autorităţilor, fără drept de eliberare pe cauţiune.
Conrad Murray ar putea primi patru ani de închisoare, dar, deoarece în California penitenciarele americane sunt suprapopulate, doctorul ar putea să-şi ispăşească pedeapsa la domiciliu, doar cu o brăţară de monitorizare care-i va limita mişcarea.
Varianta uciderii
În pledoaria finală, avocatul medicului a susţinut că acesta nu a fost judecat pentru ceea ce a făcut, ci "pentru faptele lui Michael Jackson".
Întreg procesul ar fi avut ca scop găsirea unui ţap ispăşitor, a argumentat apărătorul lui Murray. În opinia lui, singurul vinovat este, însă, chiar megastarul, "care era supus unei presiuni considerabile", înainte de concertele pe care urma să le susţină la Londra.
Controversele legate de moartea megastarului sunt departe de a se fi încheiat. Astfel, tabloidele americane comentează, mai în glumă, mai în serios, că Michael continuă "thriller-ul" din lumea de dincolo. Chiar şi sora cântăreţului, La Toya, susţine într-o carte publicată recent că "multă lume este implicată în această moarte. Fratele meu mi-a vorbit despre asta". "Până la urmă ce a fost? Eroare medicală sau sinucidere?", se întreabă încă presa din întreaga lume.
LaToya înclină spre varianta uciderii, afirmând că doctorul Murray "nu este decât un ţap ispăşitor".
Oricare ar fi situaţia, starul nu a produs niciodată atâtea venituri câte produce după moarte. Prin vânzări de discuri, de DVD-uri şi alte produse, marca Jackson "face" miliarde pe bandă rulantă. Administratorii testamentului, desemnaţi chiar de superstar, au ştiut să fructifice imperiul cântăreţului prin editarea, de exemplu, în decembrie, a albumului "Michael", primul dintr-o lungă serie de lucrări postume reconstituite din înregistrări inedite. Imaginea cântăreţului s-a îmbunătăţit considerabil după dispariţia sa, în parte datorită filmului documentar despre ultimul său spectacol, "This Is It!", unde apare ca un muzician şi dansator foarte preocupat de ceea ce face şi nu ca o caricatură excentrică, imaginea oferită în ultimii ani din cauza exceselor şi a nenumăratelor scandaluri.
Misterul rămâne
Conrad Murray are dreptul la recurs. Avocaţii săi au încercat să demonstreze că doctorul nu a folosit perfuzia, ci i-a făcut pacientului o singură injecţie. În lipsa lui, Michael Jackson, stresat de apropierea turneului cu 50 de concerte şi frustrat că nu se poate odihni, şi-ar fi injectat singur restul de Propofol rămas în seringă. Această ultimă doză i-ar fi declanşat stop respirator şi oprirea inimii. Deşi ambele teorii sunt plauzibile, niciuna nu răspunde la toate întrebările legate de probele ridicate de poliţie din casa în care s-a petrecut tragedia.
Adevărul despre ce s-a petrecut cu megastarul în ultimele lui clipe rămâne un mister. Conform unei mărturii a starului, cu 15 zile înainte să moară, el plănuia să construiască cel mai mare spital pentru copii din lume, cu banii din concertele sale. "Vreau să fie fenomenal. Când oamenii vor pleca de la acest spectacol, de la spectacolul meu, vreau să spună că n-au mai văzut aşa ceva în viaţa lor, că a fost extraordinar", spunea Michael, cu o voce greu de recunoscut, rostind ezitant şi tărăgănat cuvintele.
Michael Jackson a murit pe 25 iunie 2009, în urma unui stop cardiac, la vârsta de 50 de ani. Presa a publicat imagini cu artistul la morgă, dar şi detalii şocante despre starea sa înaintea morţii şi despre comportamentul medicului său.
Conrad Murray ar fi amânat apelul la numărul de urgenţă şi ar fi încercat să ascundă mai multe substanţe periculoase. <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/-NmnLVxnC-E" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> VIAŢĂ DUBLĂ
Secretele lui Conrad Murray
Nu este prima dată când doctorul are probleme cu legea. Murray ar fi acceptat rolul de medic oficial al Regelui Pop numai pentru a-şi plăti datoriile acumulate, dezvăluie "The Daily Mail".
La scurt timp după pronunţarea verdictului, secretele doctorului au fost făcute publice. Printre acestea se numără cel puţin şapte copii făcuţi cu şase femei diferite, milioane de dolari neplătiţi pentru susţinerea financiară a acestora şi două sentinţe, una de 10 zile, iar alta de 25, în închisoare pentru Murray, după ce nu a plătit pensia alimentară. A dat banii până la urmă pentru a nu ajunge la închisoare.
În 1994 a fost arestat pentru violenţă domestică, fiind acuzat de către Janice Adams, mama a două dintre fetele sale. Fostul doctor al lui Michael este căsătorit şi locuia cu soţia sa, Blanche, dar plătea şi o chirie de peste 2.500 de dolari pe lună pentru un apartament în care locuia amanta sa de 29 de ani, Nicole Alvarez. (Mădălina Piloff)
- Conrad Murray: Michael Jackson nu şi-a administrat singur medicamentul fatal
- Ultimele clipe din viaţa lui Michael Jackson, povestite de şeful serviciului său de pază
- VEZI AICI o fotografie cu Michael Jackson gol, pe masa de autopsie
- Medicul lui Michael Jackson, la proces: "Michael era dependent şi am încercat să-i tratez această dependenţă"