Pentagonul se teme de o criză nucleară! Moartea lui Kim Jong Un, cel mai negru scenariu

Deși Coreea de Nord este un inamic declarat al Statelor Unite, eventualul deces al dictatorului Kim Jong Un ar putea reprezenta un scenariu de coșmar pentru Casa Albă.

Analiștii de politică internatională susțin că dispariția liderului din Coreea de Nord ar putea transforma războiul rece al Coreei de Nord cu Occidentul într-un conflict deschis.

Mai mult, vidul de putere lăsat de dictator ar putea exploda într-un război civil sângeros, care ar declanșa o „ criză umanitară” și un val imens de refugiați.

Conform ziarului britanic Daily Mail, planificatorii militari americani se tem că Statele Unite și Coreea de Sud ar putea fi forțate să intervină, iar luptele care vor urma ar face  războaiele din Afganistan și Irak să pară o joacă de copii.

David Maxwell, un colonel în retragere, fost commandant al unor unităși de forțe speciale, susține că linia după care ar urma  să se facă  succesiunea dictatorului este neclară, iar acest lucru ar putea duce la o luptă pentru putere la Pyongyang.

Într-un interviu acordat publicației Times Military, Maxwell a declarat : „Unitățile armatei populare din Coreea de Nord vor concura pentru resurse și supraviețuire.

"Acest lucru va duce la un conflict intern între unități și ar putea escalada într-un război civil  pe scară largă".

De aceeași părere pare să fie și generalul sud-coreean în retragere Chun In-Bum, fostul șef al forțelor special. Acesta crede că problema succesiunii va împărți regimul din Coreea de Nord în mai multe fracțiuni și va dezlănțui „haosul, suferința umană, instabilitatea”.

Nu se știe dacă dictatorul Kim Jong Un și-a ales sau nu un successor. Unii susțin, însă, că recenta promovare a surorii sale sugerează că aceasta este pregătită pentru a urma la conducere.

Kim Yo Jong, în vârstă de 32 de ani, a fost readusă în cercul de putere pentru a deveni șef al propagandei, după o perioadă în care s-a aflat în dizgrație

Zvonurile că liderul nord-coreean este grav bolnav și că ar fi  suferit o intervenție chirurgicală la inimă au apărut de mai multă vreme, dat fiind că după 11 aprilie nu se mai știe nimic despre soarta dictatorului.

De altfel, pe 15 aprilie dKim  a lipsit de la o ceremonie foarte importantă dedicată aniversării bunicului său, cel care a pus bazele dinastiei comuniste din Coreeea de Nord.

Deocamdată, însă, nu există niciun fel de dovezi care să confirme speculațiile cu privire la problemele de sănătate ale lui Kim Jong Un, lucru subliniat atât de președintele american Donald Trump, cât și de responsabili politici de la Seul și Beijing.