Moartea lui Cicero, cum a fost asasinată cea mai autorizată voce a Romei Antice? Pur și simplu, nu mai era dorit de unul dintre urmașii politici ai lui Caesar, Marcus Antonius
Moartea lui Cicero, cum a fost asasinată cea mai autorizată voce a Romei Antice? Pur și simplu, nu mai era dorit de unul dintre urmașii politici ai lui Caesar, Marcus Antonius
Se spune că adevărul va triumfa indiferent de soarta celor care îl rostesc. Nu știu dacă această frază a fost sau nu rostită de către istoricul Gheorghe I Brătianu, așa cum arată filmul „Oglinda”, regizat de Sergiu Nicolaescu, dar o citez așa pentru veridicitatea vorbelor din acel citat, fie el ipotetic dintr-o scenă de film.
Personal eu ca istoric, pun asasinarea lui Cicero pe același loc cu asasinarea lui Nicolae Iorga, a lui I. G. Duca sau Gheorghe I. Brătianu.
Cicero - „Arpinatul” ajuns consul și guvernator
Marcus Tullius Cicero s-a născut la Arpinum, în apropiere de Roma, în zona Frosinone de azi, din Lazio, la 3 ianuarie 106 î.Hr. Era cu 6 ani mai mare decât Caius Iulius Caesar. Pur și simplu nu poți deschide o pagină din istoria Romei republicane fără să ajungi la Cicero.
Încă de la 17 ani. a ajuns la Roma. S-a perfecționat în oratorie, studiind arta oratoriei inclusiv la Atena, învățând greaca.
A fost cel mai influent și de succes avocat și cel mai redutabil orator din Roma. A fost atât consul la Roma, cea mai înaltă demnitate, cât și proconsul în Cilicia, provincie romană care azi e la granița dintre Siria și Turcia.
Cicero - avocat de top, orator de temut! Apărător al ordinii de drept
Cariera sa de avocat a fost încununată de succes, atunci când a demascat corupția și venalitatea celebrului guvernator al Siciliei antice, Verres care în cele din urmă a demisionat și a fost condamnat la moarte.
Nu a fost singurul său succes. Când Lucius Sergius Catilina a încercat să răstoarne ordinea constituțională prin eliberarea pușcăriașilor și preluarea puterii, Cicero care era demnitar de stat (consul) a ținut celebrele sale discursuri numite Catilinare prin care l-a acuzat de rebeliune. Catilina și-a adunat o armată, fiindcă nu fusese numit consul și a încercat să înfrunte Roma, dar a sfârșit prin a se sinucide. Hybrida, care s-a extras la timp din complotul lui Catilina, a ajuns guvernator în Macedonia și în 62 î Hr a fost învins de coloniile grecești de la Marea Neagră ajutat de Burebista.
Cicero, la fel ca I.G. Duca, apără ordinea republicană
Cicero, asemeni lui I G Duca, a sperat până la final că ordinea de drept va fi apărată. Deși l-a susținut pe Pompei, a înțeles rolul lui Caesar și s-a împăcat cu el, iar după moartea lui Caesar în 44 ca urmare a asasinării în Senat, a încercat, asemeni lui Nicolae Iorga să ăl determine pe Octavianus, colegul de triumvirat al lui Marcus Antonius și Lepidus, să scape de Marcus Antonius și să se revină la republică. I G Duca dorea ca monarhia să fie epurată de extremism. La fel au încercat și Iorga și Titulescu.
Adică așa cum Iorga a încercat și a reușit să scape de Zelea Codreanu, prin intermendiul lui Carol al II-lea și el interesat. Îl putem apropia și de Nicolae Titulescu, acesta crezând până la moarte că ordinea de la Versailles este cea mai bună.
Cicero, moartea violentă și moștenirea sa
În anul 43 î Hr., Octavian și Marcus Antonius erau în competiție dar nu se certaseră încă. Asta nu înseamnă că nu căutau să subțieze reciproc taberele susținătorilor. La Formia, Marcus Antonius a reușit să îl prindă pe Cicero și să dea ordin să fie asasinat. Capul și mâinile lui Cicero au fost expuse în Senat și în Forul Roman.
Asasinatul a avut loc la 7 decembrie 43 î.Hr., la Formia, în zona Latina, Lazio, de lângă Roma.
În 42, Antonius și Octavian scapă la Philippi de asasinii lui Caesar, Brutus și Cassius.
De la Cicero ne-au rămas două citate celebre: „Herodot este părintele istoriei” iar „Istoria este învățătoarea vieții”.
O viață, pe care Cicero a trăit-o în spiritul legii și apărării ordinii de drept, cu prețul de a o pierde. Și-a pierdut viața, dar și-a câștigat locul în Istorie.