Moartea şefului Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, nu va avea probabil un mare impact pe planul securiăţii, dar reprezintă o victorie simbolică importantă în opinia lui Joe Biden, la un an după plecarea haotică a trupelor americane din Afganistan şi cu trei luni înainte de alegerile de la jumătatea mandatului.
El este considerat creierul atentatelor din 11 septembrie. Totuşi, numele lui Ayman al-Zawahiri, ucis în noaptea de sâmbătă spre duminică 31 iulie într-o lovitură cu o dronă americană, este departe de a fi căpăbtat renumele macabru al predecesorului său, Osama bin Laden. Mai rău, el este chiar sinonim cu declinul Al-Qaida ca organizaţie internaţională jihadistă, depăşită de marele său rival, Organizaţia Statului Islamic, scrie France 24.
Fost braţ drept şi medic parsonal al lui Osama bin Laden, cel care este poreclit "profesorul" preia conducerea organizaţiei în 2011. Urmărit de Statele Unite care promiseseră o recompensă de 25 de milioane de dolari pentru a-l localiza, el ar fi trăit multă vreme ascuns între Pakistan şi Afganistan, limitându-şi apariţiile la videouri cu predici monotone.
Ideolog şi gestionar lipsit de carismă, el teoretizează conceptul francizelor jihadiste: din peninsula arabică în Magreb, din Somalia în Afganistan, în Siria şi în Irak, el favorizează apariţia de filiale, care să permită supravieţuirea numelui Al-Qaida, dar fără a le controla de fapt.
"Cel mai mare succes al lui Zawahiri este acela de a fi menţinut Al-Qaida în viaţă", rezumă pentru AFP Barak Mendelsohn, profesor la universitatea Haverford din Pensylvannia.
"Al-Zawahiri nu mai era decât figura tutelară a unei mişcări care nu a mai condus operaţiuni sau chiar nu a mai dat un ordin unor combatanţi de mult timp", aminteşte Matthieu Mabin, corespondentul "France 24" la Washington.
Să-şi regleze conturile
Potrivit analiştilor, moartea lui Ayman al-Zawahiri nu ar urma deci să schimbe situaţia de securitate pe teritoriile în care este implantată Al-Qaida. "Nu va exista niciun efect substanţial, estimează directorul Global Programs, Michael Shurkin, specialist în probleme de securitate. "La 20 de ani după atentatele de la 11 septembrie, Al-Qaida este slăbită ca organizaţie centralizată şi e greu de crezut că moartea lui Ayman al-Zawahiri va avea vreun impact asupra a ce se petrece în Mali, de exemolu", adaugă el.
Eliminarea şefului Al-Qaida reprezintă mai ales o victorie simbolică pentru Statele Unite. "Americanii îşi reglează astfel definitiv conturile cu 11 Septembrie, cel puţin cu artizanii acestuia", explică Matthieu Mabin.
Într-o intervenţie televizată, Joe Biden a amintit rolul preponderent al lui Ayman al-Zawahiri în alte atacuri care au vizat interesele şi cetăţenii americani, în special atentatele contra amasadelor Statelor Unite în Kenya şi în Tanzania în august 1998 care au făcut 224 de morţi.
Cu trei luni înaintea alegerilor de la jumătatea lui noiembrie care se anunţă delicate pentru tabăra democrată, Joe Biden obţine şi o victorie personală, de care are mare nevoie. Izolat la Casa Albă după ce a fost testat încă o dată pozitiv la Covid-19, preşedintele american vede succedându-se sodajele nefavorabile în siuaţia în care inflaţia bate recorduri în Statele Unite.
În 2011, cota de popularitate a lui Barack Obama urcase cu 11 puncte după operaţiunea făcută de Navy Seals pentru neutralizarea lui Osama bin Laden în Pakistan. Totuşi, "moartea lui Bin Laden a avut un ecou mult mai mare în conştiinţe", aminteşte Matthieu Mabin. "Concret, numele lui Al-Zawahiri nu are răsunet imediat pentru o majoritate dintre americani".
Să facă uitat eşecul din Afganistan
Această lovitură cu dronă în plin centru al Kabulului, într-un cartier rezidenţial situat în apropierea ambasadelor occidentale, îi permite preşedintelui american să-şi onoreze o promisiune: aceea de a continua să lupte împotriva terorismului în ciuda plecării haotice a trupelor americane din Afganistan. "Acest lucru îi permite lui Joe Biden să le arate americanilor că decizia de a părăsi Afganitanul nu a creat o ameninţare şi că ţara are încă capacitatea de a lovi", analizează Michael Shurkin.
"Pentru regimul taliban este o adevărată palmă. Este prima lovitură americană cunoscută în Afganistan de când trupele şi diplomaţii au părăsit ţara în august 2021", notează Sonia Ghezali, corespondenta "France 24" la Kabul.
Anunţat mort sau pe moarte de mai multe ori, Ayman al-Zawahiri, 71 de ani, s-ar fi mutat la Kabul acum mai multe luni, potrivit unui înalt oficial american, dând tot mai multe semne de viaţă. "Uşurința și capacitatea de a comunica aparent crescute ale lui Al-Zawahiri au coincis cu preluarea controlului de către talibani în Afganistan", potriviti unui raport al ONU publicat la jumătatea lui iulie.
"Ayman al-Zawahiri se simţea suficient de în largul lui şi în siguranţă pentru a nu se mai ascunde cum făcuse până atunci. Să-şi asume riscul de a se afla în plin centru al capitalei afgane însemna cu adevărat să lase garda jos. Pentru asta, trebuie să fi avut încredere că se găseşte în zonă inofensivă sau poate că avea garanţii de securitate", se întreabă Sonia Ghezali.
Situaţia este în orice caz deranjantă pentru talibani care au denunţat lovitura americană, dar fără a recunoaşte prezenţa şefului Al-Qaida în capitală, încălcare flagrantă a acordurilor de la Doha încheiate în februarie 2020. Puterea talibanilor se angajase să nu facă din Afganistan un sanctuar pentru terorişti islamişti. (Autor: Grégoire Sauvage; Traducere: Gabriela Sîrbu, RADOR)