Moartea asistată, un drept sau un păcat?

Un tânăr de 23 de ani din Marea Britanie, paralizat după ce şi-a fracturat coloana în timpul unui meci de rugby, a fost internat într-o clinică din Elveţia unde a fost ajutat să moară.

În cadrul anchetei începute de poliţiştii britanici, au fost interogaţi părinţii lui Daniel James. Ei au afirmat că fiul lor încercase de mai multe ori să se sinucidă înainte să fie internat luna trecută în Elveţia. "Moartea lui este o pierdere dureroasă pentru întreaga familie. Nu există niciun dubiu însă că, pentru el, a venit ca o eliberare din închisoarea care devenise corpul său", au precizat părinţii lui James într-un comunicat citat de AP.

Ei au subliniat că nu şi-au dorit ca viaţa fiului lor, "un tânăr ambiţios, puternic şi inteligent" să se încheie astfel, însă acesta nu a vrut o "existenţă de clasa a doua".

În opinia britanicii Debbie Purdy, citate de The Independent, moartea tânărului a readus în atenţie necesitatea implementării unei legi care să aprobe sinuciderea asistată.

Femeia în vârstă de 45 de ani, care suferă de scleroză multiplă, aşteaptă la rândul ei decizia Curţii Supreme care urmează să stabiliească săptămâna aceasta dacă soţul ei o poate însoţi la clinica din Elveţia.

"Trăieşte cu demnitate, mori cu demnitate"

Sinuciderea asistată este ilegală în Marea Britanie, ca şi în multe alte părţi ale Europei, pedeapsa fiind de până la 14 ani de închisoare. Elveţia, Belgia, Luxemburg şi Olanda sunt singurele state europene unde cei implicaţi în eutanasierea umană nu sunt puşi sub acuzare.

Controversata clinică Dignitas Clinic, în Forch, a fost fondată în anul 1998, de avocatul elveţian Ludwig Minelli. Sloganul instituţiei non-profit, în cadrul căreia lucrează numai voluntari, este extrem de sugestiv- "Trăieşte cu demnitate, mori cu demnitate!".

În pofida legislaţiei elveţiene permisive, se aşteaptă ca anul viitor să fie organizat un referendum care ar îngrădi practicile clinicii.

Eutanasierea umană, subiect controversat la nivel european

Cazul lui Daniel James, prezentat zilele trecute pe larg în presa internaţională, a reaprins controversele privind moartea asistată.

În urmă cu câteva luni, presa franceză prezenta imagini cutremurătoare cu o femeie în vârstă de 52 de ani, care avea faţa desfigurată de tumori.   Ea îi cerea preşedintelui francez Nicolas Sarkozy să aprobe ca medicii să-i facă injecţia letală pentru a scăpa de suferinţă.

Femeia a fost găsită moartă la numai două zile după ce tribunalul din Dijon i-a respins cererea.

În Italia, judecătorii au aprobat încetarea alimentării unei femei care era în comă de 16 ani, în urma unui accident rutier. Curtea de Apel a hotărât, după nouă ani de la depunerea cererii, că "starea vegetativă permanentă este ireversbilă" şi că tânara, dacă ar putea să se exprime, "ar prefera să moară decât să fie ţinută în viaţă în mod artificial".

Voi ce părere aveţi despre moartea asistată? Este un păcat sau un drept al unui om de a alege să moară cu demnitate?